Verdiktas: Vilniaus senamiestis netenka autentiškumo

Kultūros paveldo komisija įvertino Vilniaus Senamiesčio būklę. Kaip rašoma sprendimo projekte, jis yra „netekęs dalies autentiškumo ir vientisumo“.

Specialiai komisijos sudaryta darbo grupė tyrė 1994–2009 m. pokyčius, šiuo metu
yra pateiktas teisės akto projektas dėl Vilniaus istorinio centro esamos būklės bei autentiškumo.

Komisija, išnagrinėjusi Vilniaus istorinio centro išsaugojimo teisinę bei faktinę būklę, savo sprendimo projekte konstatuoja, kad nepakankamai yra įgyvendinamos Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo apsaugos konvencijos nuostatos.

Autentiškumas buvo vertinamas pagal Išskirtinės visuotinės vertės deklaracijos kriterijus, tačiau minėta deklaracija dar nėra išversta į lietuvių kalbą.

Komisija atkreipia dėmesį, kad nėra „aiškiai apibrėžtos Vilniaus istorinio centro vertės, nenustatyti jų prioritetai“, „tik dalinai įgyvendinami Pasaulio paveldo komiteto sprendimai dėl Vilniaus senamiesčio“, „iš esmės nevykdoma Senamiesčio stebėsena“, „nėra veiksmingos įstatyminės kontrolės“ (pavyzdžiui, „nėra vieningo viešo mokslinio informacinio centro – duomenų banko, kuriame būtų kaupiama visa Senamiesčio išsaugojimui ir priežiūrai būtina informacija“) ir kt.

Valstybinės kultūros paveldo komisijos nariai pabrėžia, kad per 15 metų „Vilniaus istorinis centras neteko dalies autentiškumo ir vientisumo“, dėl Senamiestyje ir jo apsaugos zonoje kylančių naujų pastatų keičiamas Senamiesčio reljefas, mažėja želdynų ir želdinių (per 15 metų nebuvo restauruotas ir atkurtas nė vienas vertingas istorinis želdynas), aukštybiniai pastatai „stelbia [...] istorinius ir kultūrinius simbolius – Gedimino kalną ir bokštą, Šv. Jono bažnyčios varpinę, kitų bažnyčių vertikales“.

Priimtą sprendimo projektą dėl senamiesčio būklės Valstybinė kultūros paveldo komisija dar svarstys sausio 29 d. Jį priėmus valstybės institucijoms bus rekomenduojama vykdyti komisijos priimtus siūlymus.

Vienas iš komisijos siūlymų Vyriausybei – patvirtinti Pasaulio paveldo komiteto reikalaujamą „Vilniaus istorinio centro išskirtinės visuotinės vertės deklaraciją“, taip pat patvirtinti „Vilniaus istorinio centro išsaugojimo gaires“.


Vilniaus istorinis centras, didžios kultūrinės bei istorinės vertės miesto formavimosi pavyzdys tarptautiniu ir nacionaliniu mastu, į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytas 1994 m.

Dėl ypač didelės istorinės, urbanistinės ir architektūrinės vertės Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. gegužės 19 d. nutarimu Nr. 612 "Dėl nekilnojamųjų kultūros vertybių paskelbimo kultūros paminklais" (Žin., 1998, Nr. 49-1342) Vilniaus senamiestis paskelbtas kultūros paminklu.


Šiame straipsnyje: Vilniaus senamiestis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių