Valdovų rūmai: pradėtas tyrimas dėl turto iššvaistymo (papildyta)

Prokurorai ėmėsi narstyti Valdovų rūmų statybų istoriją. Įtariama, kad milijonai litų mokesčių mokėtojų pinigų buvo iššvaistyti.

Pakvipo belange

Tai ketvirtadienį patvirtino Generalinė prokuratūra. Kol kas informacija apie tyrimą yra kukli. Prokurorai praneša, kad tyrimas pradėtas remiantis Valstybės kontrolės atliktu auditu. Kontrolieriai konstatavo, kad Valdovų rūmų kaina nuo jų statybų pradžios pabrango daugiau kaip 250 mln. litų – nuo pradinės 114 mln. Lt sumos iki dabar planuojamų 367 mln. Lt.

Prokurorai įtaria, kad buvo iššvaistytas valstybės turtas. Be to, gali būti, kad už tai atsakingi žmonės piktnaudžiavo tarnyba. Tyrimas pradėtas pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius. Jei bus nustatyta, kad buvo iššvaistytas valstybės turtas, už tai atsakingiems asmenims grės iki 7 metų laisvės atėmimo. Nustačius, kad buvo piktnaudžiaujama tarnyba, už statybas atsakingiems funkcionieriams grėstų draudimas dirbti valstybės tarnyboje, areštas, bauda arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

Pilių direkcija su išvadomis (ne)sutinka

Vilniaus pilių direkcija tik iš dalies pripažįsta Valstybės kontrolės mestus priekaištus, dėl kurių prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

„Pilių direkcija pritaria Valstybės kontrolės išvadai, kad rūmų atkūrimas galėtų būti rezultatyvesnis, tačiau nesutinka su šių išvadų interpretacijomis“, - teigiama ketvirtadienį išplatintame Pilių direkcijos pranešime.

Papildomi milijonai – pramanas?

Pilių direkcija taip pat tikina, kad pareiškimai, esą Valdovų rūmų kaina perkops pusę milijardo litų, yra laužti iš piršto.

Anot Pilių direkcijos, rūmų kaina 500 mln. litų tikrai nepasieks. Esą ji gali būti netgi mažesnė nei anksčiau minėta suma – 367 mln. Lt. Tiesa, Pilių direkcija nedviprasmiškai užsimena, kad norint sutaupyti ateityje, dabar reikia išlaidauti.

„Teiginiai, esą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams atkurti iš viso reikės 500 mln. litų arba 567 mln. litų, yra niekuo nepagrįsti ir visiškai neatitinka tikrovės. Vilniaus pilių direkcija informuoja, kad pagal 2008 m. ekspertų patikrintą ir patvirtintą sąmatą viso Valdovų rūmų komplekso atkūrimo pagal numatytą išbaigtumo lygį kaina - 367 mln. litų (iš jų 229 mln. jau investuota; 32 mln. litų reikalingi, kad būtų atidaryta daugiau kaip pusė rūmų ir 106 mln. litų – kad rūmai būtų užbaigti).Tačiau ši kaina gali būti iki keliasdešimt milijonų litų mažesnė, jeigu Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų atkūrimo procesas būtų baigiamas jau dabar, darbus atliekant ir medžiagas įsigyjant krizės sąlygomis sumažėjusiomis kainomis“, - rašoma ketvirtadienį išplatintame Pilių direkcijos pranešime spaudai.

Be to, direkcija pabrėžia, esą bet koks darbų stabdymas tik didina Valdovų rūmų kainą. Todėl esą siekiama statybas pabaigti kiek įmanoma greičiau.

Kaip jau skelbėme, apie papildomus 200 mln. litų Valdovų rūmams prabilo Seimo Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė. Tiesa, pagrįsti tokių savo skaičiavimų ji negalėjo. „Sako, kad reikės dar apie 30 mln., bet aš galvoju, kad dar reikės tikrai apie porą šimtų milijonų užbaigti. Patys matėte -kad galėtų normaliai vykti ekspozicija, kad Lietuvos piliečiai ir užsienio svečiai galėtų pasigrožėti tuo objektu“, - sakė L.Gražinienė.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių