Vilniaus policija tikisi išlikti nesumažėjusi

Policijos profesinės sąjungos teigia, kad kitąmet mažiausiai 500 Lietuvos pareigūnų gali netekti darbo. Ar tai palies ir Vilniaus policininkus? “Mes ir taip turime optimalų pareigūnų skaičių, nelabai yra kur daugiau mažinti”, - sako Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas.

Sostinės policijos vadovas sako, kad tiksli situacija paaiškės tik išvydus 2011 m. biudžeto skaičius. Nors Vilniaus apskričiai jų žadama nemažinti, tačiau, anot K.Lančinsko, atsiras papildomas, su sveikatos draudimu, susijęs mokestis, kuris nusineš dalį valstybės skirtų pinigų.

„Jei taip bus, faktas, kad kažką turėsime daryti ir, galbūt, net mažinti etatus“, - kalbėjo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas.

Taupymas vyksta ir dabar – policijos pareigūnų paprašyta, kad tam tikrą dienų kiekį per metus jie išeitų nemokamų atostogų. Vieni tokiam prašymui pritarė, kiti – ne. „Šios atostogos yra savanoriškas dalykas ir aš nieko versti atostogauti nemokamai negaliu“, - sakė K.Lančinskas.

Dabar Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate dirba šiek tiek daugiau nei pustrečio tūkstančio pareigūnų, kurie turi užtikrinti daugmaž 880 tūkst. gyventojų saugumą Vilniaus mieste,  ir Vilniaus rajonuose, Trakų, Širvintų, Ukmergės, Šalčininkų, Švenčionių rajonuose bei Elektrėnuose.

Policijos komisariate yra apie 170 laisvų etatų, tačiau į juos žmonės nepriimami. „Pareigūnų darbo krūvis daugiau nei didelis, nesinorėtų dar mažinti jų skaičiaus“, - pabrėžė K.Lančinskas.

 Šio klausimo taip lengvai palikti nežada ir Lietuvos policijos profesinė sąjunga. Šeštadienį vykusiame profsąjungos atstovų susirinkime patvirtintoje rezoliucijoje Vyriausybės prašoma užtikrinti būtiną finansavimą, kad už darbą policijoje būtų atlyginama tinkamai.

Jei nebus reaguojama į rezoliucijoje pareikštus prašymus, pareigūnai žada rengti ilgalaikes pilietinio nepaklusnumo ir protesto akcijas, - pranešė BNS.

Rezoliucijoje teigiama, kad šiuo metu iš esmės netaikoma dauguma įstatymais numatytų pareigūnų garantijų - neskiriamos kvalifikacinės kategorijos, vengiama suteikti aukštesnį laipsnį, neskiriamos tarnybinės uniformos, susižeidus tarnybos metu delsiama ir vengiama mokėti kompensacijas, iš esmės neliko neatlygintinų medicinos paslaugų. Aiškinama, kad pareigūnai verčiami eiti nemokamų atostogų, toleruojami darbo laiko apskaitos pažeidimai, skundžiamasi augančia psichologinė įtampa.

Rezoliucijoje, be jau minėtų dalykų, prašoma atlikti darbo laiko apskaitos ir darbo organizavimo policijos sistemoje auditą bei taikyti tarnybinę atsakomybę už darbo laiko apskaitos, žiniaraščių pildymo pažeidimus. Taip pat prašoma principingai vertinti įstaigų vadovus ir pareigūnus, kurie nesugeba užtikrinti tinkamos pareigūnų darbo atmosferos, piktnaudžiauja tarnybine padėtimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių