Vietoj reabilitacijos gulbės pateko į skerdyklą

Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Noreikis neteko žado, nuvykęs į Novaraisčio draustinį, apžiūrėti, kaip čia gyvena po realibilitacijos paleistos gulbės.

Šiuos paukščius už mokesčių mokėtojų pinigus turėjo prižiūrėti Gyvūnų globėjų asociacija (GGA), kuriai vadovauja Vytautas Gustaitis.

Žvyrkelio pakraščiuose mėtėsi gulbių plunksnos, sudraskyti šių paukščių lavonai.

Buvusio durpyno vietoje - dabar užlietos pievos, kurių pakraščiai klampūs, purvini. Toje purvinos košės makalynėje tupėjo kelios gulbės. Keli paukščiai stovėjo tik ant vienos kojos. Specialistai spėja, kad jos negali paeiti dėl neišgydytų sužalojimų.

B.Noreikis piktinosi, kad šis vaizdas priminė gulbių Osvencimą.  "Jei šių vienuolikos gulbių reabilitacija būtų atlikta iki galo, jos būtų kartu su kitomis 26 išskridusios. Dabar jas reikia skubiai gelbėti, nes po vieną bus visos sunaikintos ant kranto. Į vandenį jos nedrįsta lįsti dar ir todėl, kad netoli perinčios sveikos gulbės giesmininkės veja jas į krantą", - pasakojo gyvūnų globėjas.

Netrukus B.Noreikis telefonu surado šioms sparnuotoms kankinėms prieglobstį Prienų rajone, prie aptverto vandens telkinio. Gulbės bus gelbstimos tik žmonių jautrumo dėka, o ne už mokesčių mokėtojų pinigus.

Apžiūrėjus sparnuotas kankines, paaiškėjo, kad tarp jų yra nežieduotų. Specialistams kilo įtarimų, kaip vedama jų apskaita ir kaip galima patikėti GGA teiginiu, kad ši asociacija, kurios veiklą finansiškai remia Aplinkos ministerija, "prisidėjo prie 280 gulbių gerovės?".

"Ar tos kankinės iš Novaraisčio draustinio - irgi tie "gerove" trykštantys paukščiai, kurie, kaip teigia GGA, "čia galėjo išskleisti plačiai sparnus ir mėgautis laisve" po žiemos vargų?" - retoriškai klausė visuomenininkai.

Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Selemonas Paltanavičius pripažino, kad iki šiol buvo per silpnai kontroliuojama, kaip GGA reabilituoja ligotus ir susižeidusius laukinius gyvūnus. Aplinkos ministerija tam skyrė 100 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: gulbės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių