Vilniaus politikų kelionės: nuo Gdynės iki Bankoko

Beveik 100 kelionių ir daugiau kaip 360 tūkst. litų išlaidų. Tokia Vilniaus politikų ir valdininkų komandiruočių pastarojo pusmečio statistika.

Miesto meras Artūras Zuokas giriasi, kad kelionėms išleidžia mažiau nei pirmtakai, bet realiai komandiruotės šiemet kainuos brangiau.

Dažniausiai lanko kaimynus

Latvija, Jungtinė Karalystė, Danija, Ispanija, Belgija, Lenkija, Baltarusija, Kaliningradas, Rusija, Tailandas, Estija, Vokietija, Italija, Prancūzija, Ukraina, Švedija, Izraelis, Bulgarija, Olandija, Vengrija ir Kinija – šias šalis per pastarąjį pusmetį aplankė Vilniaus savivaldybės administracijos, tarybos ir savivaldybei pavaldžių įstaigų darbuotojai.

Antro ir trečio metų ketvirčio kelionėms išleista apie 363 tūkst. litų. Iš viso nuo šių metų balandžio miesto atstovai leidosi į 94 keliones.

„Didžioji dalis komandiruočių, palyginti su praėjusia kadencija, buvo surengtos į artimesnes ES šalis“, – atkreipė dėmesį savivaldybės Viešųjų ryškų skyriaus vyriausioji specialistė Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė.

Dvi dešimtys komandiruočių esą finansuotos ES arba kviečiančiosios šalies lėšomis. Beveik pusė kelionių savivaldybei kainavo tik tiek, kiek lėktuvų ar autobusų bilietai – visa kita dengė kviečiančios šalys.

„Metinės išlaidos komandiruotėms sudaro vos apie 0,05 proc. viso savivaldybės biudžeto“, – savivaldybės taupumą bandė pabrėžti S.Trinkūnaitė-Rimkienė.

Vis dėlto šiemet savivaldybės politikų ir valdininkų komandiruotėms bus išleista daugiau nei praėjusiais metais. 2010-aisiais valdininkų kelionės mokesčių mokėtojams kainavo 477,7 tūkst. litų. Šiemet komandiruotės atsieis beveik penktadaliu milijono litų daugiau.

Tenkinasi artimuoju užsieniu

Daugiausia keliaujančių politikų penketuko viršūnėje atsidūrė vicemeras Jaroslavas Kaminskis. Per pastaruosius kelis mėnesius jis leidosi į penkias komandiruotes. Tiesa, apsiribojo tik artimuoju užsieniu: dukart viešėjo Latvijoje ir tris - Lenkijoje.

Dažniausiai vicemerui teko dalyvauti miestų šventėse, sporto renginiuose ir konferencijose.

„Kur mane siuntė, ten ir keliavau“, – į ilgesnes kalbas komandiruočių klausimu nenorėjo leistis J.Kaminskis.

Apšilti – į Irkutską

Vos savivaldybėje kojas apšilęs vicemeras Jonas Pinskus birželį leidosi į tolimą kelionę ir pasiekė Rusijos miestą Irkutską. Anuomet pas J.Pinskus prisipažino, kad jo išvyka tik vadinama komandiruote, o iš tiesų jam teko susitikti su miesto vadovais ir vietos Lietuvių bendruomene.

„Irkutskas kaip tik savaitgalį švęs savo 250 metų jubiliejų, tad vykstu į miesto šventę. Girdėjau, kad žmonės labai laukia, kada atvyksim, nori dėmesio. O Vilniui svarbu pasveikinti savo partnerius su tokiu jubiliejumi“, – tąkart kalbėjo politikas.

Rugpjūtį susipažinti su sėkmingais Vokietijos ligoninių strateginio projektavimo bei veiklos optimizavimo principais ir atliekų perdirbimo įmonių veikla jis skrido į Erfurtą.

Prieš kelias dienas vicemeras grįžo iš Valensijos, kur susitikime su įmonės „Group4“ vadovais aptarė atliekų perdirbimo galimybių, sporto objektų ir viešbučių plėtros klausimus.

Vyks į Londoną ir Stokholmą

Savo vadovavimo miestui laikotarpiu meras A.Zuokas darbo reikalais lankėsi Italijoje (Turine), Prancūzijoje (Strasbūre) ir Tailande. Pastaroji kelionė buvo apmokėta iš Bankoko valdžios kišenės.

Kitą savaitę meras dalyvaus „The Economist“ konferencijoje Stokholme. Lapkritį jau suplanuota politiko kelionė į Londone vyksiančią turizmo parodą.

„Kiek lėšų numatoma kiekvienai komandiruotei, šiuo metu negalime pasakyti: komandiruotės dar tik derinamos, lėšos bus apskaičiuotos tik grįžus iš jų“, – sakė S.Trinkūnaitė-Rimkienė.


Šiame straipsnyje: kelionėkomandiruotėBankokas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių