Vilniaus mikrorajonai sužibs skirtingomis spalvomis

Skirtingų sostinės mirkrorajonų namus numatoma dažyti skirtingomis spalvomis,  taip išskiriant juos iš kitų ir kuriant savitą stilių.

Vilniaus miesto savivaldybėje gimė iniciatyva atnaujinamus daugiabučius dažyti skirtingomis spalvomis pagal tai, kokiuose gyvenamuosiuose rajonuose jie yra.

Pasak SĮ „Vilniaus planas" vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio, šiuo metu atnaujinant pavienius namus ne visuomet atsižvelgiama į juos supančią aplinką. Skirtingai dažant ne atskirus pastatus, o jų grupes, būtų kuriamas harmoningas miesto vaizdas. Spalvos išryškintų kiekvieno mikrorajono charakterį, o atskiroms pastatų grupelėms išskirtinumo teikti galėtų detalės - balkonų, langų, laiptinių apdaila.

Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas siūlo surengti vilniečių apklausą, kad sostinės gyventojai patys pasirinktų jiems tinkančias ir patinkančias spalvas savo mikrorajonams.

Kaip sėkmingą renovacijos pavyzdį architektas M. Pakalnis pateikė Vokietijos miestus, kur šį procesą koordinavo savivaldybės. Taip pat jis minėjo, kad pastatus tikslinga būtų atnaujinti ne pavieniui skirtingose miestų vietose, kaip yra daroma šiuo metu, o rajonas po rajono, pradedant nuo seniausiųjų. Be to, labai svarbus yra miesto institucijų, architektų ir gyventojų bendradarbiavimas.

2004 birželio 23 d. Vilniaus miesto taryba patvirtino programą „Atnaujinkime būstą - atnaujinkime miestą" ir ją koordinuoti paskyrė AB „Vilniaus šilumos tinklai". Būsto bei gyvenamosios aplinkos atnaujinimas ir modernizavimas yra numatytas Vilniaus miesto 2002-2011 metų strateginiame plane.

Vilniaus miesto savivaldybė apmokama iki 15 proc. investicijų projekte numatytų atnaujinimo darbų vertės. 2008 m. savivaldybė techninės dokumentacijos parengimui bei dalies renovacijos darbų apmokėjimui skyrė 3,18 mln. litų ir 657 tūkst. litų aplinkos tvarkymui.

Valstybė, numačiusi teikti iki 50 proc. paramą energiją taupančioms priemonėms įdiegti, o mažas pajamas gaunančioms šeimoms kompensuoti iki 100 proc. išlaidų, 2008 m. daugiabučių namų modernizavimo programai skyrė 52,5 mln. litų, tačiau lėšų poreikis šiuo metu parengtiems investicijų projektams - apie 150 mln. litų.

Dėl finansinės paramos būstų modernizavimui iki šiol yra kreipęsi daugiau nei 100 daugiabučių namų savininkų bendrijų.


Šiame straipsnyje: namaiarchitektūraspalva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių