Vilniaus Gedimino prospektas vėl atviras automobiliams

Vos prieš savaitę Vilniaus valdžia sakė, kad apie automobilių eismo Gedimino prospektu liberalizavimą reikia diskutuoti, tačiau šiandien paaiškėjo, kad sprendimas jau priimtas.

Netrukus centinėje miesto gatvės atkarpoje nuo Žvėryno tilto iki Jogailos gatvės išdygs ženklai, automobiliams važinėti Gedimino prospektu leidžiantys kasdien nuo 6 iki 24 val. Savaitgaliai – ne išimtis. Atkarpoje nuo Kudirkos aikštės iki Atkikatedros eismas nesikeis. Kaip ir dabar, važinėti ten bus draudžiama nuo 19 val. Savaitgaliais - visą parą.

Tikimasi, kad automobilių srautų didinimas įkvėps merdinčiam Gedimino prospektui gyvybės. Savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Algirdas Šešelgis aiškino, kad dar labiau jį išbudintų leidimas statyti automobilius. Už eismo sostinėje reguliavimą atsakingi savivaldybės pareigūnai siūlė leisti automobilius statyti bent vienoje prospekto pusėje. Tai esą būtų patogu į kavines ar parduotuves atvykstantiems klientams.

Šiam eismo reguliuotojų pasiūlymui miesto valdžia bent iš dalies irgi jau pritarė. Automobilius neribojant stovėjimo laiko bus leidžiama palikti vienoje Gedimino prospekto pusėje - atkarpoje nuo Rotundo g. iki Gynėjų g.

Portalo kalbinti miestiečiai sakė nepritariantys miesto valdžios sprendimui Gedimino prospektą vėl paaukoti automobiliams. Toks politikų užmojis vilniečiams keistas ir nesuprantamas. Girdi, miesto valdžia pati nežino, ką daro. Vieną dieną siūlo apmokestinti įvažiavimą į senamiestį, kad sumažintų taršą ir triukšmą šioje miesto dalyje. Kitą – lengva ranka leidžia automobiliais užgrūsti prospektą net savaitgaliais, kai jis pilnas pėsčiųjų.

„Pas mus visi šitaip laksto, baisu per gatvę pereiti – dar sutraiškys. Aš visur pėsčia vaikštau. Į parduotuves – irgi. Negi mes taip ir liksime kaimiečių tauta, kuriai iki bažnyčios durų reikia būtinai su vežimu atvažiuot?“ – retoriškai klausė Gedimino prospekte sutinka architektė Elena Baltrus.

Vilnietis bankininkas Rimas Savickas neprieštaravo, kad automobilių eismą būtų prailgintas keliomis valandomis. Tačiau jis griežtai pasisakė prieš mašinas savaitgaliais.

Automobilių eismas Gedimino prospektu bus atnaujintas iš karto po to, kai skyrius gaus ir sumontuos naujus kelio ženklus, kurie jau užsakyti.

Tokį sprendimą Vilniaus valdžia priėmė atsižvelgusi į verslininkų prašymus ir skundus, esą Gedimino prospektas, jame uždraudus automobilių eismą, apmirė.

Verslininkai piktinosi, kad politikai uždraudė statyti automobilius prieš tai neparūpinę jokios alternatyvos, o požeminių automobilių stovėjimo aikštelių įkainiai žvėriški ir visai nepatrauklūs.

Draudimai ir suvaržymai esą atbaidė Gedimino prospekto klientus. Nesulaukdamos pirkėjų parduotuvės sparčiai ėmė ieškoti prieglobsčio didžiuosiuose prekybos centruose. O tų, kurios dar liko, savininkai tvirtino, kad prospekto vertė visai sumenks, jei valdžia nedelsdama nesiims veiksmų – nepakeis eismo sąlygų ir neleis klientams automobiliu privažiuoti iki parduotuvių durų.

Valdžios palankumą verslininkams peikia ir dviratininkai. Leidus statyti automobilius, jais bus užgriozdintas Gedimino prospekte pažymėtas dviračių takas.


Šiame straipsnyje: Gedimino prospektas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių