Vietoj VEKS atsiras viešoji įstaiga „Vilniaus šventės“

Drakonas mirė, tegyvuoja drakonas. Viešoji įstaiga „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) dar neuždaryta, o miesto valdžia pasišovė įkurti naują darinį – įstaigą „Vilniaus šventės“.

Jai metams ketinama atriekti 2,8 mln. litų.

Įdarbins penkis žmones

Vilnius jau nebe Europos kultūros sostinė. Viešoji įstaiga VEKS gyvuos dar pusę metų. Jei uždaryti reikėtų apie 1,5 mln. litų, nors jau susitaikyta, kad teks išsiversti su menkesnėmis lėšomis. Tačiau vieną viešąją įstaigą pamažu likviduojant, Vilniaus savivaldybė jau kurpia planus įkurti kitą. Naujos įstaigos gimdytojas – miesto vicemeras Gintautas Babravičius.

Jis parengė Vilniaus kultūros renginių organizacinės struktūros projektą. Pagal jį šviežutėlė įstaiga turėtų vadintis „Vilniaus šventės“. Pagal planą ji taptų pagrindine visų miesto švenčių, vykstančių po atviru dangumi, organizatore.

„Vilniaus šventės“ virstų VEKS įpėdine. Įstaigoje planuojama įdarbinti 4-5 žmones. Įstaigai administruoti ir jos veiklai vykdyti Vilniaus metiniame biudžete prašoma skirti 2,8 mln. litų.

Įstaiga - visų galų meistras

Projekte siūloma, kad „Vilniaus šventės“ perimtų ir tęstų sėkmės sulaukusius VEKS projektus, tokius kaip „Gatvės muzikos diena“, „Tebūnie naktis“, „Menas netikėtose erdvėse“ ir pan. Viešoji įstaiga taip pat būtų atsakinga už pasirengimą Vilniaus 700 metų jubiliejui 2023-aisiais. Ne gana to, ji dar dalyvautų miesto rinkodaros bei įvaizdžio kūrimo programose.

Be to, kad kuruotų tęstinius VEKS projektus, naujai įkurta viešoji įstaiga rengtų ir kitus viešus renginius: Regionų dienas Vilniuje, Vilniaus dienas regionuose, Kaimynų dieną, Kultūros dieną Vilniuje, Vilniaus mugių programą, projektą „Kalėdos sostinėje”, užsienio miestų dienas Vilniuje, Vilniaus dienas užsienyje, Vasario 16-osios šventę Vilniuje, Kultūrinio turizmo programas.

Po „Vilniaus šventės“ sparneliu turėtų atsirasti ir iki šiol viešosios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ globotas projektas „Sostinės dienos“.

Įstaigos vadovas - neaiškus

Kas taps naujosios įstaigos vadovu, kol kas nežinoma arba oficialiai neskelbiama. Savivaldybės koridoriuose pasklido gandas, kad „Vilniaus švenčių“ direktoriaus kėdę galėtų užimti buvusi VEKS vadovė Rūta Vanagaitė, siejama su liberalcentristais, šiuo metu esančiais tarp miesto valdančiųjų.

Tačiau pati moteris šias prielaidas paneigė. Ji esą net nėra girdėjusi apie naujos įstaigos gimimą. „Man tai naujiena, tačiau manau, kad reikėtų kokios nors įstaigos, kuri perimtų tęstinius VEKS projektus. Tačiau dabar aš turiu kitų planų. Šiuo metu svarstau kitą pasiūlymą. Jei jį priimsiu, tai net ir sulaukusi savivaldybės kvietimo, jo atsisakyčiau, nes jis būtų pavėluotas“, - kalbėjo R.Vanagaitė. 

Dabartinis VEKS direktorius Rolandas Kvietkauskas buvo lakoniškesnis ir į detales nesileido: „Niekas nėra sutarta.“

G.Babravičius užtikrino, kad įstaigai nevadovaus nė vienas iš paminėtų asmenų. "Įstaigos vadovo atlyginimas bus per kuklus minėtiems administratoriams. Pati neteisingiausia prielaida iš galimų, kad kažkam šiltos vietos rengiamos – tie keli žmonės turės padaryti didesnės apimties darbą nei Kultūros ministerija", - užtikrino vicemeras.

Tradicijų neišstums

Nors be „Sostinės dienų“, „Vilniaus festivalių“ veikla liks iš esmės nepakitusi. „Vilniaus festivaliai išlieka: pakoregavus sąnaudų santykį adminsiravimui ar festivalių programoms, jie gali egzistuoti ir toliau. Festivaliai reprezentuoja ir garsina miestą. Naujoji įstaiga su savo projektais neišstums jau gyvuojančių tradicinių festivalių, o juos papildys. Tiesiog pamatėme interesų konfliktą, kai viešosios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ direktorius yra ir projektų kuratorius. Vienas užpakalis ant dviejų kėdžių – nelogiška“, - kalbėjo G.Babravičius.

„Vilniaus festivaliai“ nuo šiol koordinuos tik aukšto meno nemasinius renginius, vykstančius po uždaru stogu.

„Įstaigoje koncentruosis tik solidžiausi scenos menų renginiai, kurie vyksta uždarose erdvėse“, - paaiškino G.Babravičius.

Jei reikės, duos ir patalpas

„Vilniaus festivaliams“ savivaldybės metų biudžete planuojama skirti apie 1,2 mln. litų. Tai esą vos 10 proc. festivalių programoms būtinų lėšų. Didžiąją dalį organizatoriai susirenka iš privačių rėmėjų. 2009 metams dešimčiai festivalių suorganizuoti savivaldybė skyrė 800 tūkst. litų, tačiau realiai pervedė tik 640 tūkst. litų.

G.Babravičiaus parengtoje kultūros renginių valdymo strategijoje visiems festivaliams turėtų būti sudarytos sąlygos įdarbinti po 1 asmenį pusei etato direktoriaus, koordinatoriaus arba meno vadovo pareigoms eiti. Kiekvienam festivaliui pageidaujant, miesto valdžia įsipareigotų suteikti patalpą vienai darbo vietai įkurti.

Dėl pareigų nebijo

Viešosios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ generalinis direktorius Remigijus Merkelys G.Babravičiaus pasiūlymus vadina logiškais ir pamatuotais.

„Kai kurie festivaliai dėl nepakankamo finansavimo neturėjo darbuotojų, todėl, matyt, siekiama subalansuoti sistemą, kad bent po vieną darbuotoją turėtų kiekvienas“, - svarstė R.Merkelys.

Asmeninės grėsmės dėl planuojamos pertvarkos R.Merkelys sakė nejaučiantis. Vyras nemano, kad Vilniaus valdžia, pastaruoju metu pakeitusi ne vieną savo valdomų įmonių ar įstaigų vadovą, nusitaikė ir į jį.

„Mums, dirbantiems kultūros srityje, svarbiausia suorganizuoti pačius renginius, o pareigos –ne esminis dalykas. Kaip pavadinsi: ar direktoriumi, ar festivalio kuratoriumi“, - svarstė R.Merkelys.

 


Šiame straipsnyje: VEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių