Vilniaus Sapiegos ligoninėje - įtampa

Vilniaus Sapiegos ligoninėje nuo trečiadienio vakaro šeimininkauja apsaugininkai, teigia ligoninei iki šiol vadovavęs Gediminas Rimdeika.

Pasak G.Rimdeikos, birželio 30-osios vakarą į ligoninės teritoriją atvykę privačios apsaugos bendrovės darbuotojai iš sargo jėga atėmė raktą ir įsiveržė į administracijos patalpas, pareiškę, kad jie ligoninę saugos naujajai laikinajai vadovei Palmai Aidukonienei pasirašius apsaugos sutartį.

Vilniaus valdžia tai neigia. Penktadienį savivaldybės išplatintame pranešime cituojamo Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktoriaus Gintaro Žandaravičiaus teigimu, "vienokių ar kitokių interesų turintys asmenys trikdo ligoninės darbą, kurstydami darbuotojus bei skleisdami tikrovės neatitinkančią informaciją."

"Teko kviestis policiją, nes nežinojo žmonės, kas ten už tų durų vyksta, jie įėjo ir užsirakino. Policijai atvykus tik pavyko šiaip ne taip juos iškrapštyt. Tačiau jie pareiškė trumpai ir aiškiai, kad nuo šios minutės jie saugos ligoninę, nes neva tai naujoji ligoninės vadovė yra pasirašiusi apsaugos sutartį," - penktadienį spaudos konferencijoje Seime sakė G.Rimdeika.

Nepaisant to, kad buvęs Vilniaus apskrities viršininko administracijos pavaduotojas Gediminas Sodeika paskyrė naująją ligoninės vadovę, G.Rimdeikos teigimu, vadovu vadintis gali ir jis.

"Vis tiek aš turiu prisistatyti kaip einantis pareigas, todėl, kad (...) ponas Sodeika pasimetė savo visuose dokumentuose - jisai beskubėdamas net ir panaikino tą įsakymą, kuriuo aš esu atleistas," - tvirtino G.Rimdeika.

Pasak Seimo Darbo partijos frakcijos narės Dangutės Mikutienės, situacija ligoninėje yra kritinė.

"Situacija yra tikrai kritinė, apsaugos darbuotojai net neleidžia dviem žmonėms būti viename kabinete, juos fiziškai, jėga išskiria, jie budi prie durų, laiko užėmę šturmu ligoninę. Tai kas atsakys už sveikatos priežiūros paslaugų kokybės teikimą?" - klausė Sveikatos reikalų komitetui priklausanti politikė.

Pasak G.Rimdeikos, pasitarimą patalpose penktadienio rytą surengti planavusiems ligoninės darbuotojams situaciją aptarti teko kieme, nes apsaugininkai į patalpas jų neįleido.

D.Mikutienės teigimu, konstatuoti faktinių aplinkybių į ligoninę iškviestas antstolis.

Spaudos konferencijos dalyvių manymu, pastarieji veiksmai suplanuoti iš anksto, o už juos atsakingas Vilniaus meras, konservatorius Vilius Navickas, G.Sodeika ir V.Navicko patarėjas, Antakalnio poliklinikos vadovas Arūnas Grigaitis.

Pasak G.Rimdeikos, P.Aidukonienės paskyrimas ligoninės direktore taip pat nėra atsitiktinis.

"Palma Aidukonienė yra Ričardo Sabaliausko, Vilniaus apskrities viršininko administracijos Regioninės plėtros departamento direktoriaus sesuo. Paskyrimas nėra atsitiktinis," - sakė G.Rimdeika.

Šiuo metu laikinąją ligoninės vadove paskirta Vidaus ligų skyriaus reanimacijos ir intensyvios terapijos poskyrio vedėja Palma Aidukonienė, šį sprendimą priėmė apskrities administracija.

G.Rimdeikos teigimu, meras ne kartą yra nurodęs, jog nemato sveikatos priežiūros paslaugų teikimo Sapiegos ligoninėje perspektyvų, o pastarąją jo poziciją lemia suinteresuotumas teritorija, kurioje įsikūrusi ligoninė.

Dar praėjusių metų pabaigoje Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi į Ūkio ministeriją, prašydama stabdyti investicijas į Sapiegos ligoninės apšildymą.

Ligoninės vadovo teigimu, tokių įgaliojimų savivaldybė neturėjo, nes nebuvo gydymo įstaigos steigėja.

"Šituos veiksmus mes apskundėm prokuratūrai, padavėm į teismą ir jo, Viliaus Navicko asmeninį padarytą daugiau 336 tūkst. nuostolį savo veiksmais," - sakė G.Rimdeika.

Pasak Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Mindaugo Barkausko, ketvirtadienį priimtas sprendimas ikiteisminį tyrimą pradėti. Tiesa, prokuroras nekomentavo, dėl ko.

Penktadienį Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, jog, vykdydama Vyriausybės nutarimą dėl sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų restruktūrizavimo, iš apskrities nuo liepos 1 dienos perima Sapiegos ligoninės dalininko teises, pareigas ir turtą.

Konkursą Sapiegos ligoninės direktoriaus pareigoms užimti planuojama skelbti artimiausiu metu. G.Rimdeika esą atleidžiamas dėl neatitikimo kvalifikacijai.

Tačiau Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos valdybos pirmininkės Vidos Žvilblienės teigimu, G.Rimdeikos "atleidimo motyvai neatlaiko jokios kritikos, neturi nei teisinio, nei faktinio pagrindo".

Sapiegų rūmų ir netoliese įsikūrusios ligoninės pastatai paskelbti valstybės saugomos kultūros paveldo objektais.


Šiame straipsnyje: Sapiegos ligoninė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių