Viešųjų pirkimų tarnyba: „Vilniaus vandenys“ slepia įkalčius (papildyta)

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) atstovai sako įtariantys, kad „Vilniaus vandenyse“ klastojami dokumentai ir slepiami įkalčiai.

Dėl dokumentų kreipsis į teisėsaugą

VPT trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame nurodo, jog žada kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl „Vilniaus vandenų“ dokumentų poėmio.

„Kadangi bendrovė „Vilniaus vandenys“ ir toliau ignoruoja Viešųjų pirkimų tarnybos prašymus dėl dokumentų pateikimo, artimiausiu metu ketinama kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl su viešaisiais pirkimais susijusių 2006–2008 metų dokumentų poėmio“, - rašoma trečiadienį VPT išplatintame pranešime.

„Viešųjų pirkimų tarnybos atstovai pirmadienį sutartu laiku lankėsi bendrovėje „Vilniaus vandenys“ dėl visų su 2006–2008 m. viešaisiais pirkimais susijusių bendrovės dokumentų paėmimo. Sutikimo metu bendrovės vadovai pažadėjo Viešųjų pirkimų tarnybai iki trečiadienio pateikti visus prašomus dokumentus, tačiau šiandien raštu informavo, kad vis dėlto dokumentų, susijusių su 2006–2008 m. atliktais viešaisiais pirkimais, pateikti negali“, - teigiama VPT pranešime.

Pasak laikinai einančio Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus pareigas Žydrūno Plytniko, įtariama, kad bendrovėje klastojami dokumentai ir slepiami įkalčiai.

„Todėl šiandien nuspręsta kuo skubiau kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl su viešaisiais pirkimais susijusių 2006–2008 metų dokumentų poėmio“, – cituojamas Ž. Plytnikas.

Nori, kad kreiptųsi raštu

„Vilniaus vandenų“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Rimantas Šerkšnas komentuodamas VPT išplatintą pranešimą portalui sakė nesuprantantis, kas vyksta.

„Pirmadienį paskambino naujasis Viešųjų pirkimų tarnybos direktorius Ž.Plytnikas ir paprašė susitikti. Mes jį mielai priėmėme. Jie atvažiavo septyniese. Ž.Plytnikas žodžiu paprašė duoti pirminius dokumentus – sąskaitas faktūras, sutartis. Mes mandagiai pasikalbėjome ir pasakėme, kad mes šių dokumentų jiems dabar negalime duoti dėl kelių priežasčių“, - dėstė R.Šerkšnas.

Jo teigimu, VPT turėtų kreiptis į „Vilniaus vandenis“ raštu, o ne žodžiu, prašydama pateikti reikiamus dokumentus. „Mes jiems pasiūlėme du dalykus. Pirma, kad jie atvyktų pas mus ir viską tikrintų – mes jiems sudarysime sąlygas pasidaryti visų dokumentų, kokių jie pageidauja, nuorašus. Po šitos mūsų diskusijos aš skaitau komentarus žiniasklaidoje. Daugiau neturiu ką pasakyti“, - kalbėjo R.Šerkšnas.

Paklaustas, ar tiesa, kad kaip teigia VPT, „Vilniaus vandenys“ pažadėjo iki trečiadienio VPT pateikti reikiamus dokumentus, tačiau to nepadarė, R.Šerkšnas tiesiai neatsakė.

„Trečiadienį mes jiems papildomai išsiuntėme raštą, kurį aš pats pasirašiau, kuriame paprašiau, kad jie kreiptųsi į mus oficialiai. Kol kas jie su mumis bendrauja tik žodžiu. Į žodinius prašymus mes kol kas negalime nieko atsakyti. Supraskite teisingai – ir mes esame įstaiga, ir jie yra įstaiga. Mes turėtume bendrauti raštu. O dabar gaunasi taip: jie žodžiu paprašo, o visa kita vyksta per žurnalistus“, - kalbėjo R.Šerkšnas.

Nerimauja dėl saugumo

Vėliau „Vilniaus vandenys“ išplatino pranešimą spaudai, kuriame nurodė apie raštiško VPT direktoriaus įsakymo būtinybę.

„Vilniaus vandenys“ pateikė VPT alternatyvias dokumentų tikrinimo galimybes atvykstant į bendrovę ir tikrinant dokumentaciją vietoje arba padarant dokumentų nuorašus. Abiem atvejais reikalingas raštiškas VPT direktoriaus įsakymas. Kitaip bendrovė negali užtikrinti paimtų dokumentų saugumo, nes galimo dokumentų dingimo atveju nebus įmanoma identifikuoti juos pagal surištų bylų pavadinimus“, - dėstoma „Vilniaus vandenų“ pranešime.

Bendrovė savo pranešime taip pat nurodė, jog nei VPT tarnybos nuostatai, nei VPT įstatymas, nei kiti Lietuvos teisės aktai nenumato pareigos VPT ar kitai kompetetingai institucijai žodžiu paprašius pateikti dokumentų originalus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių