Vilniaus mažasis teatras sieks kurti asmenybių teatrą

Dvidešimtmečio sulaukęs Valstybinis Vilniaus mažasis teatras (VVMT) per naująjį sezoną sieks gilesnės teatrinės tiesos, kurią kurtų asmenybės.

"Sezono esmė - tapti asmenybėmis, apie asmenybes kalbėti, ir asmenybės turi kalbėti. (Sieksime - BNS) gilesnės teatrinės tiesos, nepasiduoti smulkmenai, paviršutiniškumui, nemokšiškumui", - BNS sakė režisierius, taip pat vadovaujantis Maskvos J.Vachtangovo teatrui.

Naujojo sezono pradžioje, pasak naujojo VVMT teatro sezono meno vadovo Rimo Tumino, bus baigta antroji Mariaus Ivaškevičiaus pjesės "Mistras" dalis, kurios premjera yra numatyta rugsėjo 28-29 dienomis.

Spalio mėnesį režisierius Vilius Malinauskas turėtų pristatyti spektaklį "Triušio landa" pagal Davido Lindsay-Abaire'o (Deivido Lindsėjaus-Ebero) pjesę. Joje bus nagrinėjama šeimos tema, moralės klausimai.

Gruodį žiūrovams ketinama parodyti naują vaikišką spektaklį, o balandį - Gabrielės Tuminaitės spektaklio pagal Carlo Goldoni (Karlo Goldonio) pjesę "Il campiello".

R.Tumino teigimu, tikimasi sulaukti ir režisieriaus Artūro Areimos premjeros.

Teatro meno vadovas sakė, kad ir pats planuoja VVMT statyti spektaklį.

"Aš irgi galvoju apie lietuviškąją klasiką, vis svajojau pastatyti Žemaitės "Marčią" (...) Jeigu man viskas pavyktų, tai kitų metų gegužės-birželio pradžioje turėčiau netgi parengti premjerą", - kalbėjo R.Tuminas.

Taip pat jis atskleidė norintis sukurti ir žaidybinio pobūdžio teatrą, skirtą jauniausiajai VVMT kartai, kartu su Maskvos J.Vachtangovo teatru.

Jis tvirtino, kad nors finansinė padėtis yra nepavydėtina, tai neturėtų būti pasiteisinimas kūrėjams.

"Ta krizė ar finansiniai sunkumai man visada patikdavo. Nuo pat atėjimo į teatrą girdėjai ir girdžiu: krizė ir krizė (...) Išmonė, sąmonė kuria (...) Noriu pažadinti kūrybinį sąmonės pabudimą, neaptarnauti aktorių (...) Man atrodo, kad iš aktoriaus yra mažai reikalaujama, mažai jis atneša, mažai jis duoda, reikia uždavinius jam kurti, kad jis augtų su uždaviniais, su tikslais, su mintimis", - kalbėjo ilgametis VVMT vadovas.

Jo teigimu, dabar aktoriams trūksta žinių, jie tampa smulkmeniški, tačiau ne itin gilinasi į savo darbą. Anot režisieriaus, aktorius turi būti "pilnas informacijos, ir politiniame, ir socialinėje, ir kultūriniame gyvenime, ir jis šia informacija turėtų žiūrovą sprogdinti".

"Žiūrovai tai pajus, jie tai įvertins ir labai greitai supras", - kalbėjo R.Tuminas.

Jis pabrėžė, kad naujosios VVMT vadovės Gretos Cholinos atėjimas įneš naujovių, o jam pačiam leis būti vykdytoju, o ne valdytoju.

"Tai yra unikalus dalykas, kai iš komercinės organizacijos, viešosios įstaigos ateina į biudžetinę, ir ji įneš taupymo, planavimo sampratą", - kalbėjo R.Tuminas.

Vilniaus mažasis teatras įkurtas 1990 metais. 1997 metais jam suteiktas valstybinio teatro statusas. 1999 metais už nuopelnus Vilniaus miestui jis apdovanotas garbingu sostinės savivaldybės apdovanojimu - šv. Kristoforo statulėle.


Šiame straipsnyje: Vilniaus mažasis teatras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių