Vilniaus moksleiviai uždažė nelegalius grafitus

Trečiadienio rytas daliai sostinės moksleivių prasidėjo neįprastai. Apsiginklavę voleliais ir dažais jie uždažė nelegalius grafitus ant įvairių senamiesčio pastatų.

"Mes grafitus piešiame nebent matematikos sąsiuviniuose", – krykštavo dažais nuo galvos iki kojų išsipaišę vaikai iš Senamiesčio vidurinės mokyklos. Nuo pat ryto jie darbavosi Bernardinų sode uždažydami grafitus ant parko sienų, neslėpdami džiaugsmo, kad mokytojai leido jiems neiti į pamokas.

Akcijoje taip pat dalyvavo Salomėjos Nėries ir Vytauto Didžiojo gimnazijų moksleiviai. Jie šalino grafitus Literatų, B. Radvilaitės, Pilies ir S.Skapo gatvėse.

"Nelegalus grafitų piešimas miestui daro didelę materialinę žalą. Ne tik gatvės ir šaligatviai, bet net keturiolika troleibusų buvo apipiešti praeitą savaitę. Iki šiol visuomeninis transportas dar nebuvo paliestas. 2007 metais miestas tokių piešinių šalinimui skyrė 900 tūkst. litų, 2008 m. – 650 tūkst., 2009 m. – 600 tūkst. Kadangi kainos dabar šiek tiek nukritusios, šiemet skyrėme 400 tūkst. litų. Bet kokios tai lėšos. Tai milijonai, kurie gali būti skirti gatvėms, šaligatviams, dviračių takams sutvarkyti, bet kokioms kitoms paslaugoms", – kalbėjo Vilniaus meras Vilius Navickas.

Baudos už nelegalų grafitų piešimą siekia iki 2 tūkst. litų, papildomai reikia užmokėti už padarytą žalą. Iki šiol už tai buvo nubausti aštuoni paaugliai, baudas už jų nusižengimus teko atlyginti tėvams.

"Už rankos nugriebti mes galime vos keletą, bet reikia šnekėtis, bendrauti. Siūlome piešti grafitus legaliai, pavyzdžiui, ruošiamose renovacijai mokyklose ir darželiuose. Jei žinome, kad ruošiamės renovuoti, iki to galima piešti. Šiuo metu  laisvos piešimui  yra požeminio savivaldybės administracinio garažo erdvės, taip pat Paberžės 2 esančios vaikų žaidimo aikštelės statiniai", – kvietė V.Navickas.


Šiame straipsnyje: grafiti

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių