Vanduo Naujamiestyje juodai nusidažė dėl mangano nuosėdų

Pirmadienio vakarą vandentiekyje įvykusi avarija ne juokais išgąsdino Naujamiesčio gyventojus. Iš jų namuose esančių čiaupų pasipylė juodas vanduo.

Avarija įvyko ties Geležinio Vilko gatve esančiame vandentiekyje. Pasak bendrovės „Vilniaus vandenys“ atstovės spaudai Simonos Sakalauskytės, dėl avarijos teko uždaryti vandentiekio ruožą nuo Čiurlionio g. iki Pamėnkalnio gatvės.

„Dėl to pasikeitė vandens tekėjimo kryptis kituose vamzdžiuose. Kai pasikeičia vandens kryptis, nuo vamzdžių sienelių nuplaunamos įvairios nuosėdos ir vanduo susidrumsčia. Kai į vandenį patenka geležies nuosėdos, jis tampa rudas. Šiuo atveju į vandenį pateko mangano nuosėdos, dėl to jis įgavo juodą spalvą“, - aiškino S.Sakalauskytė.

Manganas yra sidabro baltumo, trapus sunkusis metalas, savo išvaizda panašus į geležį, gamtoje aptinkamas tik įvairiuose junginiuose.

Manganas į organizmą dažniausiai patenka inhaliaciniu keliu, įkvepiant jo dulkių ir aerozolių. Patekęs į organizmą, manganas susijungia į nepatvarų kompleksą su baltymais. Kaupiasi kauluose, plaučiuose, kepenyse, inkstuose, blužnyje. Pasišalina iš organizmo su tulžimi, šlapimu. Apsinuodijimai manganu dažniausiai būna lėtiniai.

„Vilniaus vandenų“ atstovės teigimu, juodo vandens gyventojai gali nebesibaiminti, nes bendrovės avarinės tarnybos darbuotojai jau likvidavo avarijos padalinius. Tai buvo padaryta iš vamzdžių išleidus visą susidrumstusį vandenį.

Kai kurie gyventojai juodą it smala vandenį puolė nuleidinėti patys. Nors per kelias valandas vanduo nei trupučio nepraskaidrėjo, už tuo metu nuleistą vandenį gyventojams teks susimokėti iš savo kišenės.

„To vandens, kurį iš vamzdynų nuleidžiame patys į sąskaitas neskaičiuojame. Gyventojams, kurie leido vandenį patys, teks už jį susimokėti. Kažkokio kompensacinio mechanizmo nėra numatyta“, - teigė S.Sakalauskytė.

Pirmadienio vakarą, apie 20 val., iš čiaupų pasipylus juodam vandeniui, Naujamiesčio gyventojai iš karto informavo „Vilniaus vandenų“ avarinę tarnybą, tačiau jos darbuotojai pasirodė tik po geros valandos. Kaip pasakojo Nočios gatvėje gyvenantis Mykolas, po 22 val. vaizdas vonioje vis dar nebuvo pasikeitęs.

"Papiktino tai, kad tarnyba neskubėjo reaguoti į pranešimą, nes antradienis juk visiems darbo diena. Tikrai daug kas rajone norėjo ir pavakarieniauti, ir nusiprausti", - sakė Mykolas.


Šiame straipsnyje: vanduoVilniaus vandenys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių