V.Baltraitienė siūlo išskirti VU iš kitų aukštųjų mokyklų

Seimo vicepirmininkė "darbietė" Virginija Baltraitienė siūlo Vilniaus universitetą (VU) išskirti iš kitų aukštųjų mokyklų ir jo statutą tvirtinti specialiu įstatymu.

V.Baltraitienė trečiadienį įregistravo tai numatančią Mokslo ir studijų įstatymo pataisą.
Ji siūlo į šį teisės aktą įrašyti, kad "šio įstatymo nuostatos, nustatančios aukštųjų mokyklų autonomijos ribas, Vilniaus universitetui taikomos tiek, kiek jos neprieštarauja Lietuvos Respublikos įstatymui dėl Vilniaus universiteto statuto patvirtinimo".

Savo siūlymą parlamentarė grindžia, kad Konstitucijoje įtvirtinta aukštųjų mokyklų autonomija. Be to, anot jos, Konstitucinis Teismas ne kartą yra pareiškęs, jog aukštosios mokyklos skiriasi pagal studijų pobūdį, aukštųjų mokyklų tikslus, specialistų parengimo lygį, mokslinį potencialą.

"Atsižvelgiant į tai, kad gali būti įvairių aukštųjų mokyklų, įstatymais skirtingoms aukštosioms mokykloms gali būti nustatomos skirtingos autonomijos ribos", - tvirtina V.Baltraitienė.
Jos teigimu, Vilniaus universitetas, įsteigtas 1579 metais, yra vienas seniausių universitetų, žinomas visoje Europoje. Jo vienintelio Lietuvoje statutas dar 1990 metų birželį patvirtintas įstatymu.

"Taip įstatymų leidėjas pabrėžė šios aukštosios mokyklos išskirtinumą, vaidmenį Lietuvos mokslo ir studijų sistemoje. Šitaip Seimas pripažino ypatingą Vilniaus universiteto svarbą Lietuvos visuomenei ir valstybei", - teigė Seimo narė ir siūlo šį ypatingą statusą išlaikyti.
Kitų aukštųjų mokyklų statutai tvirtinami Seimo nutarimais.


Šiame straipsnyje: Vilniaus Universitetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
VU tai universitetas nuo seno jei baigei VU tai reiskia universiteta, dar KTU galima vadinti izinieriu universitetu, o kiti...

Kęstas

Kęstas portretas
Studentų sąjunga: studijų branginimas – įtartinas Studijų brangimas būtinas. Kadangi reforma išvaiko gabų jaunimą, naikindama mūsų ūkį, tai visi mūsų universitetai tampa laikinais dariniais. Mes rinksime pasaulio atliekas, norinčias diplominio popierėlio už didelius pinigus. Gyvenimas trumpytis, nėra kada kasytis, reikia bent pasipinigauti.

V

V portretas
Niekuo tas VU nėra ypatingas. Tik Pasikėlę labai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių