V.Barkauskas: giminės atpažino, tačiau artimieji gali klysti (papildyta)

Šiuo metu atliekami medicininiai tyrimai ir savo srities specialistams pateiktas labai aiškus ir konkretus klausimas - ar rastas kūnas yra D.Kedžio, sakė V.Barkauskas.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Vytautas Barkauskas portalo delfi.lt surengtoje konferencijoje:

Ar tikrai tas kūnas yra D.Kedžio?

Ar tikrai kūnas yra D.Kedžio, bus galima atsakyti atlikus tyrimus. Giminės atpažino, tačiau jų nuomonė subjektyvi - jie gali klysti. Šiuo metu atliekami medicininiai tyrimai ir savo srities specialistams pateiktas labai aiškus ir konkretus klausimas - ar rastas kūnas yra Drąsiaus Kedžio. Gavus specialistų išvadas bus sugretinti subjektyvūs ir objektyvūs duomenys ir tik tada bus galima pasakyti, tai D.Kedžio kūnas, ar ne.

Kodėl artimieji pastebėjo smurto žymes, o ekspertai to nemato?

Iš mano ilgametės praktikos, o teko panašių atvejų ne vieną matyti, pasitaikė, kad pomirtiniai požymiai giminių traktuojami kaip smurto pėdsakai. 

Kokiu teisiniu pagrindu buvo kviečiama L.Stankūnaitė į tariamai D.Kedžio lavono atpažinimą? Ir kada ji tai padarė?

Ji - jo sugyventinė, jie gyveno kartu. Savaime suprantama, kad kviečiami pažinoję asmenys.  

Ar bus kviečiami nepriklausomi tarptautiniai ekspertai rasto kūno mirties aplinkybių nustatymui?  
 
Aš manau, kad mūsų teismo medicinos ekspertai ir kiti specialistai pajėgūs patys atsakyti. Jei kartais prireiktų ypatingų tyrimų, kurių mūsų šalies specialistai negali atlikti, yra nustatyta tvarka, kaip pasitelkti kitų šalių specialistus.   

Ar tiesa, kad teisėjo J.Furmanavičiaus, V.Naruševičienės ir D.Kedžio nužudymai yra Lietuvos spec. tarnybų darbas, bet kaltė už šias žmogžudystes bus suversta nekaltiems žmonėms?

Tokių versijų kėlimas būtent rodo visuomenės nepasitikėjimą ir išankstinę neigiamą nuomonę. Tai nėra gerai, nes, deja, mano ilgametė patirtis rodo, kad tie asmenys, kurie įsitikinę, kad yra taip, kaip jie teigia, savo nuomonės nekeičia net esant svariems argumentams.

Prokuratūrai labai pakenkė šis skandalas. Kaip planuojate atgauti visuomenės pasitikėjimą?

Visuomenės pasitikėjimą galima atgauti tada, kada tinkamai atliekama tai, kas mums pavesta įstatymu. Visų pirma - tinkamai organizuoti atitinkamą tyrimą ir jam vadovauti ir pasiekti tikslą per įmanomai trumpiausią laiką, ištirti nusikalstamą veiką ir duoti nusikalstamą įvertinimą. Jeigu tai pavyktų visais atvejais, nekiltų ir kalbos, visuomenė pasitiki, ar ne.

Taip visuomenei būtų duotas tikslus atsakymas, kas buvo padaryta, kas yra veikos kaltininkas. Daugiau visuomenės pasitikėtų, kuri nebūtų paliesta tos nusikalstamos veikos. Tai objektyvioji visuomenės dalis, norinti objektyvios tiesios. Žmonės, kurių nusikaltimus paliečia nusikaltimas, ne itin džiaugiasi. 

Ar N.Venckienė dar gali dirbt teisėja? Kada jai bus pareikšti įtarimai dėl kurstymo nusikalsti bei kitos neteisėtos veiklos (J.Furmanavičiaus mirtis, poveikis liudininkams)?

N.Venckienė dirba teisėja ir jos atstatydinimo klausimas tikrai ne mano kompetencijoje. Duomenys, kurie, mūsų manymu, nesiderina su jos, kaip teisėjos, darbu, buvo pateikti atsakingoms institucijoms. 

Kodėl teisėsauga nesiėmė veiksmų dar tada, kai D.Kedys platino vaizdo medžiagą?

Tai buvo rugpjūčio mėnesį, tuo metu byla buvo pas psichologus - buvo atlikta mergaitės parodymų psichologinė analizė. tuo metu pasirodė filmuoti vaizdai. Dėl to priėmiau sprendimą, kad būtų objektyviai, nešališkai atliktas tyrimas, jį pavesti Vilniaus apygardos prokurorams. 

Jūs - vienas iš prokuratūros vadovų. Kada bus keičiama ši prokuratūros sistema, nes ji ne tik kad neefektyvi, bet ir ydinga. Vadovai nori tik vadovauti ir daug privilegijų, tačiau jei kas atsitinka, tai visada „prokurorai savarankiški“. Kodėl tada teismo pirmininkai bylas nagrinėja ir t.t., o vyr. prokurorai to nedaro, jie tik „kontroliuoja“ užrašydami rezoliucijas?

Ar įmanoma institucija, veikianti visos šalies mastu, be vadovo? Valantinas atstatydintas ne dėl to, kad pats blogai tyrė, o kad prokurorai netinkamai atliko savo darbą. O jei kiekvienas vadovas užsiims atskirų nusikaltimų tyrimu, manau, nebus nei gero tyrimo, nei vadovavimo institucijai.

Tikiu, kad bus atskleista objektyvioji tiesa ir galėsime pasakyti, kas šioje istorijoje kaltininkas ir apkaltintas be kaltės.


Šiame straipsnyje: Kedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių