Vilniaus knygų mugėje geriausia reklama - nuolaidos

Nors 11-oji Vilniaus knygų mugė oficialiai atidaryta tik ryte, o apie vidurdienį „Litexpo“ parodų rūmai jau buvo apgulti žmonių.

Renginių skaičius - rekordinis

Kad knygų mylėtojai nesnaudžia, justi vos įsikus į keliuką, vedantį į pagrindinius šio savaitgalio knygų ir leidyklų namus.

Automobilių ir autobusų – pilnos aikštelės. Norint rasti laisvą vietą, tenka aplink apsukti keletą ratų. Tačiau matosi, kad organizatoriai stengėsi. Nors eismo sąlygos „Litexpo“ parodų rūmų prieigose žiemiškos, aikštelės Vilniaus knygų mugės proga buvo valomos. Tą išduoda ne tik pusnyse neklimstantys automobilių ratai, bet ir aikštelių kraštuose supilti didžiuliai sniego kauburiai.

Iki sekmadienio vyksiančioje mugėje, tikina organizatoriai, numatomas rekordinis renginių skaičius, o knygų lentynų ilgis bendrai sudėjus sieks bent 2,5 kilometro.

Savo stendus mugėje ketvirtadienį atvėrė ne tik didžiosios šalies leidyklos, bet ir rajoniniai leidiniai. Iš viso mugėje apie 200 dalyvių. Tiesa, bent jau penktadienio svečiams jie prisistatė mažumėlę santūriau nei įprasta. Prie paradinių mugės durų nelūkuriavo įvairiomis brošiūromis, lankstinukais, lipdukais ar reklaminiais bukletais apsiginklavę leidyklų atstovai.

Kaip pastebėjo didžiuma mugės lankytojų: „Geriausia reklama – nuolaidos.“ Tą suvokia ir knygų pardavėjai, stenduose iškabinę raudonus plakatus, skelbiančius išpardavimus ir akcijas.

Platus knygų vaikams pasirinkimas

Bene labiausiai klesti knygų turgus. Kiek beužklystum, jame buriasi žmonių spiečius. Knygų kainos vilioja – gražiai apipavidalintą knygą storu viršeliu galima nusipirkti ir už 5 litus. Yra ir brangesnių, tačiau vis tiek įkandamų.

„Prisipirksiu daugiau nei tikėjausi“ – tokią frazę vaikštinėjant po pagrindinę Knygų mugės salę išgirsi ne kartą. Leisti pinigus leidiniams – grynas malonumas.

„Atėjau, nes Knygų mugė man – šventė. Čia gera vien pabūti, pasivaikščioti, perversti, pasižiūrėti, kas naujo išleista. Viskas – po vienu stogu. Dažniausiai perku vaikiškas knygas, nes mugės metu galima rasti tikrai nebrangių“, - kalbėjo prie vaikų literatūros sutikta Vilnietė Aurelija Matašienė.

Knygų vaikams mugėje iš tikrųjų galima įsigyti bent perpus pigiau. Taikoma nuolaidų, perkant daugiau galima netgi derėtis. 
         
Pavargus nuo leidinių gausos ar neapsisprendžiant, ką pirkti, siūloma pamąstyti, gardžiuojantis karštu šokoladu. Improvizuota šokolado krautuvėlė įsispraudusi čia pat – tarp knygų. Mugės svečiai ją ras nuo įėjimo pasukę į kairę salės pusę.

Knygų kelias veda ir į provinciją

Vilniaus knygų mugė atidariusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė atkreipė dėmesį, kad valstybė turi daryti viską, kad knyga būtų prieinama kiekvienam šalies gyventojui.

"Spausdintas žodis buvo yra ir išliks viena reikšmingiausių mūsų kultūros sklaidos priemonių, mūsų tapatybės pagrindu, todėl esame visi atsakingi už knygos ateitį. Valstybė turi rūpintis ir garantuoti paramą naujų kūrinių leidybai. Būtina užtikrinti, kad knyga pasiektų ne tik didžiausius miestus, bet ir Lietuvos provinciją", - kalbėjo Prezidentė.

Kultūros ministerija į mugės organizavimą nesikišo, tačiau parėmė finansiškai.

Mugės statistika įspūdinga – šiemet joje bus 200 dalyvių, 353 renginiai, svečiai iš septynių užsienio šalių, 10 tūkst. kvadratinių metrų mugės plotas, 2,5 kilometro knygų lentynų, 12 parodų, 550 kalbėtojų.

Pirmoji mugės diena - vasario 18-oji skiriama specialistams ir vadinsis Bibliotekų diena, vasario 19-oji skelbiama Ilguoju penktadieniu, nes mugė dirbs iki 21 val, vasario 20-oji - Nekasdieninių pasimatymų diena, o vasario 21-oji - Šeimos diena. Pernai mugė sulaukė 55,6 tūkst. lankytojų.

Knygų mugės programa:

Vilniaus knygų mugė 2010: ketvirtadienis - bibliotekų diena

Vilniaus knygų mugė 2010: ilgasis penktadienis

Vilniaus knygų mugė 2010: šeštadienis - nekasdieninių pasimatymų diena

Vilniaus knygų mugė 2010: šeštadienis - sekmadienis - šeimos diena


Šiame straipsnyje: knygų mugė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių