Vilniaus rajono lietuviškos mokyklos prašosi ministerijos globon

Su vietos valdžios reorganizacijos planais kovojančios Vilniaus ir Šalčininkų rajonų lietuviškos mokyklos prašosi perimamos Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) žinion.

Antradienį prie Seimo dėl Vilniaus rajono savivaldybės lietuviškų mokyklų reorganizavimo piketavo lietuviškų mokyklų bendruomenių atstovai.

Piketo dalyviai, kurių buvo apie 50, laikė transparantus su užrašais: "Spėk iš trijų sykių - Vilnijos kraštas yra Lietuva, ar kokia kita valstybė?", "Prolenkiškos mokyklos yra gerai... Lenkijoje", tarp jų būta ir siūlymų premjerui Andriui Kubiliui ir švietimo ir mokslo ministrui Gintarui Steponavičiui ruoštis į Londoną plauti indų.

Piketo dalyvių palaikyti atėjo valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos parlamentarai Gitaras Songaila, Julius Dautartas, Rytas Kupčinskas, Vida Marija Čigriejienė.

Piketo dalyviai dalino viešo kreipimosi Seimo pirmininkei Irenai Degutienei bei švietimo ministrui G.Steponavičiui tekstą, kuriuo reikalaujama "įstatymais apginti lietuviškas Vilniaus ir Šalčininkų rajonų mokyklas".

"Prašome užkirsti kelią vietinės valdžios savivalei ir priimtų įstatymų galia sustabdyti lietuvių diskriminaciją", - rašoma kreipimesi.

Taip pat reikalaujama lietuviškas švietimo įstaigas regione iš savivaldybių perduoti ministerijos žinion. "Kadangi yra akivaizdi lietuviškų mokymo įstaigų diskriminacija Rytų Lietuvoje, reikalaujame jas perduoti Švietimo ir mokslo ministerijai", - rašoma kreipimesi.

Vilniaus rajono valdžia po kilusių protestų kartą jau pakeitė reorganizacijos planus, atšaukdama vasarį priimtą sprendimą dėl mokyklų tinklo pertvarkos.

Balandį buvo pritarta patikslintam pertvarkomų mokyklų sąrašui, o Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje Jurgio Jurkevičiaus teismui apskųstas vasarį priimtas tarybos sprendimas paskelbtas netekusiu galios.

Tačiau vietos bendruomenė toliau nesutinka su planais prie mišrių ar lenkiškų prijungti lietuviškas Rukainių pradinę, Veliučionių pagrindinę mokyklas bei Poškonių darželį.


Šiame straipsnyje: mokyklos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių