VI forte galės įsikurti Karo muziejaus technikos skyrius

Pagaliau atsirado galimybė VI forte įkurti Vytauto Didžiojo karo muziejaus Karo technikos skyrių. Trečiadienį Vyriausybė pritarė Kauno miesto savivaldybės prašymui perduoti VI fortą miestui.

Jau prieš keletą metų prabilta apie sumanymą forte įsteigti Karo technikos skyrių. 2007 metų gegužę tokiam siūlymui pritarė Kauno miesto tarybos kolegija. Po poros mėnesių pastatus Savivaldybės nuosavybėn sutiko perimti ir miesto Taryba. Vienintelė kliūtis įkurti Karo technikos skyrių Kaune buvo Valstybės turto fondas, kuris delsė priimti sprendimą.

Savivaldybė ne kartą kreipėsi į Turto fondą prašydama perduoti VI forte esančius statinius. Gegužę Valstybės turto fondas pranešė, kad Aplinkos ministerija neprieštarauja dėl VI forto pastatų, esančių K. Baršausko g. 101, pripažinimo nereikalingais valstybės funkcijoms įgyvendinti.

Kauno tvirtovės VI forto pastatai yra įrašyti į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Šiuo metu fortas yra apaugęs medžiais ir krūmais, todėl prie jo sunku prieiti. Forte gali būti sprogmenų. Teritorija gali būti užteršta ir cheminėmis medžiagomis. Paveldo objektas yra prastos būklės ir nepritaikytas viešiesiems poreikiams.

Fortas yra tinkama vieta įvairių laikotarpių karo technikai eksponuoti. Šis fortas galėtų būti panaudotas gyventojų bendrajai kultūrai ugdyti. Išsaugota ir tinkamai pritaikyta kultūros vertybė sudarys patrauklias sąlygas pažintinio turizmo plėtrai bei prisidės prie tolesnės vietovės plėtros, darys teigiamą poveikį vietos bendruomenės ugdymui.

Perėmusi šį nekilnojamąjį turtą ir norėdama jį pritaikyti visuomenės poreikiams, savivaldybė galės pretenduoti į paramą iš Europos Sąjungos fondų.

Iš devynių fortų Valstybės turto fondui priklauso keturi. Du fortai nekilnojamojo turto registre neįregistruoti. IX fortą patikėjimo teise valdo Kauno IX forto muziejus.


Šiame straipsnyje: fortai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių