Valdininkai aiškinsis, ar „Vilniaus energijos“ veikla sąžininga

Kilus visuomenės ir Vyriausybės pasipiktinimui dėl didelių šildymo sąskaitų už lapkričio mėnesį Vilniuje, Vartotojų teisių apsaugos tarnyba ketina aiškintis, ar sostinės gyventojams centralizuotai šilumą tiekianti bendrovė „Vilniaus energija“ veikia sąžiningai.

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis, antradienį susitikęs su Energetikos ministerijos, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos, Valstybinės vartotojų apsaugos tarnybos atstovais, BNS patvirtino, kad pastaroji įpareigota pradėti tyrimą dėl galbūt nesąžiningos „Vilniaus energijos“ komercinės veiklos.

„Labai svarbu, kad Vartotojų teisių apsaugos tarnyba įsitrauktų atlikdama tyrimą dėl galimos nesąžiningos komercinės veiklos. Toks tyrimas reikštų, jeigu tarnyba patvirtintų, kad faktas yra toks - nesąžiningos komercinės veiklos - tada būtų taikomos tam tikros ekonominės sankcijos šilumos tiekėjui. Be abejo, šiai dienai “a priori„ negalime pasakyti, bet iš tikrųjų mums didelį nerimą kelia situacija Vilniaus mieste“, - kalbėjo kancleris.

Anot jo, rimtų abejonių kelia sąskaitos už šilumą būtent Vilniuje, ko negalima pasakyti apie visus kitus miestus.

„Kalbame ne apie kainas, bet apie staiga padidėjusį šilumos energijos suvartojimą. Mes priimame argumentą, kad didėjo kuro kainos, bet susidaro įspūdis, kad iš tiesų 17-18 procentų didėjo energijos suvartojimas. Toks suvartojimas, mūsų nuomone, yra nepagrįstas, kai visoje Lietuvoje vartojimas visai nedidėjo arba mažėjo“, - BNS sakė D.Matulionis.

Pasak jo, Vartotojų teisių apsaugos tarnyba jau renka visą reikalingą informaciją, preliminarių išvadų tikimasi sulaukti sausio pradžioje.

„Jeigu bus konstatuoti faktai, kad buvo klastojami dokumentai, sąskaitos - pradžioje rašomas vienas plotas, o po to - kitas, siekiant nuslėpti arba padidinti kainą, tuomet tokiu atveju informacija turės būti perduota atitinkamoms teisėsaugos institucijoms,“, - sakė jis.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, jog išaugusios šilumos kainos sostinėje yra įžūlaus piktnaudžiavimo rezultatas, o atsakomybę dėl to turi prisiimti Vilniaus savivaldybė.

Tuo tarpu Vilniaus meras Artūras Zuokas BNS teigė, jog prezidentės pozicija „parodo pritarimą teiginiams, kad per paskutinius trejus metus šilumos ūkyje nevyko jokios esminės permainos ir dėl to atsakomybė pirmiausia tenka Vyriausybei bei Energetikos ministerijai“.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas pirmadienį pareiškė, jog toliau ketinama aiškintis, kodėl Vilniuje palyginti šiltą lapkritį buvo sunaudota gerokai daugiau šilumos ir smarkiai išaugo sąskaitos už šildymą. Jo tvirtinimu, Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdomos bendrovės „Vilniaus energija“ atsakymai ministerijos netenkina.

Priimant Lietuvos prezidentės inicijuotas Šilumos ūkio įstatymo pataisas, teigta, kad jos atpigins šilumą šalies vartotojams.


Šiame straipsnyje: Vilniaus energija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikia susimąstyti

Reikia susimąstyti portretas
Energija, kaip ir kiti objektai, turi bazinę vertę. Šias problemas tvarkys nauja valdžia sistemiškai. Lietuvoje armydelio nereikia. Lupikautojai taip pat nereikalingi, kurie tyčiotųsi iš visuomenės. Reikia susimąstyti.

EiSi

EiSi portretas
JAV persama Visuotines " Laisvosios rinkos" ideja yra eiline vakaru UTOPIJA, kaip ir SOCIALIZMAS ar KOMUNIZMAS. Pastarosios, beje, taip pat Vakaru mastytoju idejos. Amerikietiskos " Laisvosios rinkos" modeli visai neseniai " isbande" Naujoji Zelandija, Meksika ir kt. Ka tai jiems dave? Zenkliai didejanti nusikalstamuma bei neregeta skurda, vidutinios klases nykima, didejancia socialine atskirti, didejanti zmoniu neuztikrintuma del rytojaus, negriztamai naikinama socialine sankloda ... JAV Volstryto visam pasauliui primestas kapitalistines bankininkystes principas ydingas is principo. Visa sistema uzprogramuota permanentinems krizems ir neisvengiamiems bankrotams. Visa bankine sistema paremta pinigu darymu is skolu ir is gaunamu procentu. Visais imanomais budais skatinama gyventi ne pagal isgales, o skolon – ne tik piliecius, bet ir valstybes. JAV vyriausybe skolinasi uz procentus is privataus federalinio rezervo bei is kitu valstybiu. Skolos vis auga ir ju neimanoma grazinti, todel anksciau ar veliau kazka istinka bankrotas, o kas kelis desimtmecius kartojasi pasaulines krizes, per kurias zmones tampa skurdziais. Ar ne toks pat " laisvosios rinkos eksperimentas" vykdomas ir „Marijos zemeje“, itakojant JAV "laisvosios rinkos" arsiems propoguotojams - Pasaulio bankui ir TVF' ui? Nuolat kylancios kainos, infliacija, masine emigracija, skurdas, vidutinios klases nebuvimas ir net jos mazejimas, praktiskai vos bekrutancios Svietimo bei Sveikatos sistemos! Visa tai turime jau DABAR. Musu valdzios impotencija visiskai akivaizdi. Kad kas nors bus daroma padeciai radikaliai pakeisti artimiausiu laiku nenusimato. Ir kas paneigs, kad tai ne Apokalipse MUMS?! O kaip su paciomis JAV? Matome ir girdime kasdien. Ar ne ten vienas is auksciausiu nusikaltimu lygiu tenkanciu 1000' ciui gyventoju, ar ne ten didziausi socialiniai kontrastai is demokratinemis save vadinanciu saliu, ar ne ten miestuose yra baisus lusnynu rajonai, i kuriuos net dienos metu nepatariama uzsukti, ar ne ten vidurinioji klase gyvena uzdarose saugomose teritorijose, ar ne JAV yra didziausia skolininke pasaulyje (paciose JAV skelbiama, jog kinams pareikalavus nedelsiant grazinti skolas, Valstijas istiktu bankrotas), ar ne JAV stato "antraja Kinu siena" atsiriboti nuo Meksikos, kur ju " laisvosios rinkos" eksperimentas patyre fiasko... Jau aisku kuo baigsis su Iraku ir Afganistanu – karui sukisti trilijonai doleriu. Dabar dar TRILIJONAS USD banku kombinatoriu gelbejimui – eilinis JAV FIASKO... Pagaliau, paciu „laisvosios rinkos“ apologetu ir ju banku sukelta pasauline krize, skaudžiausiai smogusi "laisvosios rinkos" valstybėms. Jau ir patys „laisvosios rinkos“ garbintojai pripazista, jog nuo krizes beveik nenukentejo Baltarusija, Kinija, Kuba, S. Koreja, Vietnamas, Venesuela, t.y., valstybes, kuriose „laisvoji rinka“ neveikia, arba yra grieztai reguliuojama
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių