VEKS simbolika išnyks iš miesto gatvių (papildyta)

Vilniaus, kaip kultūros sostinės metai (VEKS), baigėsi. Netrukus mieste neliks šį titulą primenančių akcentų.

Kiaurus metus ant keturių Vilniaus tiltų bei į oro uostą vedančioje F.Vaitkaus gatvėje vakarais švietusi VEKS simbolika šiomis dienomis turėtų būti išmontuota. Neliks ir kultūros sostinės metus skelbiančių užrašų po miesto ribas žyminčiais ženklais, stovinčiais prie įvažiavimų į Vilnių.

Geležinio Vilko, Žaliojo ir Karaliaus Mindaugo tiltai, F.Vaitkaus gatvė bei Naujininkų viadukas virš Žirnių gatvės buvo papuošti nacionalinės programos VEKS devizą "Kultūra gyvai" simbolizuojančiomis molekulėmis ir užrašais "Vilnius'09".

Iš viso mieste žibėjo 46 dekoracijos "Molekulė" ir 18 šviečiančių užrašų "Vilnius'09".

Visi šie viešųjų erdvių puošybos elementai pagaminti naudojant šviečiančių diodų šviesos kabelius. VEKS simbolika papuošti tiltus kainavo 160 tūkst. litų.

Viešosios įstaigos VEKS direktorius Rolandas Kvietkauskas portalui aiškino, kad dekoracijos – trumpalaikis turtas. „Jas sumontavusiai įmonei buvo sumokėta už paslaugas. Jų galiojimo laikas baigėsi, todėl atributika bus nuimta. Ji nėra įstaigos nuosavybė“, - kalbėjo R.Kvietkauskas.

Tuo metu Neries krantinėje praėjusių metų pradžioje išdygusios Mindaugo Navako, Roberto Antinio ir Vlado Urbanavičiaus skulptūros nuosavybės teise priklauso viešajai įstaigai. Jos steigėjai – Kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė – spręs skulptūrų, kurioms leidimas stovėti buvo išduotas tik vieniems metams, likimą.

R.Kvietkausko teigimu, sprendimas, palikti skulptūras ar jas išardyti, turėtų būti priimtas kitą savaitę steigėjų atstovų susitikime.

Patys skulptūrų autoriai sprendimams įtakos neturi. „Krantinės arkos“, geriau žinomos vamzdžio vardu, autorius V.Urbanavičius sakė susitaikysiąs su bet kokiu nutarimu.

„Skulptūra – ne mano nuosavybė, man priklauso tik autorinės teisės. Kaip bus, taip“, - sakė V.Urbanavičius, atkreipęs dėmesį, kad dalyvavo VEKS konkurse žinodamas, kad skulptūros kuriamos tik kultūros sostinės metams.

Jei skulptūras bus nuspręsta išmontuoti, ardymo darbus turėtų apmokėti jų savininkė – viešoji įstaiga VEKS, o šiaip pinigus turėtų skirti miesto savivaldybė.

Vilniaus vicemeras Gintautas Babravičius, praėjusią savaitę užsiminęs, kad skulptūrų likimą greičiausiai spręs koks nors savivaldybės komitetas, pirmadienį portalui sakė, kad galutinį sprendimą, matyt, priims miesto taryba.

"Visi pas mus meno ekspertai, kultūringi žmonės, visi nori pasisakyti. Norime apsidrausti, kad nekiltų nereikalingų nesusipratimų, todėl spręs taryba", - kalbėjo G.Babravičius.

Jis asmeniškai pasisako už skulptūrų tolesnį gyvavimą Neries krantinėje. "Vamzdis yra ypač puiki skulptūra. Kai plauki Nerimi baidare, iš tam tikrų kampų atsiveria nuostabus vaizdas - nors tiesiai į parodą siųsk", - asmeninę nuomonę išsakę vicemeras. 

Kultūros ministerijos internetinėje svetainėje vyko visuomenės apklausa. Žmonių teirautasi, koks turėtų būti skulptūrų “Puskalnis”, “Dviaukštis” ir “Krantinės arka” palei Nerį likimas?

Iš viso apklausoje dalyvavo 46993 žmonės. 52 proc. apklausos dalyvių pasisakė už tai, kad skulptūros Neries krantinėje liktų stovėti net po kultūros sostinės metų.

Palikti ten, kur yra52 proc.
Išmontuoti ir utilizuoti39 proc.
Parduoti aukcione9 proc.


Šiame straipsnyje: VEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių