Vilniaus picerija vėl įkliuvo dėl vokelių

Anksčiau dėl algų mokėjimo „vokeliuose“ bausta Vilniaus picerija mokesčių inspektoriams vėl įkliuvo dėl to paties pažeidimo, rašoma Valstybinės mokesčių inspekcijos pranešime.

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad su atlyginimais „vokeliuose“ taip pat įkliuvo sostinės statybų bendrovė ir ne kartą į specialistų akiratį patekusio tinklo picerija. Įmonių vadovams gresia baudos iki 20 tūkst. litų.

Informaciją apie picerijoje mokamus atlyginimus vokeliuose Mokesčių inspekcija gavo pasitikėjimo telefonu 1882  ir atliko operatyvų patikrinimą sostinės Upės gatvėje esančioje maitinimo įstaigoje.

Patikrinimo metu vienas darbuotojas prisipažino gaunantis atlyginimą vokelyje, vėliau apie darbo užmokestį vokeliuose prabilo ir keturi buvę picerijos darbuotojai - du picų kepėjai, virėja ir padavėja.

Inspektoriai, apsilankę ir piceriją valdančios bendrovės biure, taip pat nustatė kasos darbo organizavimo bei kasos operacijų atlikimo taisyklių pažeidimų, pranešė Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija.

Nuo 2012 metų balandžio 12  iki 2013 metų kovo 15 dienos minėtiems darbuotojams buvo apskaičiuota ir išmokėta 12,3 tūkst. litų darbo užmokesčio, neįtraukto į bendrovės buhalterinės apskaitos dokumentus.

Kepėjams buvo nustatytas ir mokamas minimalus darbo užmokestis, kurį darbdavys mokėjo grynaisiais arba pervesdavo į asmeninę  darbuotojų banko sąskaitą. Be to, kas mėnesį papildomai  mokėdavo nuo 200 iki 500 litų vokelyje. Padavėja, picerijoje dirbusi puse etato, kas mėnesį gaudavo pusę minimalios algos ir po 200 litų vokelyje.

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija, vos gavusi pranešimą apie mokamas algas vokelyje, atliko operatyvų patikrinimą ir vienoje sostinės statybų įmonėje. VMI pasitikėjimo telefonu 1882 paskambinę du gyventojai nurodė gaudavę atlyginimus vokelyje. Specialistams, peržiūrėjus įmonės rodiklius, įtarimų sukėlė ir žemas vidutinis bendrovės darbuotojų darbo užmokestis, kuris siekė tik 731 litą, o vidutinė statybininko darbo diena tariamai trukdavo mažiau nei 4 val.

Įmonės biure Vilniuje mokesčių specialistai rado faktinių įrodymų - beveik 6 tūkst. litų sumą, išskaidytą į devynis atskirus vokus. Ant jų ranka užrašyti įmonės devynių darbuotojų vardai ir pavardės bei mėnesinio atlyginimo suma, išskaidyta į oficialiąją ir neoficialiąją dalis. Biure specialistai rado atlyginimo išmokėjimo žiniaraštį. Apklausus darbuotojus, dalis jų prisipažino gaudavę atlyginimą vokeliuose. Vienas darbuotojas pateikė ir išsaugotus vokus su analogiškais užrašais kaip ir ant tų, kuriuos įmonės biure rado inspektoriai. Apklaustųjų duomenimis, atlyginimą grynaisiais pinigais biure ir statybos objektuose mokėdavo direktorius, sekretorė arba meistrai.

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija nustatė, kad ši statybų bendrovė nedeklaravo beveik 245 tūkst. litų apmokestinamų pajamų ir 51 tūkst. litų mokėtino PVM. Inspekcijos specialistai suabejojo, ar pagrįstai į įmonės sąnaudas buvo įtrauktos ir darbuotojų, vykusių į užsienio komandiruotes (Prancūziją, Italiją, Belgiją), komandiruočių išlaidos - iš viso beveik 11 tūkst. litų. Įmonė nepateikė įrodymų, kad komandiruotės buvo susijusios su pajamų uždirbimu. Į bendrovės sąnaudas buvo įtrauktos ir kitos išlaidos, priskirtinos privatiems poreikiams tenkinti - vadovas bandė į jas įtraukti išlaidas sporto klube bei madingų rūbų parduotuvėse.

Picerijos ir statybų bendrovės vadovams, neužtikrinusiems, kad visas darbuotojų atlyginimas būtų įtrauktas į buhalterinės apskaitos dokumentus, Vilniaus AVMI specialistai surašė administracinių teisės pažeidimų protokolus, jiems gresia ir baudos iki 20 tūkst. litų. Už kasos darbo organizavimo ir kasos operacijų atlikimo taisyklių pažeidimus teks atsakyti ir piceriją valdančiai bendrovei. Statybų bendrovei teks tikslinti deklaracijas ir sumokėti priskaičiuotus mokesčius.


Šiame straipsnyje: picerijaVokeliaiVMI

NAUJAUSI KOMENTARAI

dusinkit

dusinkit portretas
tuos vagis. Ne 20K, o 200K bauda turi būti

tokiu

tokiu  portretas
virejus , kepejus ir pardavejus varyk lauk , tegul sedi be darbo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių