Vilijampolės tiltui bus siūlomas P.Vileišio vardas

Kauno miesto savivaldybės Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisija siūlys Vilijampolės tiltui suteikti žymaus geležinkelių ir tiltų inžinieriaus Petro Vileišio vardą.

Tokį komisijos pasiūlymą miesto taryba svarstys gruodžio 4 dieną. Vilijampolės tiltą po kapitalinio remonto ketinama atidaryti gruodžio 5 dieną.

Prašydamas atstatyti istorinį teisingumą, į Kauno miesto merą Andrių Kupčinską kreipėsi Lietuvos sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininko pavaduotojas Zigmas Tamašauskas.

Prašyme teigiama, jog 1929 metais iškilmingai atidarytam tiltui buvo suteiktas įžymaus visuomenės veikėjo, tiltų statytojo inžinieriaus Petro Vileišio vardas. Šis faktas atsispindi ir tuometinio Lietuvos Prezidento Antano Smetonos kalboje, pasakytoje tilto atidarymo iškilmių proga.

Kaune Petro Vileišio vardu pavadinta vidurinė mokykla, aikštė ir gatvė.

Tiesa, gali būti, kad bus siūloma tiltą pavadinti P.Vileišio brolio - Lietuvos nepriklausomybės akto signataro Jono Vileišio vardu. „Manau, kad J.Vileišis yra nepelnytai primirštas", - sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Šiemet Kauno  miesto savivaldybė  jau pervadino vieną tiltą.  Aleksoto tiltui buvo suteiktas Vytauto Didžiojo vardas, tačiau dauguma kauniečių ir toliau tiltą vadina įprastu geografinę padėtį apibūdinančiu vardu. Tilto pervadinimą inicijavę politikai teigė, kad tiltui buvo grąžintas senasis pavadinimas, tačiau ne visi sutinka su tokia interpretacija.

Žinomas tiltų inžinierius Henrikas Kebeikis portalui teigė, kad žmonės sunkiai priima naujus tiltų pavadinimus. „Neabejoju, kad ir toliau kauniečiai tiltus vadins Aleksoto ir Vilijampolės, o ne Vytauto Didžiojo ir Petro Vileišio vardais. Aleksoto tilto pervadinimas iš vis nesusipratimas, jį labiau tiktų vadinti Stalino vardu. Turiu Stalino įsakymo statyti šį tiltą kopiją. P.Vileišis pastatė daug tiltų, tikrai nusipelnęs šioje srityje, tačiau keisti tilto pavadinimą dabar jau ne laikas", - mano H.Kebeikis.

Anot jo, kauniečiai įprato tik du tiltus vadinti garsių žmonių vardais. „Taip atsitiko su M.K.Čiurlionio ir Č.Radzinausko tiltais, kurie nuo pat pradžių buvo taip pavadinti", - sakė H.Kebeikis.

Daugiau apie Petrą Vileišį  

Daugiau apie Joną Vileišį


Šiame straipsnyje: vilijampolėstiltasvileišis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių