Vilniaus socdemai grįžta į „tvarkiečių“ glėbį

Vilniaus socialdemokratų skyriaus prezidiumas, siekdamas daugiau įtakos sostinėje, nusprendė grįžti į Tvarkos ir teisingumo partijos suburtą valdančiąją koaliciją Vilniaus miesto savivaldybėje.

Siekia išsaugoti įtaką

Grįžti į savu noru apleistą koaliciją socialdemokratus verčia savivaldybę košiantys permainų vėjai. Savivaldybės opozicija, sudaryta iš konservatorių, Liberalų sąjūdžio bei Liberalų ir centro sąjungos frakcijų, tikina turinti daugumą ir galinti nuversti dabartinį Vilniaus merą Juozą Imbrasą. Derybose nedalyvaujantys socialdemokratai liktų it musę kandę: netektų teisės siūlyti savo vicemerą bei prarastų itin svarbų savivaldybės administracijos direktoriaus postą.

Siekdami išsaugoti įtaką Vilniuje socialdemokratai nutarė grįžti į Tvarkos ir teisingumo suburtą koaliciją, kurią be „tvarkiečių“ šiandien sudaro Lenkų rinkimų akcijos bei Nepriklausoma frakcijos. Tiesa, pastaroji bet kada gali perbėgti į dabartinės opozicijos pusę, paremti juos nuverčiant J.Imbrasą ir už tai gauti vicemero bei kelių komitetų primininkų postus.

Atgal besiprašantiems socialdemokratams „tvarkiečiai“ sugrąžintų vieno ar net dviejų Vilniaus vicemerų kvotą. Tikėtina, kad vicemeru taps pats Romas Adomavičius. Taip pat liktų saugi ir administracijos direktoriaus vieta, kurią dabar šildo socialdemokratas Gintautas Paluckas.

Grįžti nėra malonu

Patys socialdemokratai blaškymąsi po savivaldybę dėl postų vertina prieštaringai. Vakar dienraščio „Vilniaus diena“ kalbintas frakcijos narys Juras Požėla tikino manąs, jog pirmas žingsnis trauktis iš valdančiosios koalicijos buvęs klaidingas, tačiau to ypač pageidavęs frakcijos seniūnas bei Vilniaus socialdemokratų skyriaus pirmininkas R.Adomavičius. Politikas leido suprasti, kad dabar grįžti pas tvarkiečius pabrukus uodegą nėra labai malonu.

Prieš vakar vykusį prezidiumo posėdį pirmininką kritikavo ir socialdemokratas Kęstutis Virbickas. „Tai išeinam iš koalicijos savivaldybėje, tai vėl grįžtam. Matyt ir pats R.Adomavičius ne labai supratina, ką daro“, - juokauti bandė K.Virbickas.

Nors „tvarkiečius“ slegiantis korupcijos šešėlis nuo vasaros nė kiek nesumažėjo, Vilniaus socialdemokratų lyderis R.Adomavičius grįžimą į jų glėbį vertina atlaidžiau.

„Mes matome galimybę grįžti į koaliciją, tiesiog renkamės iš blogų ir blogesnių. O teismai dėl papirkinėjimo gali tęstis iki savivaldybės tarybos kadencijos pabaigos. Be to, vieno iš svarbiausių korupcijos skandalo veikėjų (buvusio vicemero Evaldo Lementausko – red.past) savivaldybės taryboje nebėra, kitų galios pristabdytos“, - teisinosi R.Adomavičius.

Tiesa, prezidiumo sprendimas nėra galutinis. Frakciją atgal grįžti į Tvarkos ir teisingumo glėbį gali įpareigoti tik Vilniaus socialdemokratų taryba. Jos posėdis numatomas lapkričio 20 dieną.

Susigundė mero postu

Iš koalicijos Vilniaus socialdemokratai pasitraukė dar vasarą, paskelbę daugiau nebegalį dirbti su kyšių skandalo krečiamais „tvarkiečiais“. Mat pavasarį savivaldybėje Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai atliko kratas bei suėmė du aukštus politikus, priklausiusius Tvarkos ir teisingumo partijai. Į areštinę uždaryti kyšio davimu įtariami buvęs Vilniaus vicemeras Evaldas Lementauskas bei Miesto plėtros komiteto tuometinis pirmininkas Gintaras Kazakas. Įtarimai bandymu papirkti taip pat pareikšti trečiam Tvarkos ir teisingumo partijos nariui Audriui Butkevičiui.

Kita socialdemokratų pasitraukimo iš valdžios priežastis buvusi svajonė apie saldesnį postą Vilniaus miesto savivaldybėje. R.Adomavičius tikėjosi tapti Vilniaus miesto meru. Vilties teikė prasidėjusios derybos dėl interpeliacijos dabartiniam Vilniaus miesto merui J.Imbrasui. Į derybas įsitraukė visos opozicinės frakcijos: konservatoriai, liberalsąjūdiečiai bei liberalcentristai.

Tačiau R.Adomavičiaus planams koją pakišo taip pat didelių ambicijų turėję konservatoriai. Jų frakcijos seniūnas Raimundas Alekna įtikėjo turįs daugiau galimybių tapti Vilniaus meru. Esą socialdemokratų savivaldybėje vos penki, tuo tarpu konservatorių frakcija dvigubai didesnė, todėl ir įtakos privalo turėti daugiau.

Iš derybų dėl valdžios perskirstymo Vilniuje socialdemokratai buvo priversti trauktis liepą, kai opozicinės frakcijos kandidatu į mero postą įvardijo trečią asmenį – liberalsąjūdietį Arūną Štarą, vadovaujantį dar mažesnei, keturių asmenų frakcijai Vilniaus savivaldybėje. Didelių ambicijų krečiamiems socialdemokratams iš rankų ėmė slysti ne tik mero, bet ir vicemerų bei dabar jiems priklausančio administracijos direktoriaus postai. Įsižeidę socialdemokratai apie interpeliaciją merui nuo to laiko nebekalbėję.


Šiame straipsnyje: imbrasas,socialdemokratai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių