Valstybės kontrolė apskundė VGTU Generalinei prokuratūrai (papildyta)

Valstybės kontrolė šiemet kaip ir pernai Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) nustatė reikšmingų teisės aktų pažeidimų. Apie nustatytus dalykus buvo informuota Generalinė prokuratūra.

„Deja, universiteto vadovai ir finansininkai nepasimokė iš praėjusių metų klaidų, todėl turėjome priimti sprendimą, kuriame universiteto rektoriui Romualdui Ginevičiui nurodėme reikšmingus teisės aktų pažeidimus ir įpareigojome jį pažeidimus padariusius asmenis traukti tarnybos ar drausminėn atsakomybėn. O apie nustatytus dalykus, kurie gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę, informavome Generalinę prokuratūrą“, - pranešime spaudai cituojama valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

Audito metu nustatyta, kad rengdamas rajonų ir miestų bendruosius planus universitetas sutartyse su savivaldybėmis nustatytais terminais pagal darbų perdavimo-priėmimo aktus atsiskaitė su savivaldybėmis, nurodydamas, kad visi darbai atlikti visa apimtimi.

Nepaisant to, VGTU ir atsiskaitęs su savivaldybėmis vėliau su įvairiais autoriais sudarydavo autorines sutartis tiems patiems darbams atlikti ir mokėjo jiems autorinį atlyginimą. Rengiant Trakų rajono ir miesto bendruosius planus universitetas, netaikydamas Viešųjų pirkimų įstatymo, sudarė autorines sutartis su asmeniu bendrai 244,5 tūkst. Lt sumai.

Šiam asmeniui 2009 m. VGTU išmokėjo autorinį atlyginimą už darbus, kuriuos nežinia kas ir kada atliko bei už jį sumokėjo pridėtinės vertės mokestį, nors pats asmuo yra PVM mokėtojas. Valstybės kontrolė informavo Generalinę prokuratūrą, kad vykdant bendrųjų planų rengimo sutartis VGTU atsakingų darbuotojų veiksmuose gali būti turto iššvaistymo, klaidingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo ir aplaidaus apskaitos tvarkymo požymių.

Ypač dažnai teisės aktai buvo pažeidžiami naudojant darbo užmokesčiui skirtas lėšas. Pavyzdžiui, patikrinus administracinio personalo 31 darbuotojo darbo užmokestį, nustatyta 11 atvejų, kai priedų ir priemokų dydžiai, mokami iš specialiosios programos lėšų, viršijo nustatytą dydį, iš viso 52 tūkst. Lt. Mokslo darbuotojams buvo išmokėta beveik 853 tūkst. Lt priedų ir priemokų, nenurodant, kokius papildomus darbus darbuotojai atliko. Įvertinę penkiasdešimties didžiausius atlyginimus gaunančių darbuotojų darbo užmokestį valstybiniai auditoriai nustatė, kad vienam darbuotojui priskaitytas atlyginimas per metus sudarė nuo 116 tūkst. Lt iki 352 tūkst. Lt.

Dėl netinkamai taikyto dvejybinio įrašo ir kitų klaidų auditoriai negalėjo patvirtinti, kad valstybės biudžeto lėšų likučiai VGTU apskaitoje pateikti teisingi ir visa suma. Be to, universitetas nepervedė į valstybės biudžetą gautų 77 tūkst. Lt pajamų ir jas panaudojo be patvirtintos sąmatos.

Galimų pažeidimų pavyzdžiai:

1. Mokslo darbuotojo, dirbančio 1 etate profesoriaus ir 0,25 etato mokslo padalinio direktoriaus papildomose pareigose, vykdančio katedros vedėjo funkcijas (mokama senato nustatyta tvarka 15 proc. priedas prie profesoriaus atlyginimo), priskaičiuotas metinis darbo užmokestis 352,2 tūkst. Lt, iš jo:

atlyginimas 47,2 tūkst. Lt, priedai ir priemokos 11,6 tūkst. Lt, atlyginimas už darbą pagal papildomą sutartį 13,5 tūkst. Lt, autorinis atlyginimas 224,5 tūkst. Lt (autorinis atlyginimas už užsakomųjų darbų vykdymą).

Vidutinis mėnesinis darbo užmokestis su autoriniu atlygiu sudaro 29,3 tūkst. Lt, be autorinio atlygio – 10,6 tūkst. Lt

2. Mokslo darbuotojo, dirbančio 1 etate dekano pareigose, 0,5 etato papildomose profesoriaus pareigose, gaunančio 9,25 BMA priedą už senato pirmininko atliekamas funkcijas, priemoką iki 10 BMA už leidžiamo mokslo žurnalo redaktoriaus darbą ir kitus priedus priskaičiuotas metinis darbo užmokestis sudaro 335,4 tūkst. Lt, iš jo: atlyginimas už darbą pagal darbo sutartis - 66,1 tūkst. Lt, priedai ir priemokos iš biudžeto lėšų, įskaitant spec. programos lėšas - 86,1 tūkst. Lt, autorinis atlyginimas – 136,8 tūkst. Lt.

Vidutinis mėnesinis darbo užmokestis, įskaitant autorinį atlygį - 28,0 tūkst. Lt, be autorinio atlyginimo – 16,6 tūkst. Lt.

3. Mokslo darbuotojo, dirbančio 1 etate profesoriaus pareigose, priskaičiuotas metinis darbo užmokestis sudarė 304,3 tūkst. Lt, iš jo: priedai iš spec. lėšų – 63,3 tūkst. Lt, autorinis atlyginimas 165,8 tūkst. Lt, atlyginimas 55,8 tūkst. Lt, vidutinis mėnesinis darbo užmokestis – 25,4 tūkst. Lt, įskaitant autorinį atlygį, 11,5 tūkst. Lt –be autorinio atlyginimo.

4. Rektoriaus, dirbančio 0,5 etato papildomose profesoriaus pareigose, priskaitytas per metus darbo užmokestis - 276,9 tūkst. Lt, iš jo: rektoriaus atlyginimas – 58,7 tūkst. Lt, pagal papildomą sutartį – 42 tūkst. Lt, priedas iš biudžetinių lėšų (1.1 programa) – 25,0 tūkst. Lt, iš spec. programos (1.88) – 51,2 tūkst. Lt. Rektorius gauna priedą prie profesoriaus atlyginimo už vadovaujančias katedros vedėjo pareigas (2,9 BMA), senato nutarimu patvirtintą priedą iki 13 BMA už universitete leidžiamo mokslo žurnalo redaktoriaus darbą, profesoriaus priedą už svarbių užduočių vykdymą (0,96 BMA), atskirais įsakymais priemokas prie profesoriaus atlyginimo už nuotolinių studijų vykdymą ir administravimą, teisės aktais nustatyto dydžio priedą už veiklos efektyvumą. Metinis atlyginimas pagal autorines sutartis sudaro – 52,7 tūkst. Lt. Vidutinis mėnesinis darbo užmokestis, įskaitant atlyginimą pagal autorines sutartis – 23 tūkst. Lt, be autorinio atlyginimo – 18,6 tūkst. Lt.

5. 1-asis prorektoriaus, dirbančio 0,5 etato papildomose profesoriaus pareigose priskaitytas per metus darbo užmokestis – 263,3 tūkst. Lt, iš jo: autorinis atlyginimas – 34,1 tūkst. Lt, atlyginimas pagal darbo sutartis – 80,2 tūkst. Lt, priedai ir priemokos iš biudžeto lėšų (1.1) – 21,4 tūkst. Lt, iš spec. programos (1.88) – 47,7 tūkst. Lt.

Profesoriui skirtas 4 BMA dydžio priedas už papildomą doktorantūros komisijos pirmininko darbą, 2,9 BMA dydžio priedas už vadovavimą katedrai. Skirta iki 13,75 BMA dydžio profesoriaus priemoka už leidžiamo universitete žurnalo redaktoriaus darbą, profesoriaus priedas (3 BMA) už vadovavimą Internetinių ir intelektualiųjų technologijų institutui. Prorektoriaus priedas (28,35 BMA) už veiklos efektyvumą, kiti priedai ir priemokos. Vidutinis mėnesinis darbo užmokestis, įskaitant autorinį atlyginimą– 21,9 tūkst. Lt, be autorinio atlyginimo – 18,0 tūkst. Lt.


Šiame straipsnyje: VGTUGeneralinė prokuratūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių