Vartotojų teisių gynėjai tiria bylą dėl bakterijų „Vichy“ parke

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) teigia nagrinėjanti bylą dėl Vilniuje įsikūrusio „Vichy“ vandens parko vandenyje rastų pavojingų bakterijų.

VVTAT direktoriaus pavaduotoja Živilė Kazakevičienė BNS ketvirtadienį sakė, kad jos atstovaujama įstaiga bylą pradėjo tirti „prieš kelias dienas“, gavusi Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos (VVSPT) kreipimąsį.

„Mes skiriame ekonomines sankcijas už nesaugią paslaugą - skiriame baudas“, - sakė Ž.Kazakevičienė.

Ji pažymėjo, kad apriboti parko veiklą gali „rinkos priežiūros institucija“, t.y. Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba. Pasak vartotojų teisių gynimo tarnybos atstovės, VVTAT, jei laiku atsakoma į jos užklausas, bylas išnagrinėja per vieną ar du mėnesius.

Pasak Ž.Kazakevičienės, „Vichy“ vandens parko byloje nukentėjusieji neminimi.

VVSPT ketvirtadienį pranešė apie tai, kad parko vandenyje rasta legioneliozę sukeliančių pirmos serologinės grupės legionelių. Ji laikinai uždraudė parkui teikti paslaugas, šis sprendimas įsigaliojo nuo antradienio.

Tačiau parkas tebeveikė ir antradienį, ir trečiadienį, ir ketvirtadienį. Pasak bendrovės atstovo spaudai Nerijaus Mikalajūno, vandens pramogų komplekso uždaryti neketinama todėl, kad problema dėl bakterijų esą jau išspręsta.

„Patys aptikome trumpalaikį suaktyvėjimą šių bakterijų ir iš karto pašalinome šią problemą. Nedelsiant padarėme vėl tyrimus ir dabar mes jau patvirtiname, kad ta problema, apie kurią kalbame, jau išspręsta prieš dvi savaites. Dabar uždarinėti parką dėl problemos, kuri išspręsta prieš dvi savaites, nėra nei logikos, nei pagrindo“, - BNS ketvirtadienį sakė N.Mikalajūnas.

Anot "Vichy" vandens parko pranešimo, rugpjūčio 18-ąją nustačius legionelių suintensyvėjimo atvejį, karšto ir šalto vandens vamzdynuose buvo atliktas termo ir cheminis vandens šokas. Rugsėjo 5 dieną gauti tyrimo rezultatai esą parodė, kad jokio pavojaus nėra.
„Vanduo parke švarus, legionelių nėra“, - parko pranešime cituojama jo vadovė Ieva Mazeliauskaitė.

Tuo metu Vilniaus visuomenės sveikatos centras, kurio specialistai nustatė padidėjusį pavojingų bakterijų kiekį, teigia, jog „Vichy“ savo vandens patikrinimą atliko iškart po cheminės dezinfekcijos, todėl tyrimo rezultatai abejotini.

„Kad patys nuveža paėmę savo vandenį į laboratoriją - ne tik jiems, bet ir kitiems objektams - kai patys veža, niekada niekas neauga. Atvyksta kontrolė netikėtai, paima vandenį ir randa didžiulius kiekius. Paskutinį kartą jie ėmė vandenį rugpjūčio 24 dieną - iškart po cheminės dezinfekcijos. Jie informuoti ne vieną kartą, kad pagal reikalavimus reikia imti po dviejų savaičių. Kai chemijos prileidi, aišku, kad nebus nieko“, - BNS sakė centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė.

Anot jos, nuo praėjusių metų vasario keletą kartų parko vandenį tyrę specialistai nustatė jame ne tik padidėjusią legionelių koncentraciją, bet ir tai, kad jų įrenginys neužtikrina saugios paslaugos.

„Pas juos šaltas vanduo sušyla nuo karšto vandens, nes netinkamai buvo izoliuoti vamzdynai - ir šaltame vandenyje augo legionelės, ne tik karštame. Nėra galimybės pakelti temperatūrą karšto vandens sistemoje - nėra vietinių temperatūros pakėlimo įrenginių, kas yra privalu pagal higienos normas. Jie visai priklausomi nuo centralizuotai tiekiamo vandens, kuris yra per žemos temperatūros, kad nukenksmintų legioneles“, - sakė A.Razmienė.

Tiek ji, tiek VVSPT Saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Veslava Golnis BNS sakė, kad už tai, jog parkas neuždarytas, jam gresia sankcijos.

„Jei veikia, tai yra negerai, už tai irgi numatytos sankcijos. Už rinkos ribojimo priemonių nesilaikymą yra nuo 2 iki 10 tūkst. litų, už reikalavimų nesilaikymą - nuo 5 iki 20 tūkst. litų bauda, kurią skiria Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba“, - sakė V.Golnis.

„Vakar buvome, ir jis neveikė, buvo skelbimai iškabinti, kad neveikia. Dabar prieš pusvalandį sužinojau, kad jie vėl veikia. Važiuojame surašyti akto, kad jie nevykdo rinkos ribojimo priemonių. Visa medžiaga perduota Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai, kuri gali skirti ir baudas, ir perduoti prokuratūrai“, - ketvirtadienį BNS teigė A.Razmienė.

N.Mikalajūnas, išgirdęs apie galimas sankcijas, atsakė, kad „tam yra teismai“.

„Vichy“ vandens parke buvo rasta pirmos serologinės grupės legionelių, kurios dažniausiai sukelia legioneliozę.

Pavojingą kiekį bakterijų nustatė Vilniaus visuomenės sveikatos centras, liepos 27 - rugpjūčio 24 dienomis atlikęs patikrinimą. Vandens tyrimų rezultatai parodė tiek čiaupo, tiek vandens tiekimo sistemos taršą legionelėmis.

Rugsėjo 1 dieną buvo priimtas sprendimas laikinai, kol bus atlikti įvairūs saugos įvertinimai, patikrinimai ir parkas susitvarkys su situacija, vandens parkui uždrausti teikti paslaugas. Sprendimas įsigaliojo nuo rugsėjo 6 dienos.


Šiame straipsnyje: vichy vandens parkaslegionelės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių