Vilniaus tiltai - tarsi užkeikti mirčiai?

Švyturėlius įsijungę priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos ir medicinos pagalbos ekipažai vis dažniau skuba prie sostinės tiltų, kad išgelbėtų nuo jų nušokti pasiryžusius miestiečius.

Vieni iš tikrųjų nebenori gyventi, kitus prie tiltų atveja besaikis alkoholio vartojimas. Gelbėtojai ne visada spėja laiku.

Pirmadienį – skausminga operacija

Antradienio ryte Vilniaus specialiosios tarnybos gavo pranešimą apie Neryje, prie Žaliojo tilto, neva nuskendusį žmogų. Po to buvo pranešta apie plaukiojančius keistus gyvūnus. Tačiau nė viena informacija nepasitvirtino: nerasta nei skenduolio, nei įtartinų gyvių – tik ledo lytys. Galima sakyti, kad gelbėtojams – sėkminga dienos pradžia.

Pirmadienis buvo liūdnesnis. Gelbėtojai skubėjo prie Antakalnį ir Žirmūnus jungiančio Šilo tilto, nuo kurio nušoko 56 metų kinė. Moteris paliko priešmirtinį laišką. Jį radęs 30-metis savižudės sūnus bandė motiną gelbėti, tačiau jam atskubėjus prie tilto ji buvo jau negyva.

Žirmūnuose gyvenusi užsienietė nuo tilto nušoko apie 7 val. Ji nukrito ant žemės ir iškart mirė. Nedidelio ūgio kinė ant tilto atėjo nešina plastikine kėdute – ant jos pasilypėjusi moteris įveikė tilto turėklus.

Lietuviškai kalbantis jos sūnus (vienos bendrovės direktorius) pareigūnams sakė, kad laiške motina parašiusi, jog blogai jaučiasi ir nebenori gyventi.

Vyrą spėjo sugriebti

Praėjusių metų lapkričio 12 dieną 22.12 val. Bendrajame pagalbos centre bendruoju pagalbos telefono numeriu 112 gautas pranešimas apie tai, kad ant Žaliojo tilto kitapus turėklų stovi vyriškis.

Į įvykio vietą išsiųstos priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos, informacija perduota Vilniaus miesto greitosios medicinos pagalbos stočiai ir Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.

Atvykę į incidento vietą ugniagesiai gelbėtojai spėjo sugriebti  bandantį nuo tilto nušokti vyriškį ir perkėlė jį per turėklus. Vyriškis perduotas atvykusiems policijos pareigūnams ir greitosios medicinos pagalbos stoties ekipažui.

Pavojingai svirduliavo ant atbrailos

2008 metų lapkričio 10 dieną apie 19 val. 4 min. gautas pranešimas apie tai, kad nuo Karaliaus Mindaugo tilto bando nušokti 23 metų vaikinas.

Į įvykio vietą buvo išsiųstos priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos, policija ir medikai.

Ties tilto viduriu ant atramos stovėjęs vaikinas šokti ruošėsi keletą kartų. Tačiau apačioje buvusiems medikams pavykdavo jį trumpam nuo tokio poelgio atkalbėti. Policija užblokavo dalį eismo tiltu, nes medikai manė, kad vaikinas gali nušokti ne į upę, bet ant gatvės.

Neblaivus vyras traukė cigaretę po cigaretės ir pavojingai svirduliavo ant atbrailos. Galiausiai į apačią ėmė skrieti rūbai ir daiktai.

Medikai dar kartą bandė vaikiną įkalbėti nešokti, tačiau jų pastangos buvo bevaisės. Vyras nušoko į upę, kurios gylis toje vietoje siekia apie porą metrų, ir pats sugebėjo nusiirti iki krantinės. Čia juo pasirūpino gelbėtojai ir medikai.

„Apie save negalvoji? Bent apie kitus mąstyk!“ 

Po derybų su policija 2007 metų kovo 16 dienos naktį nuo Baltojo tilto Vilniuje į Nerį nušoko jaunuolis. Atsidūręs lediniame vandenyje jis iš karto pradėjo plaukti į krantą ir greitai buvo iškeltas ant krantinės.

Incidentas įvyko prieš vidurnaktį pačiame Vilniaus centre. Per tilto turėklus perlipęs ir pakibęs keliolikos metrų aukštyje 22 m. jaunuolis pagrasino nušokti žemyn. Nuo tokio žingsnio vaikiną bandė atkalbėti policija.

Bendraudamas su pareigūnais vaikinas surūkė kelias cigaretes ir atsispyręs nuo tilto atbulas šoko į ledinį vandenį.

Kol vaikinas bendravo su policija, į įvykio vietą atvažiavo greitosios pagalbos medikai ir ugniagesiai gelbėtojai. Vaikinui nušokus į upę, paskui jį į vandenį iš karto puolė ir ugniagesių naras.

Tuo metu upės pakraščiuose buvo susirinkusios minios smalsuolių. Keli vaikinai, pamatę, kad jaunuolis plaukia į jų pusę, nubėgo jam padėti išlipti iš vandens. Iš paskos atskubėjo ir su vaikinu bendravę policijos pareigūnai.

Vaikiną išgriebus iš vandens, jį labiausiai drausmino iš paskos plaukęs ugniagesių naras. „Ne tam tave mama pagimdė, kad tokias nesąmones krėstum. Tau dar reikia vaikus užauginti. Jei apie save negalvoji, tai bent apie kitus mąstyk. Manai, man čia malonu tokiu oru paskui tave lediniame vandenyje plaukioti?“ – barėsi ugniagesys.

Jaunuolio poelgio motyvai nežinomi. Prieš incidentą jis galėjo būti vartojęs alkoholio. Iš upės ištrauktas vaikinas su policijos palyda nuvežtas į ligoninę.

Mirė pakeliui į ligoninę

2007 metų gegužės 29 dieną apie 13.10 val. Vilniaus policija gavo pranešimą, kad nuo Žirmūnų tilto nušoko žmogus. Atvykus policijos pareigūnams po tiltu buvo rastas ant žemės gulintis asmuo – R.D., gimęs 1982 metais.

Atvykę medikai jam nustatė sunkias galvos traumas. Liudininkų teigimu, žmogus pats perlipo per tilto tvorelę ir nušoko. Asmuo pakeliui į ligoninę mirė.

Lentelės ragins nesižudyti

Psichologas, Lietuvos telefoninių psichologinės pagalbos tarnybų asociacijos prezidentas Paulius Skruibis portalui sakė, kad nušokti nuo tilto nėra lietuvaičių dažniausia pasitraukimo iš gyvenimo forma. Tačiau ji labiausiai pastebima, todėl daugiausiai nušviečiama žiniasklaidos.

P.Skruibis pasidžiaugė telekomunikacijų bendrovės „Tele 2“ iniciatyva ant pagrindinių sostinės tiltų pakabinti informacines lenteles, skirtos potencialiems savižudžiams.

„Tele 2“ atstovai patys mums paskambino ir paklausė, ar gali kuo nors padėti. Sako, dirbame prie Žirmūnų tilto ir dažnai matome nuo jo nušokti ketinančius žmones. Gal yra galimybė užkirsti tam kelią?“, - pokalbį prisiminė P.Skruibis.

Gimus iniciatyvai lentelės atsidurs ant Baltojo, Geležinio Vilko, Karaliaus Mindaugo, Lazdynų, Valakupių ir Žirmūnų tiltų. Jose bus nurodyti dviejų psichologinės pagalbos tarnybų – "Vilties linijos" bei "Jaunimo linijos" – telefonų numeriai.

Vilniaus savivaldybė dar praėjusių metų rugsėjį išdavė leidimą pakabinti lenteles ant miesto tiltų. Jau parengtas ir specialius architektūrinis planas, pagal kurį padarytos lentelės.

„Jos turėtų atsirasti jau visai netrukus. Šiuo metu prašome savivaldybės pagalbos tas lenteles pritvirtinant“, - sakė P.Skruibis.

Psichologinės pagalbos telefonai

Vaikų linija www.vaikulinija.lt, tel. 8 800 11111 - kasdien 11.00-21.00
Jaunimo linija www.jaunimolinija.lt, tel. 8 800 28888 -  I-V 16.00-7.00, VI-VII visą parą
Vilties linija, psichologinė pagalba suaugusiems www.kpsc.lt tel. 8 800 60700 - visą parą
Pagalbos moterims linija, tel. 8 800 66366 - I-V 10.00-21.00
Linija Doverija (pagalba teikiama rusų kalba) tel. 8 800 77277 - I-V 16.00-20.00
Dingusių žmonių šeimų paramos centras tel. 8 800 26161, 8 5 2773135 - I-V 8.00-16.00 visą parą
Vilniaus moterų namų krizių centras, tel. 8 800 22008 - I-V 9.00-17.00
Vaiko raidos centras, tel. 8 5 275 75 64 - visą parą

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių