Vienadienio verslo sėkmė neapleido

Prekyba pirotechninėmis priemonėmis – retas verslas, kuris įsisiūbuoja tik prieš Naujuosius metus ir trunka vos kelias dienas.

Naujametė prekė

Bendrovės „Polonezas“ Klaipėdos padalinio vadovas Nerijus Raila pasidžiaugė, kad baigiantis 2012 metams kiek planavo pirotechnikos, tiek ir pardavė.

„Pagrindinis pirkėjų srautas kaip visada atskubėjo paskutinę “metų minutę„. Tai yra didžiausia prekyba vyko paskutinę metų dieną“, – teigė N.Raila.

Tą patį tvirtino ir bendrovės „Pirotechnikos gaminiai“ vadybininkas Paulius Nenartavičius: „Visa prekyba vyko gruodžio 31 dieną. Žmonės pirko labai įvairų kiekį fejerverkų. Vieni tam išleido 20–50 litų, kiti – net iki 400 litų“.

Bendrovė „Polonezas“ visą laiką fejerverkais neprekiauja. Pirotechnikos gaminių padalinius uostamiesčio prekybos centruose atidaro tik prieš Naujuosius metus.

Klaipėdoje ši įmonė pernai turėjo 15 prekybos taškų.

„Yra vietų, kuriose prekiauti neapsimoka, tačiau prekybos taškuose nuo Kauno gatvės į pietinę miesto pusę žmonės aktyviai perka fejerverkus. Į priešingą pusę prekyba nėra tokia vykusi“, – patvirtino R.Raila.

Fejerverkų kaina su nuolaida siekė iki 100 litų, buvo pirotechnikos gaminių, kainuojančių ir 2–5 litus. Už 100 litų fejerverką įsigiję žmonės gražų reginį galėjo matyti apie minutę, kai padangę nušviečia maždaug 60 šūvių ir aplinkinius pamalonina mažytė šviesos žaismo kompozicija.

Palyginti su ankstesniais metais, 2012-aisiais fejerverkų apyvarta buvo panaši, kaip ir 2011 metais.

Gerai fejerverkų prekyba sekėsi ir 2008 metais. Prasčiausiai prekybos atžvilgiu pirotechnikos prekiautojai vertino 2009–2010 metus.

Prekybai – šimtai leidimų

Klaipėdos policijos komisariato Licencijavimo poskyris leidimus prekiauti pirotechnika išduoda visoje Klaipėdos apskrityje.

2012 metais Klaipėdoje šiai prekybai pareigūnai išdavė 87 leidimus. Klaipėdos rajone – 14 leidimų, Palangoje – 11, Plungėje prekiauti pirotechnika išduota 15 leidimų. Leidimai daugiausiai išduoti antrosios kategorijos pirotechnikai.

Norint gauti leidimą, reikia iš Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos gauti patvirtinimą, kad patalpos, kuriose ketinama prekiauti, atitinka priešgaisrinius reikalavimus.

Prekiauti gali fiziniai ir juridiniai asmenys. Pirkėjai antrosios kategorijos pirotechnikos priemones gali įsigyti nuo 16 metų.

„Leidimai prekybai atimami, kai fejerverkai parduodami jaunesniems nei 16 metų asmenims. Tokių atvejų mano praktikoje yra buvę, bet pernai  nepasitaikė“, – tvirtino Klaipėdos policijos komisariato Licencijavimo poskyrio viršininkas Žygintas Narmontas.

Rūpinasi saugumu

Lietuvoje veikia kelios dešimtys specializuotų įmonių, tiekiančių plataus asortimento fejerverkus, pirotechniką vartotojams.

Pardavėjai tikina prekiaujantys gaminiais su CE („sertifikuota Europoje“) ženklu. Šis ženklas pažymi, kad fejerverkai bei kiti pirotechnikos gaminiai atitinka Europos Sąjungos nustatytus kokybės, vartojimo savybių ir saugos reikalavimus.

Tokie gaminiai šalies rinkai esą yra tiekiami legaliai ir suteikia galimybę muitinėms bei rinkos priežiūros institucijoms pašalinti neturinčius atitikties patvirtinimo gaminius iš rinkos.

Ką reikia žinoti?

Patariama fejerverkus pirkti tik specializuotose parduotuvėse.

Pirotechnikos gaminiai Lietuvoje yra sertifikuojami, todėl pirkėjai esą gali būti tikri dėl produkto kokybės ir saugiai gali džiaugtis fejerverkų teikiamais malonumais.

Svarbu įvertinti vietą, kurioje ketinama paleisti fejerverkus, nes įvairūs pirotechnikos gaminiai kyla į skirtingą aukštį, vadinamiesiems kampiniams efektams reikia erdvės.

Specialistų teigimu, nėra fejerverkų, skirtų laikyti rankose.

Tikinama, kad nesuveikus fejerverkui negalima bandyti jo padegti dar kartą. Siūloma užtikrinti, kad prie fejerverko nieko nebūtų bent 20 minučių, o vėliau jį reikia grąžinti pardavėjui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saulius

saulius portretas
savo akimis mačiau kad tiek akropolyje tiek grandus pardavinėjo pirotechniką paaugliams

gizmo

gizmo portretas
Galetu uzdrausti ir kuo greiciau. Kazkokia atgyvena ir tiek. Girtiems vairuoti neleidzia, bet pavoju kitiems galima. Kazkokie paradoksai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių