Vilniaus rajone gatvių pavadinimai vis dar lenkiški

Nors teismas yra išaiškinęs, kad gatvių pavadinimai turi būti rašomi tik lietuvių kalba, Vilniaus rajone, Rukainiuose, gyvenanti lietuvių bendruomenė skundžiasi, kad kaimynai lietuvių gramatikos nepaiso.

Esą visai neseniai Rukainiuose ant privačių namų šalia lietuviškų gatvių pavadinimų išdygo ir lenkiškais bei rusiškais rašmenimis išraitytos lentelės. Lenkų kalba rašomi ne tik gatvių pavadinimai, bet ir informacija apie veiklą. Pavyzdžiui, iškaba "Laidotuvių reikmenys" užrašyta irgi ne tik lietuviškai, bet ir lenkiškai.

Valstybinės kalbos inspekcijos vyresnysis specialistas Dainius Žemaitis portalui neslėpė, kad inspekciją pasiekia nemažai skundų dėl netaisyklingų gatvių pavadinimų.  

"Vadovaudamiesi teismų praktika ir išaiškinimais dėl gatvių lentelių, už pažeidimus baudžiame bendra tvarka. Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktoriui esame nurodę ištaisyti pažeidimus kitose gyvenvietėse, tačiau tai nebuvo padaryta. Bauda padedant anstoliams buvo sumokėta, tačiau nurodymas vis tiek neįvykdytas. Dabar kreiptasi į anstolius dėl nurodymo nevykdymo", - pasakojo D.Žemaitis.

Nurodymai pašalinti lenteles su nelietuviškai užrašytais gatvių pavadinimais skiriami administracijos direktoriui. Už nurodymų nevykdymą jam gresia 300-400 litų bauda. Jei nusižengimas pakartotinis, bauda didėja iki 600-800 litų.

"Administracijos direktorius atsakingas už bendrą tvarką, nors jis bando apeliuoti į tai, kad lentelės kabo ant privačių namų, todėl yra gyventojų asmeninė nuosavybė", - kalbėjo D.Žemaitis.

Vilniaus apygardos administracinis teismas 2008 m. kovą įpareigojo Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorę pakeisti rusiškus ir lenkiškus gatvių pavadinimus Vilniaus rajone į lietuviškus.

Tai valdininkė turėjo padaryti per mėnesį nuo šios teismo nutarties įsiteisėjimo dienos.

Pakeisti užrašus rusų ir lenkų kalbomis į lietuviškus, atitinkančius įstatymų reikalavimams, teismo prašė Vyriausybės atstovas Vilniaus rajone. Jį šioje byloje palaikė Valstybinė kalbos inspekcija.

D.Žemaitis atkreipė dėmesį, kad darbar inspekcija nagrinėja ne tik neteisingai užrašytų gatvių pavadinimų atvejus, bet ir vietovardžių vartojimą autobusų maršrutų lentelėse.

Vilniaus autobusų stotyje patikrinus, kaip vykdomas Valstybinės kalbos įstatymas, nustatyta, kad bendrovių Šalčininkų autobusų parko ir „Irzimas“ autobusų lentelėse, nurodančiose maršrutus, vietovardžiai rašomi lietuvių ir lenkų kalbomis.

Šalčininkų autobusų parko direktoriui Edgarui Obločinskiui ir bendrovės „Irzimas“ direktoriui Zigmundui Marcynkevičiui nurodyta užtikrinti, kad autobusų lentelėse būtų vartojami užrašai tik valstybine kalba.

 


Šiame straipsnyje: gatvių pavadinimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių