Valstybinės žemės aukcionas įsibėgėja

Pagreitėjus valstybinės žemės sklypų pripirkimo tvarkai, Vilniaus valdžia šiemet tikisi parduoti greta individualių namų esančių lopinėlių už 30-40 mln. litų.

Pripirkimas truks iki trijų mėnesių

Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros specialistų skaičiavimais, sostinėje gali būti apie 220 ha žemės, kuri šiandien savininkų naudojama neteisėtai. Tai – maži, iki 4 arų siekiantys sklypeliai, skiriantys individualių namų valdas nuo gatvių, besišliejantys greta upių ir miškų apsauginių zonų. Juos gyventojai dažniausiai jau yra aptvėrę, užstatę mažais statiniais, apsodinę gėlynais ar gyvatvorėmis.

Praėjusių metų pabaigoje Vilniaus miesto meras Vilius Navickas iškėlė idėją leisti išsipirkti gyventojams šiuos sklypus, kuriose neįmanoma gyvenamoji statyba, kurie nepatenka į apsauginę miškų bei upių zoną. Šiandien skaičiuojama, kad už visus parduotus šiuos mažus rėžius galima susižerti apie 320 mln. litų. Pusė sumos kristų į Vilniaus miesto biudžetą, kita pusė atitektų valstybei.

Vyriausybė palaimino tokį Vilniaus valdžios planą pritraukti į biudžetą daugiau lėšų ir sutiko pakoreguoti sklypų išpirkimo tvarką. Nuo šiol pripirkti prie turimos valdos bus galima greta esantį žemės rėžį, kuris siekia nebe iki 4, o iki 6 arų, tačiau kuriame negalima suformuoti atskiro sklypo. Be to, pripirkimui nebereikės rengti detaliųjų planų, kurie trukdavo nuo pusės iki pusantrų metų. Nuo šiol pakaks sklypų plano, kurio rengimas truks 2-3 mėnesius. 

„Spėjome įšokti į nuvažiuojantį traukinį. Jeigu pernai leidome pripirkti 140 žemės rėžių už 8 mln. litų, pagreitėjus tvarkai, tikimės sulaukti 10-15 kartų daugiau prašymų, kurie galėtų miesto biudžetą papildyti 30-40 mln. litų. Vien per sausį sulaukėme 89 prašymų leisti pripirkti prie namų valdų esančius mažus sklypus. Už šiuos galėtume gauti apie 2,5 mln. litų“, - Vyriausybės pataisomis džiaugėsi Vilniaus meras.

Tarp susidomėjusiųjų – ir B.Lubys

Nuo šiol visi, kurie siekia prisipirkti žemės, gali matyti savivaldybės internetinėje svetainėje, kaip juda jų pripirkimo procedūra: kas dirba su jų dokumentais, per kiek laiko juos privalo sutvarkyti. Tačiau ne visų pageidaujančiųjų prašymai tenkinami. Pavyzdžiui, neleidžiama prisipirkti žemės, patenkančios į upių, ežerų, valstybinių miškų apsaugos zonas.

Ne visi, iš pirmo žvilgsnio pavojaus nekeliantys pripirkimai patinka gyventojams. Pavyzdžiui, vienas iš žemės pripirkimo konfliktų – verslininko Bronislovo Lubio prašymas leisti įsigyti apie 4 arus žemės prie jo jau turimos valdos Žvėryne, greta Neries upės. Rajono bendruomenė pasipiktino, kad milijonierius tokiu būdu siekia uzurpuoti dalį pakrantės ir ėmė savivaldybę atakuoti prašymais, kad B.Lubiui nebūtų leista prisipirkti numatyto sklypo.

V.Navickas įsitikinęs, kad milijonieriaus prašymas teisėtas ir jokių bendruomenės interesų nepažeidžia. Esą numatyto rėžio plotas neviršija nustatytų normų, jis nepatenka į upės apsaugos zoną.

„B.Lubys turi pinigų, tai jam tuo labiau reikia leisti nusipirkti žemės“, - įsitikinęs V.Navickas. Viename posėdžių meras yra pridūręs, kad, atsižvelgiant į praskolintą miesto biudžetą, šio milijonieriaus derėtų paprašyti dar ir didesnės sumos už brangią Žvėryno žemę .

Pardavimui atrieks ir dalį gatvių

Vilniaus miesto plėtros departamento direktorius Artūras Blotnys patikino, kad prisipirkti savavališkai užimtus sklypus bus raginami visi vilniečiai. Tie, kurie nesutiks mokėti už neteisėtai naudojamą valstybinės žemės rėžį, privalės nedelsiant jį atlaisvinti: nugriauti tvoras, jame esančius statinius.

Tiesa, šiandien ne visa laisva valstybinė žemė yra tinkamai įregistruota. Dalis jos priskirta gatvių raudonosioms linijoms, tačiau nei keliui, nei šaligatviams, nei inžineriniams tinklams nėra naudojama. Šie ploteliai žiojėja laisvi, neretai taip pat gyventojų užtverti bei užstatyti ar apželdinti.

Savivaldybė ketina kreiptis į Aplinkos ministeriją, kad ši pakoreguotų teisės aktus, reglamentuojančius gatvių plotį. Ten, kur gatvės realiai yra siauresnės ir tenkina gyventojų poreikius, gerta esantys laisvi sklypai taip pat bus priskirti valstybinei žemei ir juos bus pasiūlyta įsigyti greta įsikūrusiems gyventojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių