Vilniaus Mažajame teatre suliepsnos „Prakeikta meilė“

Jaunosios kartos režisieriaus Agniaus Jankevičiaus kūrinys birželio 8 d. svečiuosis neįprastoje sau aplinkoje – Vilniaus Mažajame teatre.

Pretendentu į „Auksinį scenos kryžių“ šiemet pabuvojęs spektaklis pasakoja apie graudžiai juokingą vaikystę ir žmonių santykius, pasak režisieriaus, tokius, kokie jie neturėtų būti. Inscenizaciją šiam kūriniui parašęs Marius Macevičius rėmėsi šiuolaikinio rusų rašytojo ir kino režisieriaus Pavelo Sanajevo daug dėmesio ir diskusijų susilaukusios apysakos „Palaidokite mane už grindjuostės“ motyvais. 

Spektaklio veiksmas nukelia į sovietmetį, į nedidelį šeimos ratą, kur močiutė daugiabučio namo bute prižiūri dukters jai paliktą aštuonmetį anūką Sašą. Senelė – iš pažiūros tironė ir isterikė – negalinti atsikratyti savo skaudžios praeities bei minčių apie nesusiklosčiusį gyvenimą, meilę kitiems reiškia ne itin priimtinais būdais – keiksmais bei grubumu.

Kadaise netekusi sūnaus, ji imasi kraštutinių anūko priežiūros metodų, bijodama netekti ir jo. Ši baimė verčia senelę daryti absurdiškus dalykus: ji neišleidžia vaiko į kiemą (velnių jis gauna net iškišęs nosį į balkoną), jam griežtai uždrausta suprakaituoti, kasdien po keliskart jis turi matuotis temperatūrą bei miegoti su pėdkelnėmis. Istorijos pasakotojas, suaugęs ir kino režisieriumi tapęs Saša, mažą šeimos dramą atskleidžia pamažu, atidengdamas visą spalvų, psichologijos bei sudėtingų niuansų paletę. 

Senelę vaidinančios galingo temperamento aktorės Ingos Maškarinos teigimu, svarbiausia šio spektaklio ašis – meilė. „Tik jos dėka man pavyko sukurti tokį senelės portretą. Stebėjau daugybę močiučių: nors kai kurios jų ir rėkia, ir keikiasi, bet vis tiek myli savo anūkus. Mano herojė – lygiai taip pat. Dėl to ji ir nenori atiduoti anūko savo dukrai, kurią taip pat labai myli. Myli ji ir savo vyrą, Semioną Michailovičių, nors ir niekada nepasako apie jį gero žodžio. Gyvenimas sužalojo mano heroję, todėl jos nuoširdumas pasislėpė kažkur giliai viduje, išorėje palikdamas tik brutalumą. Senelės personažas labai gilus, ir man atrodo, kad jis ne tik pakeitė mane kaip aktorę, bet ir mano gyvenimą teatre“, – sakė aktorė. 

P. Sanajevo kūrinys – iš dalies autobiografinis. Autentiškus savo vaikystės įvykius autorius pavertė komiškai absurdišku, tačiau kartu ir sudėtingu kūriniu. Paties autoriaus P. Sanajevo teigimu, tik parašęs šią apysaką, jis sugebėjo pagaliau atlesti savo močiutei. Pasak režisieriaus A. Jankevičiaus, šeimos paslaptis viešinti kūryboje ir scenoje sugeba tik drąsūs. Tačiau, jo teigimu, P. Sanajevo kūrinyje jį labiausiai sudomino ir sužavėjo ne dokumentalumas, bet „laiko ženklai ir gyvenimiška patirtis, kuri apauga žmogų tvirtai, kaip cementas, ir kausto jo tolimesnius poelgius“. 

„Prakeikta meilė“ – pirmas A. Jankevičiaus spektaklis, pastatytas Lietuvos rusų dramos teatre. Nemažai kritikų dėmesio susilaukęs maestro Jono Vaitkaus mokinio režisūrinis darbas – keliauninkas. Per pastaruosius metus kaimynines šalis išmaišiusi trupė, šią vasarą ketina jį suvaidinti ir Izraelio žiūrovams. Šiuo metu spektaklis rodomas rusų kalba. Nuo rudens, naujajame Rusų dramos teatro sezone, jį ketinama rodyti su lietuviškais titrais. 

Spektaklyje vaidina LRDT aktoriai Inga Maškarina, Valentinas Novopolskis, Valentinas Krulikovskis, Julija Krutko ir Vladimiras Dorondovas.

Vilniaus Mažajame teatre „Prakeikta meilė“ bus rodoma birželio 8 d. 16 val.


Šiame straipsnyje: Prakeikta meilėspektaklis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių