Vilniaus festivalio direktorė: festivalis tikrai atsigauna

Klasikinės muzikos Vilniaus festivalis, vyksiantis šiemet birželio mėnesį, bus skiriamas Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos (ES) Tarybai.

„Vilniaus festivalis tikrai atsigauna, (...) ypatingai šiais metais, Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metais. Į mus atkreipiamas didžiulis dėmesys, jau dabar jaučiame didesnį susidomėjimą iš užsienio žiniasklaidos.(...) Tai yra didžiulis šansas savo atlikėjus pristatyti tarptautinėje arenoje“, - spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo festivalio vykdomoji direktorė Rūta Prusevičienė.

Festivalio vadovas Gintautas Kėvišas pridūrė, kad Vilniaus festivaliui išskirtinumo suteikia ryškesni atlikėjai iš Lietuvos ir užsienio.

Vilniaus festivalio programoje numatomi 8 koncertai.

Birželio 3 dieną festivalį atvers pasaulio scenų numylėtinės Violetos Urmanos ir Modesto Pitrėno diriguojamo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT). Čia atliekama kūrinių programa šiemet vėliau skambės ir Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai pristatančiuose koncertuose Europoje.

Birželio 5 dieną nacionalinės filharmonijos scenoje koncertuos vyrų vokalinis sekstetas „The King's Singers“.

Festivalyje taip pat pasirodys pianistas, improvizatorius, kompozitorius Andrius Žlabys, smuikininkas Sergejus Krylovas ir jo vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras, smuikininkė ir tarptautinių konkursų laureatė Dalia Kuznecovaitė - ji koncertuos su pianistu Petru Geniušu.

Birželio 13 dieną planuojamas vokalisto Bobby McFerrino (Bobio Makferino) ir instrumentinės grupės koncertas.

Vilniaus festivalyje bus pažymėta ir Gedulo ir vilties diena. Birželio 14 dieną LNOBT skambės lenkų kompozitorius Krysztofo Pendereckio (Kšystofo Pendereckio) „Lenkiškas requiem“.

Kūrinį atliks tarptautinė solistų ir kolektyvų komanda: sopranas Nomeda Kazlaus, mecosopranas Agnieszka Rehlis (Agnieška Relis), tenoras Edas Lyonas (Edas Lijonas), bosas Liudas Mikalauskas, Kauno valstybinis choras ir Vroclavo simfoninis orkestras bei dirigentas Jacekas Kaspszykas (Jacekas Kaspšykas).

Į festivalį šiemet sugrįžta ne kartą jame viešėjęs ir savo pasirodymais publiką kerėjęs alto virtuozas Jurijus Bašmetas. Birželio 16 dieną Filharmonijos scenoje 60-ojo jubiliejaus progą šį žymiausią pasaulio altininką sveikins kamerinis ansamblis „Maskvos solistai“ ir Liublijanos festivalio prezidentas, klarnetininkas Darko Brlekas (Darkas Brlekas).

Festivalio finalinis akordas patikėtas džiazo pianistui Micheliui Camilo (Mišelis Kamilas). Nacionalinėje filharmonijoje koncertuos šio atlikėjo suburtas džiazo ansamblis „Michel Camilo Trio“ iš JAV.

Festivalį organizuoja Nacionalinė filharmonija ir VšĮ „Vilniaus festivaliai“.

Festivalis vyks birželio 3-20 dienomis.

Vilniaus festivalis rengiamas septynioliktą kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių