Vilniaus trumparegystę gydys Briuselis

Lietuva prašys Europos Komisijos, kad ši leistų  Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas skirti didesnei nei 10 tūkstančių vietų sporto arenai, kokia statoma Kaune. Trumparegišką  apribojimą buvo nustačiusi Ūkio ministerija.

Koziris - tarptautiniai įsipareigojimai

Kreiptis į Europos Komisiją nusprendė Stebėsenos komitetas - institucija, kuri prižiūri ES struktūrinės paramos panaudojimą.

Šis žingsnis leidžia tikėtis, kad naujajai Kauno sporto arenai ES skirs tokią paramą, kurios užteks pastatyti rūmams. Europos Komisija sprendimą turėtų priimti per tris mėnesius.

„Stebėsenos komitetas nutarė, kad reikia kreiptis į Europos Komisiją ir prašyti, kad Sanglaudos skatinimo veiksmų programoje būtų pakeisti reikalavimai sporto objektams. Prašoma nurodyta, kad į paramą gali pretenduoti  ne tik 5 - 10 tūkst. vietų turintys sporto objektai, bet ir didesni, jei tai reikalinga įgyvendinti tarptautinius šalies reikalavimus", - po posėdžio portalui kaunodiena.lt sakė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Pagal patvirtintą projektą arenoje turėtų tilpti beveik 15 tūkst. žiūrovų. Tačiau Ūkio misterijos patvirtintoje Sanglaudos skatinimo veiksmų programoje, kurią pernai patvirtino ir Europos Komisija, numatyta, kad į paramą gali pretenduoti tik 5 -  10 tūkst. vietų turintys sporto objektai. Tačiau Kaunas statys didesnius rūmus, nes jie reikalingi 2011 metais vyksiančiam Europos vyrų krepšinio čempionatui ir Eurolygoje žaidžiančiam Kauno „Žalgiriui". Lietuva yra įsipareigojusi surengti Europos pirmenybes.   

Apribojimas nustatytas ministerijoje

„Dabar jau reikia pirkti bilietus į Briuselį. Manau, kad ir ten reikės argumentuoti savo poziciją", - neslėpė džiugesio A.Kupčinskas.

Pirmasis Stebėsenos komiteto posėdis vyko balandžio 3 dieną, tuomet Briuselio atstovai nustebo išgirdę Lietuvos reikalavimus.

Premjero patarėjas Vytautas Juškus anksčiau jau turėjo aiškinti, kaip atsirado Kauno arenos projektą stabdanti nuostata ES dokumentuose.

„Vyriausybė nori, kad Lietuvoje būtų pastatyta kuo daugiau sporto objektų. Toks apribojimas atsirado Lietuvos iniciatyva. Tačiau nesutinku, kad tai nukreipta prieš Kauną", - kalbėjo V.Juškus.

Anot V.Juškaus, Vyriausybės pasiūlyti apribojimai buvo patvirtinti pernai liepos 30 dieną. Apie tai, kad Kaunas statys didesnę nei 10 tūkst. vietų areną, buvo žinoma jau daugiau kaip treji metai. Tai, kad Lietuva 2011 metais rengs Europos vyrų krepšinio čempionatą, paaiškėjo dar 2005 metais.

Plačiau skaitykite rytojaus „Kauno dienoje"

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių