V.Gudėnas: iš gamtos dar visko galime tikėtis

Kauno savivaldybės adminstracijos vadovas penktadienį atsakė į portalo kaunodiena. lt lankytojų klausimus.

Pirmadienį savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas Kaune paskelbė ekstremalią situaciją. Vakar direktoriaus įsakymas nebuvo atšauktas. „Stebime orų prognozę ir dar visko galime tikėtis. Įsakymas dėl ekstremalios situacijos gali būti atšauktas kitą savaitę", - teigė vienas iš Kauno vadovų.

Dauguma portalo forumo dalyvių V.Gudėno klausė, kaip sekasi tvarkyti sniego lavinos užgultas gatves, šaligatvius, visuomeninio transporto stoteles.

Ar Partizanų gatvė priskiriama miestui? Kodėl dokumentuose ji vis dar lieka šalutinė? Čia didžiulis automobilių srautas, tačiau gatvė nuvalyta tik ketvirtadienį, praėjus prenkioms dienoms nuo pirmosios pūgos.

Partizanų gatvės priskirti prie pagrindinių gatvių negalime, nes čia nevažinėja visuomeninis transportas. Daugelis šią gatvę renkasi dėl to, kad joje mažesnės spūstys. Todėl ši gatvė valoma vėliau nei visos pagrindinės gatvės. Pirmiausia valome gatves, kuriomis važinėja visuomeninis transportas, privažiavimus prie ligoninių, mokyklų, poliklinikų, darželių. Gatvės, kurios laikomos šalutinėmis, valomos vėliau.

Kadangi šeštadienį iškrito daugiau kaip 50 centimetrų sniego, todėl Partizanų gatvę pavyko nuvalyti taip vėlai. Natūralu, kad pirmiausia buvo valomos kitos gatvės.

Kodėl prie visuomeninio transporto stotelių riogso kalnai sniego? Niekas jo nenukasa. pabandykite vieną rytą į darbą važiuoti viešuoju transportu, pamatysite, kaip „saugu" įlipti į troleibusą ar autobusą.

Savivaldybės darbuotojai ketvirtadienį surengė talką. Jie padarė, ką galėjo, tačiau situacija iš tikrųjų yra bloga. Penktadienį pati gamta ėmė taisyti padėtį. Mūsų turima valymo technika nėra pritaikyta valyti stoteles. „Kauno švaros" mažagabaritiniai traktoriai ateityje užsiims tik šaligatvių ir stotelių priežiūra. Naktį „Kauno švara" platino važiuojamąsias gatvių dalis. Penktadienį situacija pagerėjo.

M.Valančiaus gatvė yra gana siaura. Vienoje pusėje gyventojai stato automobilius. Išvalius važiuojamąją gatvės dalį, sniegas sugrūstas į vietas, kur statomi automobiliai. Sniegą reikėjo išvežti. Kur mums dabar statyti automobilius?

Senamiestyje kyla problemų dėl automobilių stovėjimo. Vakar su urbanistais svarstėme, kaip galėtume sutvarkyti viso miesto automobilių stovėjimo sistemą. Yra pasiūlymai kreiptis į sveikatos ministrą, kad būtų pakoreguotos higienos normos, įrengiant statinius iš sudedamų metalo konstrukcijų. Dabar atvirų aikštelių įrengti negalime dėl higienos normų. Sumažinus atstumus iki gyvenamųjų namų, būtų galima įrengti daugiaaukštes lengvų konstrukcijų aikšteles. Urbanistai pažadėjo parengti viso miesto aikštelių schemą. Tai išspręstų automobilių stovėjimo problemas, ypač miegamuosiuose rajonuose, taip pat ir senamiestyje. Sniego išvežimas - tikrai prabangos reikalas. Vienas kubinis metras kainuoja 28 litus.

Visi šaukia, kad gatvės valomos be jokio atokvėpio. Akivaizdu, kad taip nėra. Sniegas sustumtas prie šaligatvio arba ant jo, stotelėse nublizginta iki gryno ledo, dėl to visuomeninis transportas sustoja nemažu atstumu nuo šaligatvio, žmonės, norėdami patekti į jį, priversti eiti gatve, kur slidu. Šįryt padėjau atsikelti pagyvenusiai poniai, kuri griuvo lipdama per tokią sniego barikadą.

Užjaučiame visus, kurie nukentėjo nuo sniego. Kviečiame gyventojus būti atsargesnius. Pasirinkite tinkamą šiam sezonui avalynę. „Kauno švara" jau valo šaligatvius ir stoteles. Dažniausiai gatvė išvaloma siauru ruožu todėl, kad pirmosiose gatvių juostose būna pristatyta automobilių, kurių neturime teisės patraukti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių