Vilniaus Didžioji sinagoga po kelerių metų bus atverta lankytojams

Sovietų sunaikinta kelis šimtmečius svarbiausiu Lietuvos žydų dvasiniu ir kultūriniu centru buvusi Vilniaus Didžioji sinagoga po kelerių metų vėl turėtų būti prieinama lankytojams, nors planų ją visiškai atstatyti kol kas nėra, sako archeologinių kasinėjimų vietoje penktadienį apsilankęs premjeras Andrius Kubilius.

Ministro pirmininko teigimu, Vyriausybė dės pastangas, kad dėl karo sunaikintas žydų kultūros paveldas būtų "grąžintas Lietuvai ir pasauliui".

"Galbūt tai užtruks keletą metų, bet tikslas yra aiškus. Pirmiausia - archeologiniai tyrinėjimai, o po to - siekis, kad tai būtų matoma", - penktadienį kalbėjo premjeras.

"Litvakų kultūros paveldas yra ypatingai svarbus, mes tuo galime ir turime didžiuotis, ką čia buvo sukūrusi žydų bendruomenė. Turime padaryti, kad tai būtų grąžinta žmonėms (...). Atstatyti visos sinagogos kol kas neplanuojame", - pridūrė A.Kubilius.

Vokiečių gatvėje esanti Vilniaus Didžioji sinagoga buvo vienas iš svarbiausių žydų centrų nuo XVI amžiaus pabaigos iki XX amžiaus penktojo dešimtmečio, kai Lietuvoje naciai išžudė didžiąją dalį žydų.

Antrojo pasaulinio karo metais apgriautą sinagogą sovietai su žeme galutinai sulygino šeštajame dešimtmetyje.

"Čia yra Šiaurės Jeruzalės širdis", - sinagogos vietoje penktadienį sakė Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris. Dėl svarbos žydų religijai ir kultūrai Vilnius buvo vadinamas "Šiaurės Jeruzale".

E.Zingeris užsiminė, jog atkastus sinagogos fragmentus būtų galima uždengti stiklu, kad jie būtų matomi visuomenei. Archeologai sako, kad ištirtus fragmentus pirmiausia reikės vėl užkasti - kol nus nuspręsta, kaip juos įamžinti, juos būtina apsaugoti nuo aplinkos poveikio. Nutarus išlikusius fragmentus eksponuoti, būtų privalu juos restauruoti ir užtikrinti jiems teigiamą temperatūrą.

Šiuo metu yra atkasta keliolika metrų ploto fragmentų kelių metrų gylyje. Kasinėjama dalis, kurioje yra ir švenčiausia vieta - altorius, yra Vytės Nemunėlio pradinės mokyklos kieme, tačiau nemažą dalį užima ir pats mokyklos pastatas.
"Altoriaus vieta liko lauke, po atviru dangumi ir neužstatyta - tai neįtikėtina", - sakė E.Zingeris.

Manoma, kad pirmieji žydai Vilniuje įsikūrė XV amžiuje, o sinagoga pastatyta XVI-ajame, vėliau ji ne kartą buvo perstatyta.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje gyveno per 200 tūkst. žydų. Antrojo pasaulinio karo metais buvo išžudyta apie 90 proc. Lietuvos žydų. 2011 metai Lietuvoje paskelbti Holokausto aukomis tapusių  Lietuvos gyventojų atminimo metais. Programoje numatyti įvairūs minėjimai, pagerbimo ceremonijos, tarptautinės konferencijos, edukacinės programos, žydams svarbių vietų įamžinimas, paminklų statyba, litvakų meno kūrinių pristatymas Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nepolitikas

nepolitikas portretas
zingeris su kubilium pagrindiniai archeologai

.......nu

.......nu portretas
Kuo rūpinasi mūsų vadovaio.

jadze

jadze portretas
tarybiniai laikai ismintingesni buvo...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių