Vilniaus kiemsargiai gavo algas. Už gruodį

Sostinės kiemsargiai tik dabar gavo algas už praėjusių metų gruodį. O tvarkdariams prasiskolinusi miesto valdžia reikalauja, kad jie dirbtų ir viršvalandžius.

Skolas moka trupiniais

Algos kiemsargiams nukirptos dar pernai rudenį. Daugelis Vilniaus tvarkdarių nuo lapkričio dirba tik puse etato, „į rankas“ gaudami po 350 litų. Tačiau ir tokios algos jiems vėluoja beveik tris mėnesius.

„Dabar, penktadienį, pervedė algas už gruodžio mėnesį. O savivaldybė po truputį trupina - perveda po 20-30 tūkst. litų“, - portalui sakė bendrovės „Stebulė“ atstovė Valentina Biatova.

Pašnekovė teigė neįsivaizduojanti, kaip savivaldybė sugebės padengti įsiskolinimą kiemsargiams. Mat miesto skola jiems jau sudaro apie 17 mln. litų.

V.Biatovos teigimu, jau bene pusę metų apie streiką kalbantys kiemsargiai gali imtis ryžtingų žingsnių. „Žmonės prašo grąžinti normalią darbo dieną, normalias algas. O padėtis negerėja. Jeigu taip toliau tęsis, tikriausiai streikuosime“, - sakė ji.

Verčia dirbti viršvalandžius

Pašnekovės teigimu, pastarosiomis dienomis kiemsargiai turi marias darbo. Dėl atlydžio šaligatvius „puošia“ krūvos vilniečių per žiemą numestų šiukšlių, o tvarkdariai, dirbantys tik pusę darbo dienos, niekaip nespėja visko iškopti. Tai, žinoma, miesto valdžios netenkina.

„O savivaldybės kontrolieriai jau važinėja, reikalauja, kad greičiau valytume, greičiau šiukšles surinktume. O kiemsargiai ateina 6 val. ryto ir 10 val. išeina. Kodėl žmonės turi dirbti viršvalandžius, jeigu jie gauna 350 litų algą? Žmonių trūksta, o naujų priimti negalime. Ir jie nori, kad mes greičiau viską išvalytume“, - stebėjosi V.Biatova.

Įmonėms gresia išnykimas

Beje, gegužę turėtų būti skelbiamas naujas miesto gatvių priežiūros konkursas. Tarp šiuo metu sostinę prižiūrinčių bendrovių sklando gandai, kad šio konkurso nugalėtojas jau aiškus, o „Stebulė“ ir kitos įmonės gali netekti savivaldybės užsakymų.

Portalo žiniomis, konkurso sąlygos jau ruošiamos, o jose nustatytų kriterijų neatitiktų dauguma įmonių, šiuo metų valančių Vilniaus gatves. Kalbama, kad bus gerokai praplėstas įmonių kompetencijos spektras. Be dabar gatvių ir šaligatvių priežiūrai reikalingų sertifikatų, iš įmonių gali būti pareikalauta ir namų priežiūros sertifikatų. Jų neturi dauguma miestą prižiūrinčių bendrovių, ir jos veikiausiai nesugebėtų jų gauti iki savivaldybės nustatyto termino.

V.Biatova teigė, jog tokios žinios jau pasiekė „Stebulę“ ir tarp kiemsargių sukėlė nemažą paniką. „Bijome, kad konkurso nelaimėsime. Jeigu nelaimėsime, visi išeisime į gatvę, liksime be darbo“, - baiminosi pašnekovė. Tiesa, ji teigė nežinanti, kam būtų naudingi tokie atrankos kriterijai.


Šiame straipsnyje: kiemsargiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių