Verbų sekmadienį Vilniuje – tautodailininkai ir verbų pardavėjai

Kadagių šakelės, margučiai, linų skiautelėmis apklijuoti kiaušiniai, miniatiūriniai inkilėliai ir kiti rankdarbiai Verbų sekmadienį atsirado ant prekystalių Gedimino prospekte.

Keliasdešimt prekeivių spietėsi daugiausia Gedimino prospekto pradžioje – arčiau Katedros. Labiausiai džiaugėsi Verbų pardavėjai – jiems iki pietų pavyko išparduoti beveik visas prekes. Geriausiai perkamos buvo paprasčiausios iš kadagio ir verbų šakelių pagamintos kompozicijos. Už šį neįmantrų, bet tradicinį kūrinį buvo prašoma nuo 1 iki 3 litų. Prabangesnės, spalvotos ir įvairių žolynų sukomponuotos verbos kainavo gerokai brangiau, kai kurios net iki keliasdešimt litų.

Taip pat ne pirmus metus vykstančioje mugėje galima buvo įsigyti  ne tik tradiciškai visose mugėse būnančių rankdarbių, bet ir gana įdomių dalykų, kaip antai garbanotojo gluosnio sodinukų ar palmės šakelių.

Portalo diena.lt žurnalistų kalbinti prekeiviai visi lygi vieno tvirtino, kad šiemet prekybai trukdo nepalankus oras.

„Pernai prekyba vyko daug geriau. Švietė saulė, buvo šilta ir žmonės vaikštinėdavo, pirkdavo ne tik verbas, bet ir kitus dalykus. Šiemet šalta, tad prekyba visai nesiseka. Per Kaziuko mugę taip pat prastai sekėsi, nes irgi buvo šalta. Man asmeniškai labiausiai patinka prekiauti per Žolines – rugpjūčio 15 d. Tuomet niekada blogo oro nebūna“, – teigė verbomis prekiaujanti vilnietė Janina.

Miniatiūrinius inkilėlius parduodantis vyriškis teigė, kad prekiauja tais rankdarbiais, kurių nepavyko išparduoti per Kaziuko mugę. „Buvo šalta, tad nelabai gerai pirko, nemažai liko. Už vietą mokėti nereikia, tai nusprendžiau pabandyti laimę. Bet ne kažin kaip sekasi – žmonės tik verbų žvalgosi ir skuba į bažnyčia. Tik du inkilėlius šiandien pardaviau“, – portalo žurnalistams pasakojo prekeivis.

Tradiciškai nupirktas verbas gyventojai neša šventinti į bažnyčia. Tikima, kad į namus parsinešta pašventinta verba saugo gaisrų ir nelaimių. Parnešus namo naują verba, senoji turi būti sudeginta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių