Valdžia užsimojo naikinti lengvatas darželinukų tėvams (dar papildyta)

Ketvirtadienį miesto politikai balsuos dėl lengvatų panaikinimo darželius lankančių vaikų tėvams, o rajone gyvenančioms šeimoms už vaiko ugdymą miesto darželyje norima užkrauti daugiau kaip 800 litų mokestį per mėnesį.

Kamšys biudžeto skyles

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas siūlo naikinti mokesčio už vaikų maitinimą darželiuose lengvatas daugiavaikėms ir studentų šeimoms, vienišoms mamoms ir tėčiams, tikrąją karinę tarnybą atliekantiems tėvams. Jeigu politikai pritars lengvatų naikinimui, sprendimas įsigalios jau nuo gruodžio 1 d. A.Bagdono duomenimis, dabar 5 tūkst. darželinukų naudojasi lengvatomis, kurias siūloma naikinti.

Tarybai teikiamame rašte aiškinama, kad sprendimo pasekmės bus teigiamos, nes tikimąsi sutaupyti 780 tūkst. litų. Finansų skyriaus lapkričio 20 d. duomenimis, į miesto biudžetą nesurinkta 98 mln. litų. Neoficialiai savivaldybėje kalbama, kad su skolomis biudžeto skylė gali siekti iki 200 mln. litų.

Šveitimo ir ugdymo skyrius tarybos nariams teikia dar vieną šokiruojantį projektą. Jeigu šeima gyvena Kauno rajone, o vaikas lanko darželį mieste, tėveliai turės per mėnesį pakloti daugiau kaip 800 litų. Politikams siūloma patvirtinti tokių vaikų ugdymo ikimokyklinėje įstaigoje įkainius nuo 30 iki 36 litų už dieną. Prie šios sumos taip pat bus pridedamas mokestis už maitinimą.

Kauno valdžia, galėjusi tartis su rajono savivaldybe dėl ikimokyklinio ugdymo paslaugų apmokėjimo mieste darželius lankantiems rajono vaikams, į klausimą gilintis nepasivargino. Pasirinktas lengviausias kelias - visą mokestį užkrauti ant tėvų pečių.

Paprašytas pakomentuoti politikams teikiamus siūlymus, A.Bagdonas tikino, kad sunki finansinė situacija verčia taip elgtis. „Tokia yra savivaldybės administracijos pozicija. Žinau, kad ir miesto vadovai tam pritarė. Aš tik parengiau sprendimo projektą“, - gynėsi Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas.

Tėvai atsisakys darželio

Pusę kainos mokėti už vaikų maitinimą darželyje galės mokėti tik socialiai remtinos šeimos, kurių pajamos vienam šeimos nariui yra 525 litų per mėnesį (1,5 Vyriausybės nustatytų valstybės remiamų pajamų dydžio). Lengvata lieka laikinai ar nuolat globojamo vaiko globėjams, taip pat neįgalius ir itin sunkiomis ligomis sergančius vaikus auginantiems tėvams. Spalio pabaigoje politikai gerokai apkarpė lengvatas kai kuriomis sunkiomis ligomis sergančius darželinukus auginantiems tėvams.

Kalbinti kai kurių ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovai sakė, kad apie tokius ketinimus kol kas nėra informuoti. Apie miesto valdžios kėslus dar labiau prismaugti šeimas nieko nežino ir darželinukų tėvai.

„Pražūtis. Daug tėvų atsisakys darželio“, - iš žurnalistų apie tarybai teikiamus sprendimo projektus sužinojusi vieno darželio direktorė buvo šokiruota. Mažėjant atlyginimams ir didėjant bedarbystei tėvais priversti nevesti vaiko į darželį.

A.Bagdonas situacijos nedramatizuoja. „Ne visos lengvatomis besinaudojančios šeimos gyvena blogai“, - įsitikinęs valdininkas. Paklaustas, ką jis vadina gyvenimu blogai, A.Bagdonas atkirto: „O kas dabar iš viso gyvena gerai?“.

Prilygino Stalino politikai

„Jeigu miesto biudžeto skylę bandoma dangstyti dar labiau skriaudžiant vaikus auginančias šeimas, tai jau skandalas, - įsitikinęs miesto tarybos narys socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas. Ta tema surengę spaudos konferenciją Kauno socialdemokratai situaciją prilygino Stalino metodams.

„Jeigu tarp dešimties nušautųjų yra vienas kaltas, vadinasi problema išspręsta. Taip elgiamasi ir šiuo atveju“, - pastebėjo socialdemokratas Gintautas Labanauskas. Jo manymu, jeigu kažkas gauna nemažas pajamas ir piktnaudžiauja lengvatomis, tai nėra pagrindas visiems naikinti lengvatas.

Socialdemokratai siūlo, kad savivaldybės socialiniai darbuotojai aiškintųsi piktnaudžiavimo lengvatomis atvejus.

„Kažkodėl miesto vadovai neatsisako kanceliarinėms išlaidoms skirtų išmokų. Jiems tūkstantis litų yra svarbi suma, o vaikus auginančioms šeimoms vienas ar du šimtai litų nieko nereiškia“, - piktinosi K.Kriščiūnas. Anot jo, tokie siūlymai parodo ne tik atsakingųjų už švietimą ir ugdymą nesugebėjimą tvarkytis, bet atskleidžia miesto valdžios politiką.

Nors socialdemokratai remia valdančiąją Sėkmės koaliciją, taryboje nepalaikys siūlymų naikinti lengvatas ir apmokestinti miesto darželius lankančių rajono vaikų.

Mokestis be lengvatų

2008 m. taryba yra nustačiusi, kiek tėvai privalo mokėti už vaikų maitinimą lopšelyje arba darželyje. Tėvai turi teisę rinktis maitinimų skaičių, nuo kurio ir priklauso tiksli kaina.

Jeigu lopšelį lankantis vaikas valgo tris kartus per dieną, tėvai, neturintys teisės į lengvatą, per mėnesį moka 131,25 litų. Darželinukų ir priešmokyklinukų tėvams tai atsieina 148,05 litų.

Kęstutis Mikėnas, Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys

Konservatoriams turbūt ne tik kiaulių gripas, bet ir kempinligė smegenis apsėdo. Nereikia net lengvatų naikinti - nunuodykim tas jaunas šeimas, ir nebus problemų. O kur konservatorių rinkiminiai pažadai remti jaunas šeimas? Kur jų deklaruota šeimos politika? A.Kubilius valstybės mastu dusina žmones, o jo bendrapartietis A.Kučinskas kaip koks girių aidas atsiliepia ir daro nesąmones Kaune. Pažiūrėkim, kokia tragedija bus dėl kompensacijų už šildymą. Jie baigia nuvaryti miestą į bankrotą.

Pokalbis su vicemeru Algimantu Kurlavičiumi, kuruojančiu švietimą, sveikatos apsaugą, socialinę rūpybą:

  • - Pakomentuokite siūlymus naikinti lengvatas darželinukų tėvams ir apmokestinti „neprotingu“ mokesčiu miesto darželius lankančių rajono vaikų šeimas.
  • - Oooo, ....., ėė, taip, dabar dėl lengvatų tai čia toks skausmingas klausimas, bet į jį buvo žiūrima, kad reikia paremti socialiai remtinus.
  • - Bet jie visada buvo remiami, čia nieko naujo nenusprendžiate.
  • - Taip, tai čia dabar šeimas, kurių vaikai yra ikimokyklinio amžiaus ir jų vidutinės pajamos vienam šeimos nariui neviršija 525 litų, bus remiami - ir kariškiai, ir studentai.
  • - Ar šeima, kur vienam jos nariui tenka apie 600 litų, jūsų manymu gyvena labai gerai, ir tokia šeimai jau lengvatų nereikia?
  • - Ėėėė, man asmeniškai taip neatrodo, kad jie gerai gyvena, bet čia nežinau, kaip tarybos nariai šitą vertins, žiūrės. Sakykim, kiti verslininkai, jie į tą socialinę paramą žiūri taip - skaito, kad kiekvienas pats turėtų pasirūpinti. Nežinau, koks bus sprendimas, dabar yra pateiktas toks sprendimo projektas.
  • - Rinkiminiai pažadai prioritetus teikti šeimoms, auginančioms vaikus, jauniems žmonėms, dabar jau visai pamiršti?
  • - Matot, praeina tam tikras laikas, ir žmonės pamiršta. Kai aš buvau vicemeru 1997-2000, ir aš prisimenu, kaip buvo nuimtos transporto lengvatos neįgaliesiems. Savivaldybė sutaupė 60 tūkst. litų, kuriuos galėjo ir kitur surast. Aš tą suprantu, bet yra jaunesnių, kurie kitaip žiūri, optimizmo daugiau turi.
  • - Meras yra jaunesnis ir labiau optimizmu trykštantis už jus, bet jūs esate atsakingas už švietimo ir socialinę sritį.
  • - Jūs pažiūrėkit, kaip yra parašyta: aš administracijai nič nieko negaliu įsakyti. Sakykim, jie mane spaudžia.
  • - Jūsų teigimu, taip nusprendė savivaldybės administracija?
  • - Neee, nuuu, komitetai pritarė sprendimo projektui.
  • - Bet tarybos komitetai nėra savivaldybės administracijos dalis.
  • - Sprendimo projektą rengė administracija.
  • - Ar administracija tai darė be miesto vadovų žinios? Ėmė, sugalvojo ir parengė sprendimo projektą, siūlantį naikinti lengvatas?
  • - Šitą, nežinau, aš negirdėjau, kad jiems būtų koks nurodymas duotas. Negaliu pasakyt, tik tiek, kad bendrai taupyt reikia, visi čia stengiamės.
  • - Tai gal ne ten taupom?
  • - Pasitaiko ir taip.
  • - Ar siekdami taupyti nesiruošiate atsisakyti kanceliarinėms išlaidoms skirtų išmokų? Parodytumėte solidarumą šeimoms, kurios neteks lengvatų ir kitiems vargingai gyvenantiems.
  • - Uuuu, oi tai, taip, kol kas parašėme prašymus ir susimažinom.


NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių