Vilniaus konservatoriai „įpareigoti“ pritarti Guggenheimo muziejui

Vilniaus valdžioje esanti Tėvynės sąjungos frakcija iš anksto nubalsavo, kad trečiadienį frakcijos nariai savivaldybės tarybos posėdyje pritartų projektui dėl Guggenheimo muziejaus Vilniuje tolesnio plėtojimo.

Tai trečiadienį patvirtino tarybos narė Violeta Podolskaitė, nors frakcijos seniūnas Raimundas Alekna bandė neigti, esą šis klausimas buvo svarstomas.

Dar praėjusią savaitę R.Alekna BNS tikino, jog konservatorių pozicija Guggenheimo muziejaus projekto atžvilgiu esanti skeptiška, o jau šią savaitę - pirmadienio frakcijos posėdyje pats R.Alekna, anot frakcijos narių, agitavo balsuoti už projektą.

„Nežinau, ar prievartiniu galiu pavadinti, bet frakcija balsavo, kad mes vienbalsiai balsuotume už. Tas vidinis frakcijos sutarimas iškilo dėl to, kad du asmenys - aš ir kolegė Birutė Galinienė - pasipriešino. R.Alekna yra mūsų frakcijos seniūnas, jis vadovauja frakcijos posėdžiui. Frakcijos vadovybė ir inicijavo šitą balsavimą, todėl, kad mes bandėme ieškoti kitų sprendimų", - BNS antradienį sakė aktorė V.Podolskaitė.

V.Podolskaitė sakė mananti, kad dabartiniu metu "su studijomis ir statybomis" reikėtų palūkėti, todėl trečiadienį tarybos posėdyje ji ketina vadovautis įstatymais ir "savo sąžine".

„Tarsi privalu, bet yra reglamente numatytas toks dalykas, kad tarybos narys vadovaujasi įstatymais ir savo sąžine. Tai aš bandysiu tuo vadovautis", - sakė V.Podolskaitė.

R.Alekna BNS antradienio vakarą iš pradžių tvirtino, esą šis klausimas „frakcijoje nebuvo svarstytas", o jis savo asmeninės nuomonės neturįs. Perklausus keletą kartų, R.Alekna pradėjo aiškinti, esą frakcijoje "buvo apsikeista nuomonėmis", tačiau neįvardijo, kada tai buvo - esą tai vyksta "nuolatinai".

R.Alekna tikino pats neturįs nuomonės dėl projekto, kurį aktyviai remia buvęs Vilniaus meras liberalcentristas Artūras Zuokas.

„Nesu specialistas. Išklausysiu kitų ir tada suformuosiu nuomonę", - tikino R.Alekna. Jis tvirtino, kad dėl to, kaip balsuos Vilniaus konservatoriai, neva ketinama apsispręsti tik trečiadienį.

Daugiafunkcinio kultūros centro, kuriame turėtų įsikurti Jono Meko vizualiųjų menų centras ir Ermitažo-Guggenheimo muziejus, projektas turėtų būti svarstomas trečiadienio Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje.

Ketinama pateikti projektą, kuriame siūloma pritarti anksčiau atliktai galimybių studijai, įpareigoti darbo grupę koordinuoti ir kontroliuoti projekto įgyvendinimą. Siūloma, kad Jono Meko vizualiųjų menų centras būtų įpareigotas vykdyti projekto užsakovo funkcijas ir vykdyti procedūras, pritraukiant Europos Sąjungos fondų, valstybės ir privačių asmenų lėšas.

Pagal projektą, taip pat ketinama pasirašyti sutartį su savivaldybei priklausančia bendrove "Vilniaus kapitalinė statyba" dėl projekto valdymo. Už projekto valdymą jai ketinama numatyti 3 proc. atliktų statybos ir projektavimo darbų kainos normatyvą, lėšas skiriant tik galutinai patvirtinus projekto finansavimą. Vilniaus meras Vilius Navickas antradienį teigė, kad ši įmonė turėtų rasti investuotojų.

V.Podokslaitė sakė mananti, kad "šiuo metu, kai žmonės neturi ką valgyti ir maitinti vaikus, mes turėtume lukterėti su studijomis ir statybomis".

„Tai yra labai graži studija, labai graži vizija, turėkime tą svajonę, nenumeskime jos, bet, manau, šiandien turėtume solidariai susilaikyti nuo to", - sakė tarybos narė.

Jos įsitikinimu, tai turėtų suprasti ir koalicijos partneriai, o projekto stūmimas į priekį nėra tinkamas būdas išlaikyti koaliciją.

„Turėtų ir koalicijos partneriai tai suprasti. Jeigu matome, kokia netikėtai sunki situacija pasidarė šiais metais, tai mano nuomone turėtume visi susėsti ir kalbėtis. Neturėtų būti prievartos būdas bet kokia kaina paimti tuos pinigus. Kartais mano kolegų konservatorių yra desperatiškas noras, kad mes būtinai turime turėti šitą sprendimą. (...) argi tik taip koalicija gali išsilaikyti", - svarstė V.Podolskaitė.


Šiame straipsnyje: gugenheimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių