Vilniaus rajono savivaldybė apskundė Lietuvą

Vilniaus rajono savivaldybė apskundė Lietuvą  Europos Žmogaus Teisių Teismui. Išnaudojusi visas teisines priemones Lietuvoje, sostinės rajono valdžia kreipėsi į Strasbūro teismą dėl to, kad negavo leidimo vietos mokyklą pavadinti asmens vardu su nelietuviška galūne.

Kaip teigiama savivaldybės pranešime, į Strasbūro teismą savivaldybė kreipėsi po to, kai visas teisines priemones išnaudojo Lietuvoje.

Savivaldybė pranešė šiandien gavusi EŽTT patvirtinimą, kad skundas gautas.

Vilniaus rajono valdžia norėjo Lavoriškių vidurinei mokyklai suteikti Emilii Plater vardą, tačiau pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus mokykla gali būti pavadinta lietuviškai - Emilijos Pliaterytės vardu.

Vilniaus rajono savivaldybė nepaisydama teisės aktų mokyklą pavadino „Vilniaus r. Lavoriškių Emilii Plater vidurinė mokykla“, tačiau tiek Vilniaus apygardos, tiek Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas tokį savivaldybės sprendimą pripažino neteisėtu.

Portalas vilniausdiena.lt primena, kad Vilniaus mieste jau veikia viena pagrindinė mokykla, pavadinta Emilijos Pliaterytės vardu. Žirmūnuose įsikūrusios pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytoja portalui pasakojo, kad grafaitė Emilija Pliaterytė nacionaline didvyre laikoma ir Lietuvoje, ir Lenkijoje, ir Baltarusijoje.

1831 m. sukilimo dalyvė dar vadinama lietuviškąją Žana d'Ark.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių