Vilniaus savivaldybė Kalėdoms išeina nemokamų atostogų (papildyta)

Vilniaus miesto valdžia pasiūlė darbuotojams nuo Kalėdų iki Naujųjų metų savo noru išeiti nemokamų atostogų. Taip tikimasi sutaupyti apie 300 tūkst. litų.

Vilniaus meras Vilius Navickas pabrėžė, kad darbuotojų atostogauti tarpušvenčiu niekas nevaro. Esą patiems savivaldybės tarnautojams leista apsispręsti, kur jie norėtų praleisti 4 dienas: namuose ar prie darbinio kompiuterio. Mero teigimu, patys darbuotojai pasiūlymą priėmė teigiamai ir dauguma jų nemokamomis atostogomis norėtų pasinaudoti.

„Visas pasaulis Kalėdoms skiria daugiau dėmesio. Be to, tai ir galimybė sunkmečiu pataupyti. Skaičiuojame, kad išėję nemokamų atostogų sutaupytume apie 300 tūkst. litų. Vieni išeis nemokamų atostogų, kiti turi neišnaudotų apmokamų laisvų dienų, kurias tarpušvenčiu galės panaudoti“, - sakė V.Navickas.

Šiuo metu savivaldybės dangoraižyje dirba 710 darbuotojų. Tarpušvečiu jų liks vos kelios dešimtys. Nuo Kalėdų iki Naujųjų dirbti lieka interesantų aptarnavimo, metrikacijos, miesto viešosios tvarkos skyriai. Kiekviename departamente taip pat planuojama palikti po vieną budintį darbuotoją. Tuo tarpu meras bei vicemerai solidarumo vardan taip pat ketina pasinaudoti nemokamų atostogų teise.

Tiesa, valdžia kol kas neturi konkrečių planų, kur ketina praleisti laisvas keturias dienas. V.Navickas teatskleidė, kad laisvadieniais jis tikrai leis sau ilgiau pamiegoti.

Kiekvienam nubrauks po 300-600 litų

Kartu su šventinėmis dienomis ir neapmokamomis atostogomis savivaldybės darbuotojai galėtų ilsėtis ištisas dešimt dienų. Tačiau ne visi jų dega noru ilsėtis nemokamai. Dangoraižyje susidarė trys skirtingos nuomonės. Vieni tikina jokiu būdu nenorį prarasti 300-600 litų nuo jiems priklausančios mėnesio algos. Kiti tvirtina, kad sveikata ir su šeima praleistas laikas už pinigus brangesnis. Treti gal ir norėtų pailsėti, tačiau nemato jokių galimybių pasinaudoti nemokamomis atostogomis.

Dauguma portalo apklaustųjų tikino, kad, jeigu tik niekas varu iš darbo nevarys, jie norėtų per šventes likti dirbti.  „Kaip tai, kodėl? Jūs logiškai galvokite – 300-500 litų šiais laikais nemenka suma. Ir taip mūsų alga menka, o dar per šventes! Ne, jeigu tik leis, nors tuo labai abejojame, mes verčiau liktume darbe“, - tikino lifte sutiktos kelių savivaldybės skyrių specialistės.

„Didelio noro eiti nemokamų atostogų mes nejaučiame. Be to, įsivaizduokite, jeigu per tas dienas tarp švenčių niekam nereikėtų išduoti statybos leidimų, mes atostogų turėtume išeiti dar anksčiau – nuo gruodžio vidurio. Kitaip nesuspėsime iki atostogų užbaigti savo darbų. Juk mes per dešimt dienų už statybos leidimus privalome atsiskaityti. Jeigu valdžia mums po to dėl vėluojančių užduočių neskirs jokių nuobaudų, tada galėtume eiti atostogauti“, - sakė Statybų leidimų skyriaus specialistės.

„O aš pasinaudočiau nemokamomis atostogomis. Šiemet esu išnaudojusi visas apmokamas atostogas, todėl šis šansas pailsėti man yra vienintelis. Dėl darbo specifikos – nė vienas savivaldybės departamentas negali sau leisti visiškai nedirbti, nes kiekvienas darbo turi, užduotims atlikti skirtas konkretus laikas. Bet terminai gali būti atidedami, jeigu tai nesukels kokių nors pasekmių. Mes pavyzdžiui, su teismais dirbame. Bet yra galimybė darbus atlikti anksčiau, iki išėjimo, o per šventes teismo posėdžiai ir taip nevyksta“, - pasakojo Teisės departamento specialistė.

Kol mero paskelbta apklausa dar nesibaigė, nėra žinoma, kiek darbuotojų sutiktų per šventes pasinaudoti nemokamomis atostogomis, kiek – ne. Rytojus - paskutinė diena, kada darbuotojai gali išreikšti savo nuomonę.

Antanas Gadeckis

Vilniaus miesto savivaldybės Personalo skyriaus vedėjas

 

Rekomendacija eiti nemokamų atostogų gali pasinaudoti kiekvienas savivaldybės darbuotojas, išskyrus tuos, kurie atlieka valstybės deleguotas funkcijas. Išleisti neapmokamų atostogų negalėsime archyvo, civilinės metrikacijos darbuotojų, dalies Vaiko teisių apsaugos skyriaus, civilinės saugos, karo prievolės administravimo skyriaus darbuotojų. Neišsiversime ir be poros-trijų interesantų aptarnavimo skyriaus specialistų.

 

Dėl kitų padalinių dabar atsakyti sunku. Bent po vieną žmogų visuose skyriuose privalės būti. Kaip konkrečiai bus juose organizuojamas darbas – tarsimės su kiekvieno departamento, skyriaus vadovu. Mes privalome savivaldybės darbą organizuoti taip, kad nebūtų pažeisti gyventojų interesai.

 

Tiesa, skirtingi reikalavimai taikomi valstybės tarnautojams ir asmenims, kurie savivaldybėje dirba pagal darbo sutartis. Pastariesiems per metus leidžiama išeiti ne ilgiau nei 14 dienų neapmokamų atostogų, o valstybės tarnautojams – iki 3 mėnesių. Darbo kodekse yra aiškiai apibrėžta, dėl kokių priežasčių galima pasinaudoti neapmokamų atostogų teise. (Motyvo, kad nemokamų atostogų eiti rekomenduoja meras, jame nėra – red. past). Bet įstatymas buvo priimtas neatsižvelgiant į sunkmetį. Todėl, jeigu bus darbuotojų prašymų išeiti nemokamų atostogų, nemanau, kad darbo inspekcija ar kita institucija tokiu metu taikytų darbdaviui kažkokias sankcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių