Vietoje pamokų - prekybos centras

Ką veikia sveiki Kauno moksleiviai, kai jų mokykloje dėl gripo epidemijos paskelbiamas karantinas? Mokosi savarankiškai arba pramogauja prekybos centruose. Pedagogai nerimauja: mokyklose vaikai būtų kur kas saugesni.

Neplanuotos atostogos

"Pasijautė, kad vaikai neina į mokyklą. Guminukus perka vienas po kito. Tiesa, keli su kaukėmis buvo atėję", - sverdama saldainių maišelį šypsojosi pardavėja. Savaitės viduryje prekybos ir pramogų centre "Akropolis" moksleiviai siaubė ne tik skanėstų parduotuves. Prie žaidimų kambario litus kišenėse žvangino būrelis pradinukų, susikibusios parankėmis į drabužių parduotuves skubėjo vyresniųjų klasių moksleivės, jau apsipirkusiosios kavinėse mėgavosi įvairiais patiekalais.

"Nusibodo sėdėti namuose, o lauke oras blogas", - šakute tampydama sūrį nuo picos kalbėjo Jurgio Dobkevičiaus vidurinės mokyklos septintokė. Pamokos šioje ugdymo įstaigoje sustabdytos dar praėjusią savaitę. Atgal į klases moksleivės planuoja grįžti pirmadienį.

"Tuščiai laiko neleidžiame. Į internetinį mokyklos puslapį dedamos užduotys, kurias turime atlikti", - prasitarė moksleivės.

Istorijos mokytoja septintokams uždavė perskaityti temas apie baltų gentis ir jų susidarymą, geografijos - išmokti pasakoti apie klimato juostas. Matematikos mokytoja liepė išspręsti tris sudoku kryžiažodžius.

"Jei neatliksime, galėsime pameluoti, kad sirgome", - sukrizeno mergaitės. Tris kartus pabeldusios į medinį kavinės stalą moksleivės apgailestavo dėl sergančių bendraklasių, tačiau neslėpė svajojančios, kad karantinas mokykloje tęstųsi dar bent kelias savaites.

Dukrą moko namuose

Juozo Urbšio katalikiškos vidurinės mokyklos moksleiviai vakar skubėjo į pamokas, tačiau kaunietė Kristina dukrą nusprendė palikti namuose. "Kol kas Gabrielės neleidžiu nei į pamokas, nei į tinklinio treniruotes, nei į muzikos mokyklą. Juo labiau į prekybos centrus. Ten knibždėte knibžda bacilų", - įsitikinusi trisdešimtmetė.

Todėl dabar grįžusi iš darbo Kristina atlieka ne tik mamos, žmonos, bet ir pedagogės vaidmenį. Ryte palikusi užduotis dukrai, vakare moteris tikrina, kaip penktokė jas atliko. "Juk ne dvyliktokė. Galiu padėti", - šyptelėjo kaunietė.

Atlikusi matematikos, lietuvių ir anglų kalbų užduotis penktokė ima smuiką. Miko Petrausko muzikos mokyklos auklėtinė šiuo instrumentu griežia pedagogės nurodymu.
"Susitarėme su smuiko mokytoja, kad laikinai į pamokas neisime, bet muzikuosime namuose", - kalbėjo Kristina, po užraktu dukrą bandysianti išlaikyti dar vieną savaitę.

Būtina rūpintis užduotimis

"Turime galvoti ne tik apie vaikų paleidimą, bet ir apie jų darbą namuose", - pasiteiravus, kaip vertina situaciją, kai pamokų nelankantys moksleiviai zuja gatvėse, atsakė Švietimo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas. Jis įsitikinęs, kad pedagogai turėtų pagalvoti apie technines priemones, kaip bendrauti su moksleiviais ir pateikti užduotis, kad grįžus į mokyklą nereikėtų dirbti didesniu krūviu.

"Žiburio" vidurinės mokyklos pedagogai ramūs - nors pamokos čia nevyksta, vaikai mokosi savarankiškai. Tai reglamentuoja vadovybės parengtas įsakymas "krizei valdyti". "Žinoma, grįžus visiems moksleiviams šiek tiek reikės koreguoti individualius planus, intensyvinti kursą", - tikino mokyklos direktorė Birutė Balčiūnienė.

Paklausta, ar moksleiviai nenukentės, jei karantiną reikės skelbti dar kartą, pedagogė situacijos nedramatizavo. Esą yra vaikų, kurie ir be gripo epidemijos sėdėdami klasėse šaudo varnas. "Tie, kurie rimtai žiūri į mokslą, prie knygų pasėdės ir namuose", - pabrėžė mokyklos vadovė.

Tiesa, net ir laikinai sustabdžius ugdymo procesą, sveikatos sutrikimų neturintys vyresniųjų klasių moksleiviai, iš anksto susitarę su pedagogais, lankė tam tikrų dalykų užsiėmimus.

Gelbsti internetas ir telefonas

Konsultuotis pas mokytojus skubėjo ir A.Smetonos vidurinės mokyklos abiturientai. Likusieji moksleiviai namuose mokėsi savarankiškai.

"Paleisdami mokinius mokytojai nespėjo skirti užduočių, todėl šią savaitę jas siuntė internetu", - tikino mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui Asta Švarplienė.

Neturintieji interneto su mokytojais bendravo telefonu. Pedagogė neslėpė, kad šios bendravimo formos nėra vienos geriausių, todėl mokiniams grįžus į pamokas veikiausiai reikės intensyvinti kursą.

Prieš paskelbiant karantiną, "Varpo" gimnazijoje į pamokas dėl ligos nėjo 53 proc. moksleivių. Jei pirmadienį mokykloje bus daugiau nei 70 proc. vaikų, ypatingoji padėtis dėl gripo epidemijos bus atšaukta.

"Jei ne, mokytojai duos užduotis savarankiškai dirbti namuose. Pirmąją savaitę to nespėjome padaryti", - kalbėjo mokyklos direktorė Arija Radvilienė. Moksleiviai, turintys prieigą prie interneto, su mokytojais galės konsultuotis elektroniniu būdu. Namuose neturintiems kompiuterių bus siūloma bendrauti telefonu. Galvojama ir apie paguodos dienas, kai mokytojai galėtų konsultuoti nesergančius mokinius.

Mokyklos vadovė įsitikinusi, kad paskelbus karantiną mokiniai privalo sėdėti namuose, o ne šlaistytis gatvėmis. Esą vaikščiodami viešosiose vietose jie turi kur kas daugiau šansų užsikrėsti virusu, nei sėdėdami mokyklose. "Juk sergančių vaikų tėvai neleidžia į pamokas", - pastebėjo A.Radvilienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių