Vilniaus sieks tapti 2014-ųjų pasaulio knygų sostine

Lietuvos leidėjų asociacija (LLA) ir Lietuvos rašytojų sąjunga (LRS) pasiūlė Vilniaus miesto savivaldybei teikti paraišką dėl „Vilnius - pasaulio knygų sostinė 2014 m.“ statuso suteikimo.

Pasak LLA, 2014-ieji pasirinkti todėl, kad jie paskelbti Kristijono Donelaičio metais, tuomet sukaks 300 metų, kai gimė žymiausias lietuvių literatūros kūrėjas.

LLA pranešime spaudai teigiama, kad pasaulio knygų sostinės suteikimas paskatintų visuomenės raštingumą ir skaitymą, lietuvių literatūros leidybą ir sklaidą, nacionalinius bei miesto tęstinius ir naujus literatūros, knygos meno ir leidybos projektus.
„Bet koks titulas miestui būtų labai svarbus. Manau, kad knygų leidyba yra versli sritis, ir jei Vilnius būtų paskelbtas pasaulio knygų sostine, miestas turėtų ir kultūrinės ir ekonominės naudos,“ - BNS sakė Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Kristina Ulevičienė.

Pasaulio knygų sostinės statusą didmiesčiams suteikia UNESCO kartu su Tarptautine leidėjų asociacija.

Pretendentai į šį titulą turi pateikti veiklos programą, kuri būtų specialiai sukurta Pasaulio knygų sostinės statusui gauti ir įgyvendinama per statuso turėjimo laikotarpį, turėti jos sąmatą su finansavimo šaltiniais, nurodyti poveikį visuomenei ir kt.
Pasaulio knygos sostinės statusą turinčiame mieste tuo laikotarpiu organizuojami įvairūs su knygomis, raštingumu bei skaitymu susiję renginiai.

Pasaulio knygų sostinės statusą jau yra turėję dešimt miestų: Madridas (2001), Aleksandrija (2002), Naujasis Delis (2003), Antverpenas (2004), Monrealis (2005), Turinas (2006), Bogota (2007), Amsterdamas (2008), Beirutas (2009), Liublijana (2010). Šiuo metu statusas priklauso Buenos Airėms, 2012 metais pasaulio knygų sostine taps Jerevanas, o 2013 metais – Bankokas.


Šiame straipsnyje: knygosKnygų sostinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių