Vilniaus centre – neatlygintina kraujo donorystės akcija

Minint Pasaulinę kraujo donorų dieną, antradienį sostinės Vinco Kudirkos aikštėje vyksta neatlygintinos kraujo donorystės akcija.

Nuo 12 iki 20 val. vyksiančiame Nacionalinio kraujo centro organizuotame renginyje visi norintys kviečiami tapti kraujo donorais – aikštėje pastatytoje palapinėje užpildyti reikiamus dokumentus ir jeigu sveikata tinkama, duoti kraujo.

„Paskutinį kartą kraujo daviau 2008-aisiais. Duočiau su malonumu kasmet, jei pas mane jie (Nacionalinio kraujo centro darbuotojai – red.past.) atvažiuotų. O dabar kartais nėra laiko duoti kraujo, kartais tingisi“, - šypsodamasi sakė kraujo davusi viename sostinės medicinos centre vyr. laborante dirbanti Vanda Morkevičienė.

Vidutinio amžiaus moteris tvirtino, kad kraują davė penktą kartą gyvenime. Pirmus du kartus, pasak jos, kraujo donore ji buvo jaunystėje – tada kraujo prireikė jos giminaičiams. V.Morkevičienė nurodė, kad apie antradienį vyksiančią akciją perskaičiusi internete ir nusprendusi čia ateiti. „Juolab, kad netoli nuo šios vietos dirbu“, - pridūrė ji.

Eilėje duoti kraujo laukusi Kotryna Grinkevičiūtė prisipažino neatlygintina kraujo donore antradienį tapusi atsitiktinai. „Ėjau pro šalį ir susidomėjau. Kadangi niekur neskubu, tai ir užsakau“, - paklausta, kodėl nusprendė tapti kraujo donore, atsakė mergina.

Škotijoje matematiką ir filosofiją studijuojanti ir jau du kursus baigusi dailiosios lyties atstovė tikino kraujo davusi pirmą kartą gyvenime. Tačiau K.Grinkevičiūtė pabrėžė naujienas apie kraujo donorystę nuolat stebinti, skaitanti šia tema spaudą.

„Duoti kraujo seniai planavau, bet šiandien duosiu pirmą kartą gyvenime. Tai gera graži idėja. Esu skaičiusi, kad kraujo visada trūksta“, - savo apsisprendimą tapti neatlygintina kraujo donore pakomentavo šiemet vadybos studijas baigusi ir, kaip pati nurodė, dabar atostogaujanti Viktorija.

„Šiuo metu kraujo jau davė 35 gyventojai, tačiau dar keliolika laukia eilėje. Iki šios minutės duoti kraujo šiandien norėjo 53 žmonės, tačiau dėl sveikatos ir kitų problemų ne visiems žmonėms buvo leista tai padaryti“, - antradienį apie pusę trijų portalui sakė Nacionalinio kraujo centro Ryšių su visuomene specialistė Jūratė Vaidelienė.

Pasak jos, šiemet centras tokią akciją Vilniuje organizavo pirmą kartą, tačiau tokių renginių, kuriuose skatinama neatlygintina kraujo donorystė, planuojama surengti ne vieną. Vinco Kudirkos aikštėje analogiški renginiai vyks liepos 15-ą, rugpjūčio 12-ą ir rugsėjo 1-ąją. Rotušės aikštėje neatlygintinai duoti kraujo bus galima birželio 30-ąją ir liepos 29 d.


Šiame straipsnyje: kraujo donorystėkraujo donorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių