Vilniaus savivaldybė: daugiabučių renovacijai gyventojai paskolų neims

Vilniaus savivaldybė vasarį Aplinkos ministerijai pateikė 250 renovuotinų sostinės namų sąrašą. Šiuos neefektyviausius ir daugiausiai energijos vartojančius pastatus siekiama renovuoti pagal ministerijos naujai parengtą daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą. Vilniaus savivaldybė įpareigojo šių namų administratorius apklausti gyventojus, ar jie sutinka renovuoti daugiabučius pagal naująjį modelį, rašoma savivaldybės portale.

Pagal Aplinkos ministerijos modelį, gyventojams, norintiems renovuoti savo daugiabučius, nereikės imti kreditų, tai už juos darytų savivaldybė. Šiems projektams bus teikiama 15 proc. valstybės parama, dar 25 proc. lėšų galės būti skirtos iš Klimato kaitos programos lėšų, jeigu pastato energetinis efektyvumas pagerės 40 proc. ir projektai bus pradėti įgyvendinti iki 2014 metų pabaigos.

Asmenys, turintys teisę į šildymo kompensaciją, jos nepraras – sutaupyta kompensacijos dalis bus skiriama investicijoms į renovaciją apmokėti.

Apie gyventojų pasirengimą įgyvendinti pastatų atnaujinimo (modernizavimo) projektus savivaldybei informaciją administratoriai turės pateikti iki kovo vidurio. Gyventojams atsisakius renovuoti daugiabutį, pastatas nebus modernizuojamas ir bus išbrauktas iš Aplinkos ministerijai pateikto sąrašo.

Primename, kad renovuojant namus nuo ateinančių metų būtina pasiekti aukštesnę energetinio efektyvumo klasę, t.y. namo energinės sąnaudos neturės viršyti apie 100 kWh/m2 per metus.

Vilniuje yra maždaug 6 000 daugiabučių namų, iš kurių 80% yra tiekiama centralizuota šilumos energija. Didžioji dauguma daugiabučių namų pastatyti pagal žemus energinio naudingumo standartus ir yra neekonomiški, suvartojantys per daug šiluminės energijos.

Šiuo metu Vilniuje 73 daugiabučiai namai yra pareiškę susidomėjimą daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa arba jau vykdo darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ss

ss portretas
Tai kai čia ? Kaunas ims, o Vilnius neims ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių