Valdovų rūmų frizo sukūrimo idėją jau parėmė trečdalis savivaldybių

Prieš pusmetį paskelbtą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų reprezentacinės Didžiosios menės austinio herbinio frizo, kuriame bus vaizduojami Lietuvos valstybės, iki 2010 m. egzistavusių apskričių ir savivaldybių herbai, sukūrimo idėją parėmė trečdalis šalies savivaldybių.

„Valdovų rūmai ir šis projektas yra ypatingi. Todėl beveik visos šalies savivaldybės nutarė jį palaikyti. Idėją suskubo paremti beveik trečdalis visų savivaldybių. Kai kurios jų nusprendė tai padaryti šiek tiek vėliau. Tačiau bene visų savivaldybių atstovų nuomonė vienoda – yra didelė garbė remti frizo sukūrimo idėją ir taip pristatyti savo savivaldybę reprezentacinėje Valdovų rūmų menėje“, – sako šiai idėjai įgyvendinti šalies savivaldybes subūrusios Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė.

Sukurti austinį reprezentacinį frizą rengdamos ekspozicinius visų Valdovų rūmų salių planus pasiūlė rūmų atkūrimo darbus vykdančios institucijos.

Didžiojoje menėje numatyto austinio frizo autorius yra žymiausias šiandieninės Lietuvos heraldikos dailininkas Arvydas Každailis, pagrindinis konsultantas – istorikas, heraldikas, Lietuvos heraldikos komisijos prie Lietuvos Respublikos Prezidento pirmininkas dr. Edmundas Rimša.

Diskutuojant ir tariantis su istorikais, dailės istorikais, muziejininkais, architektais nuspręsta, kad maždaug 100 metrų ilgio frize, kuris puoš reprezentacinę renesanso stilistiką atspindinčią menę, bus pavaizduota apie 70 valstybės, iki 2010 m. egzistavusių apskričių ir šalies savivaldybių herbų.  

Didžiosios menės frizo pagaminimo idėją jau parėmė aštuoniolika savivaldybių: Alytaus miesto ir rajono, Birštono rajono, Druskininkų rajono, Elektrėnų rajono, Jurbarko rajono, Kauno rajono, Klaipėdos miesto ir rajono, Kretingos rajono, Panevėžio rajono, Radviliškio rajono, Šakių rajono, Trakų rajono, Utenos rajono, Vilkaviškio rajono, Zarasų rajono ir Vilniaus rajono savivaldybės.            

Frizas – Renesanso epochai būdingas interjero puošybos akcentas, sujungiantis visą patalpos erdvę ir komponuojamas kartu su kitais jos dekoro elementais.

Šiuo metu Žemutinę reprezentacinę salę jau puošia tapybinis frizas, kurio heraldiniai elementai pasirinkti iš labiausiai menę reprezentuojantį laikotarpį atspindinčio, 1555 m. Vilniuje sukurto vadinamojo Paryžiaus arsenalo bibliotekos herbyno, o herbinių skydų ornamentinės jungtys – iš Bonos Sforcos maldyno miniatiūrų.

Kitas, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų trečiajai antikamerai skirtas, frizas yra suprojektuotas, tačiau šiam projektui įgyvendinti reikia rėmėjų.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių