VEKS valdybos pirmininkas prie meno kūrinių nesifotografuoja

Paskutiniąją 2008-ų metų dieną Vilniaus merui Juozui Imbrasui ir kultūros ministrui Remigijui Vilkaičiui susitarus buvo įsteigtas naujas viešosios įstaigos„Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) valdymo organas – valdyba. Jos pirmininku tapusį Vilniaus savivaldybės Tarybos sekretorių Paulių Paulionį kalbina vilniausdiena.lt.

„Prie šito (mosteli ranka į savivaldybės fojė stovinčią skulptūrą – red. past.) aš nė už ką nesifotografuosiu“, - pirmomis pažinties su „Vilniaus diena“ minutėmis pareiškė VEKS valdybos pirmininkas.

„Kodėl? Juk tai menas. Jūs – šalies kultūra besirūpinančios įstaigos valdybos galva. Idealus derinys“, - tokiems žurnalistės įkalbinėjimams P.Paulionis nepasidavė.

„Į meninę programos dalį valdyba nesikiš. Mums labiau rūpi finansai“, - sakė P.Paulionis ir atsistojo Vilniaus herbo fone.  
 
VEKS vadovybė dažnai pabrėždavo, kad jos įstaigos darbui kliudo prastas steigėjų – Kultūros ministerijos ir Vilniaus savivaldybės – dialogas. Ar valdybos atsiradimas padės bendrauti?

VEKS valdyba tvirtins įstaigos parengtas metines bei atskirų renginių, projektų sąmatas, svarstys įstaigos metines finansines, veiklos ataskaitas ir planus, kontroliuos jų įgyvendinimą, tvirtins įstaigos struktūrą. Valdyba – grynai vadybinis organas su didesne atsakomybe.

VEKS taryba pagal įstatus visada buvo tik patariamasis organas, tačiau kartais praktika būdavo kitokia. Kaip taryba pasiūlydavo, VEKS vadovės dažniausiai į tai labai smarkiai atsižvelgdavo. Tai natūralu žinant, kad VEKS Tarybos pirmininku buvo liberalcentristas Artūras Zuokas, o Kultūros ministerijai vadovavo tai pačiai politinei jėgai priklausantis Jonas Jučas. Ne man vertinti, gerai tai ar ne.

Vadinasi, įsteigus naują VEKS valdymo organą skaidrumo programos įgyvendinime ir įstaigos veikloje bus daugiau?

Jei gerai prisimenu, valdybą bandyta patvirtinti dar praėjusių metų balandį, tačiau dalininkai dėl to nesusitarė. Pasikeitus Kultūros ministerijos vadovybei, kinta politika ir ministerijos požiūris į VEKS, atsirado dialogo galimybė. Manau, valdybos buvimas išeis į naudą.

Peržiūrėsime sąmatas. Reikalausime iš VEKS direktorės atsiskaitymo už lėšų panaudojimą, teiksime pasiūlymus visuotiniam dalininkų susirinkimui. Nuo šiol programos biudžetas bus nagrinėjamas smulkiau.

Nesiginčijame: užtikrinti sklandų programos įgyvendinimą ateityje yra svarbu. Tačiau kas visuomenei atsakys į nerimą keliančius klausimus, užduotus praėjusiais ir dar ankstesniais metais?

Įsivaizduokime slidžius kelius ir jais važiuojantį automobilį, kurį staiga sumėto į šalis. Ką daro vairuotojas? Pirmiausia stengiasi išlyginti mašiną ir grįžti į vėžias. Tuo išvairavimu mes irgi rūpinsimės pirmiausia. Dabar svarbiausia žiūrėti pirmyn, kad neapsijuoktume prieš visą pasaulį ir kad skandalų išvengtume ateityje. Jei jėgos leis, žiūrėsime ir atgal.

Žiniasklaidoje ne kartą aptarti galimi korupcijos faktai VEKS programoje. Piliečiai dėl to yra kreipęsi net į Prokuratūrą. Turėtumėte būti suinteresuoti išsiaiškinti tiesą.

Jei yra korupcijos faktų, tam skirtos specializuotos teisėsaugos institucijos. Ne valdybos kompetencija nagrinėti tokius faktus. Iki šiol nėra patvirtinta VEKS finansinė ataskaita už 2007 metus, nors tai turėjo būti padaryta dar praėjusių metų gegužę. Kiek žinau, savivaldybės administracijos direktoriui Gintautui Paluckui yra kilę klausimų.

Valdyba nagrinės jau 2008 metų VEKS finansinę ataskaitą.

Valdybai pirmiausia reikia susipažinti su dokumentacija, kuri nebuvo prieinama paprastiems žmonėms. Turime peržiūrėti renginių sąmatas, nes kažkieno sąskaita teks jas mažinti. Dėl to reikia išnagrinėti kalną popierių. Pradžioje turime išanalizuoti pirmos svarbos dokumentų talmudą. Nujaučiu, kad iki tol finansinė ataskaita už 2007 metus jau gali būti pasirašyta ir palikta istorikų žiniai.

Kaip minėjau, mūsų tikslas - žiūrėti į priekį. Sudėliojus viską į vietas, bus galima panagrinėti ir ankstesnių metų veiklos rezultatus. Dabar svarbiausia, kad projektas važiuotų ir nuvažiuotų, kad jis visų pirma iš viso įvyktų.

Antras žingsnis – žiūrėjimas atgal ir abejonių išsklaidymas. Aš – už abejonių išsklaidymą.


Šiame straipsnyje: VEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių