Versliems kinams - lietuvių prekybininkų kerštas?

Kinų konkurencijos nualinti prekybininkai skundžia azijiečių parduotuves Mokesčių inspekcijai ir kitoms tarnyboms, kaltindami juos nesąžininga veikla. Tačiau kinai trauktis neketina.

Išsivedė kino žmoną

Mokesčių inspekcijos, Migracijos tarnybos ir kitų institucijų atstovai kinų atidarytas parduotuves pastaruoju metu krečia itin dažnai. Tikrina prekių įsigijimo dokumentus, buhalterijos knygas, kasos aparatus.

Vieno tokio tikrinimo epicentre netikėtai atsidūrė "Kauno dienos" žurnalistai, atvykę į prekybos miestelyje "Urmas" įsikūrusią kinų parduotuvę "Asia", su kurios šeimininku dėl interviu buvo susitarta iš anksto.

Keli vyrai varto dokumentus, vienas kvočia pardavėją, dar kitas neatstoja nuo smulkios tamsiaplaukės kinės. Netrukus paaiškėjo, kad ji - parduotuvės šeimininko žmona, o Migracijos tarnybos pareigūnai abejoja, ar ji turi visus gyventi Lietuvoje reikalingus dokumentus.

"Prašome važiuoti su mumis, turime patikrinti jūsų tapatybę", - po parduotuvės patikrinimo nusprendė pareigūnai. Pastebėjęs, kad ketinama išvesdinti žmoną, aplinkinių Džoniu vadinamas kinas, pasiteiravo, ar gali kartu vykti vertėjas. Surašę kelis protokolus už tikrus ar tariamus pažeidimus pareigūnai išvyko.

"Ne pats geriausias metas interviu, - atsiduso keblioje padėtyje atsidūręs Džonis. - Bet jau pripratau prie patikrinimų. Jie pakankamai dažni šiomis dienomis."

Koziris - "labai pigu"

Paklaustas, kodėl pareigūnai tikrino jo parduotuvę, kinas gūžtelėjo pečiais: "Net nežinau, kodėl jie taip elgiasi, tikrina nuolatos, ieško pažeidimų". Esą tikrinama ne kiekvieną dieną, bet pakankamai dažnai - bent kartą per savaitę.

Tačiau daugiau kaip metus Kaune dirbantis kinas Džonis rinkoje jaučiasi jau įsitvirtinęs, o patikrinimai jo esą negąsdina. "Žmonės perka viską, turime nuolatinių klientų ir dėl pelno nesiskundžiame", - džiugiau kalbėjo užsienietis.

Prekes jis atgabena ne tik iš Kinijos, bet ir iš Italijos, Vengrijos. Džonis pastebi, kad lietuviai renkasi kokybiškas prekes, bet pastaruoju metu jiems vis svarbesnė tampa ir kaina.

"Labai pigu", - lietuviškai prabilo kinas, paklaustas, kodėl jo parduotuvėje nuolatos šurmuliuoja būrys pirkėjų.

Peikė orą ir maistą

Kitos kinų parduotuvės "Tu ir aš" direktorė Kelly Mei pastebi, kad Lietuvoje kiniškų drabužių ir kitokių prekių parduotuvių dar nėra daug.

"Daugelyje Europos šalių kiniškų prekių pasiūla yra didesnė. Čia dar daug galimybių neišnaudota, o ekonomika augs", - priežastį, dėl kurios atvyko į Kauną, nurodė K.Mei.
Prieš kelias savaites į laikinąją sostinę atvykusi 27-erių moteris pripažino, kad keliaudama į Europą turėjo didesnių lūkesčių. "Prekyba vangi, žmonės skundžiasi, kad viskas brangu, nors iš tikrųjų mes uždirbame labai nedaug pelno. Siūlome kokybiškas prekes labai pigiai", - kalbėjo diplomuota ekonomistė Kelly.

Ji pabrėžė, kad pastaruosius kelerius metus kiniškų prekių kokybė yra labai pagerėjusi, tačiau esą išlikęs stereotipas, jog kiniškos prekės yra prastesnės kokybės ir dėl to pirkėjai bando nusiderėti kainą.

K.Mei prasitarė svarstanti galimybę nebetęsti veiklos Kaune, nes ją esą sekina lietuvių verslininkų priešprieša, šaltas oras ir prastas maistas.

Prašo valdžios apsaugos

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkę Zitą Sorokienę, kaip ir jos atstovaujamus prekybininkus, neramina kinų verslo plėtra Lietuvoje.

"Mes už sąžiningą konkurenciją, bet kinų parduotuvėse jos nematome. Jeigu mūsų verslininkai darytų tokius pažeidimus, kokie randami kinų parduotuvėse, jie seniai būtų buvę priversti nebedirbti", - pastebėjo Z.Sorokienė.

Jai žinoma, kad beveik visose parduotuvėse, kurias yra atidarę kinai, buvo rasta rimtų pažeidimų: nelegalaus darbo atvejų, neapskaitytų pinigų kasoje, prekiauta be prekės įsigijimo dokumentų, ne visos prekės žymimos pagal reikalavimus, ne visos - saugios.

Esą vietos verslininkai moka mokesčius, jie įtraukiami į prekės kainą, o kinai randa būtų, kaip išvengti mokesčių.

"Matydami, kad Lietuvoje gali būti toleruojamas nelegalus verslas, kinai veržiasi pas mus, - pastebi Z.Sorokienė. - Valdžia turėtų imtis priemonių, kad iš trečiosios šalies atvykę verslininkai gerbtų šalies įstatymus."

Anot jos, Lietuvos verslininkai supranta, kad laisvoje rinkoje gali dirbti įvairių šalių verslininkai, tačiau atkreipiamas dėmesys į pasaulinės prekybos organizacijos reikalavimus ir sąžiningo verslo principus.

Ragina tikrinti dažniau

Kinai Lietuvą atradę jau seniai - kiekviename mieste veikia bent po kelis kinų maisto restoranus. Gerų kauniečių atsiliepimų sulaukia restoranas "Čanas", kuriame vyrėjai - tik kinai. Miestiečiai pamėgę pietauti ir Šv.Gertrūdos gatvėje įsikūrusiame restorane "Pas Aly".

Tačiau pastaruoju metu kinai sudaro vis didesnę konkurenciją ir prekybos srityje. Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija skaičiuoja, kad neseniai kinai atidarė apie 30 drabužių ir pramonių prekių parduotuvių didžiuosiuose šalies miestuose.

"Jeigu kam nors atrodo, kad dirbdami nesąžiningai jie investuoja į Lietuvą, tai klystama. Kinai išstumia mūsų verslininkus iš rinkos ir valstybė neturi jokios naudos. Prekės parduodamos, o gauti pinigai išvežami į Kiniją", - kalbėjo Z.Sorokienė.

Esą jeigu kinai pastatytų Lietuvoje gamyklą ir pradėtų kažką gaminti, valstybė turėtų naudos.

Asociacijos atstovė mano, kad atitinkamos institucijos turėtų imtis priemonių prieš nelegalią užsienio piliečių veiklą: dažniau tikrinti prekių įsigijimo dokumentus, reikalauti sertifikatų, leidimų gyventi Lietuvoje.

"Turime priversti juos gerbti Lietuvos įstatymus, kurių laikosi mūsų verslininkai", - įsitikinusi Z.Sorokienė.


Šiame straipsnyje: kinai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių