„Vilniaus diena“ - nemokamas bilietas į parodas

Nežinote, kaip prasmingai ir turiningai praleisti šeštadienio popietę? Turime jums pasiūlymą. Nacionalinė dailės galerija (NDG) ir „Vilniaus diena“ kviečia nemokamai aplankyti sovietinio laikotarpio Baltijos šalių architektūros, dizaino ir dailės parodas.

Skatina prisiminti ir pažinti

Gruodžio pradžioje NDG buvo atidarytos dvi sovietinį laikotarpį menančios parodos: „Mūsų metamorfiškoji ateitis. Dizainas, techninė estetika ir eksperimentinė architektūra Sovietų Sąjungoje 1960–1980 m.“ ir „Modernizacija. XX a. 7–8 dešimtmečių Baltijos šalių menas, dizainas ir architektūra“. Šį savaitgalį, įsigiję „Vilniaus dieną“, visi miestiečiai turi unikalią galimybę kelerių metų projektą pamatyti nemokai.

„Šiuo metu galerijoje pristatomos parodos skatina prisiminti, iš naujo pažinti XX a. septintąjį dešimtmetį, kurį dažniausiai siejame su tokiais, pavadinkime, legendiniais reiškiniais, – kodėl vertėtų užsukti į NDG eksponuojamas parodas, kalbą pradėjo galerijos vadovė Lolita Jablonskienė. – Tai ir “Neringos„ kavinė, lietuviškos estrados gimimo pradžia, naujoji lietuviška architektūra, kuria iki šiol didžiuojamės, pastatai, kurie tuo metu buvo suprojektuoti ir pastatyti. Šios parodos yra išskirtinė galimybė pamatyti tai, kas dažniausiai laikoma muziejų archyvuose, o daugiausia privačių žmonių rinkiniuose.“

Daiktai, eskizai, nuotraukos

Pašnekovės teigimu, pirma paroda – tai futuristinių vizijų paroda. Tai nėra daiktai, kurie realiai funkcionavo. Tai pastatai, dizaino objektai, kitokio pobūdžio kūriniai, kurie arba buvo pristatomi specialiose parodose, arba likdavo dailininkų dirbtuvėse. Dauguma šių projektų liko popieriuje, taip ir nebuvo įgyvendinti.

Antroje išvysite, koks buvo 7–8 dešimtmečių laikotarpis Baltijos šalyse. „Būdamos Sovietų Sąjungoje jos pačios save suvokė kaip vieną regioną, o iš Sovietų Sąjungos gilumos į jas buvo žvelgiama kaip į mažuosius Vakarus“, – aiškino L.Jablonskienė.

Parodos skyriuje „Miestas“ bus galima pamatyti Baltijos šalių miestų modernizaciją nuo 7-ojo dešimtmečio. „Namuose“ – kaip keitėsi privati žmogaus erdvė, kokie tada buvo baldai, indai, audiniai ir kaip buvo siūloma susitvarkyti privačią buitį. Tai iliustruoja žymiausi Latvijos, Lietuvos ir Estijos dizainerių kūriniai.

Taip pat susipažinsite su antrosios kartos kompiuterio „Rūta-110“ valdymo pultu. Tik pultu, nes, pasak galerijos vadovės ir parodos kuratorės L.Jablonskienės, pats kompiuteris, tada vadintas skaičiavimo mašina, užimtų pusę salės. Pamatysite ir latviškų traukinių, mikroautobusų, Rygos radijo gamyklos sukurtų radijo imtuvų VEF ir „Spidola“, pirmą lietuvišką televizorių „Temp-6“ ir daugelį kitų gaminių, kuriems reikėjo specialaus dizaino.

Domisi jauni žmonės

Beveik mėnesį veikiančioje parodoje lankytojų netrūksta. L.Jablonskienė pasidžiaugė, kad tarp jų – ne tik vyresnio amžiaus žmonės, kurie dar pamena sovietinio laikotarpio aplinką, to meto gyvenimo būdą ir pagrindinius veikėjus. „Sulaukiame ypač daug jaunų žmonių, kurie veikiausiai nori sutvirtinti menkus prisiminimus, galbūt tiesiog su tuo laikotarpiu susipažinti, įvertinti Lietuvai labai svarbų modernizacijos periodą“, – sakė galerijos vadovė ir pridūrė, kad lankytojų atsiliepimai labai pozityvūs.

L.Jablonskienė prisipažino, jog atidarant parodą kirbėjo mintis, kad gręžiantis į sovietmetį galima sulaukti nevienareikšmiškų reakcijų. „Visų mūsų, tuo metu gyvenusių, santykis su praeitimi yra trauminis. Jis atnešė skausmo, galiausiai tai buvo kai kurių žmonių jaunystės, vaikystės laikotarpis, tad tos emocijos sumišusios. Tačiau dauguma žmonių įvertina tai, kad paroda siekia objektyvesnio požiūrio į praeitį, neskatina sentimentalaus susižavėjimo ir neatmeta kaip visiškai praėjusio ir į šiukšlių dėžę išmestino dalyko“, – kalbėjo pašnekovė.

Primename, kad savaitgaliais NDG siūlo ir platesnę programą. Tad šį savaitgalį užsukę į šias parodas tuo pačiu galėsite dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, kurie skirti šių parodų plėtojamoms temoms. Taip pat galėsite pasivaikščioti ir po kitas galerijos sales. Jose – beveik 500 žymiausių Lietuvos dailininkų geriausių, įdomiausių kūrinių nuo XX a. pradžios iki pat šių dienų.

Kas? Parodos „Mūsų metamorfiškoji ateitis. Dizainas, techninė estetika ir eksperimentinė architektūra Sovietų Sąjungoje 1960–1980 m.“ ir „Modernizacija. XX a. 7–8 dešimtmečių Baltijos šalių menas, dizainas ir architektūra“.

Kur? Nacionalinėje dailės galerijoje.

Kada? Iki 2012 m. vasario 12 d.

Kiek? Sausio 7 ir 8 d. su „Vilniaus diena“ – nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių