Vaišvydavos gyventojai sunerimo dėl radiacijos

Praėjusią savaitę Radiacinės saugos centras (RSC) gavo Vaišvydavos gyventojų prašymą atlikti gyvenamosios aplinkos radiologinius tyrimus, nes buvo sunerimę, kad būtent dėl užterštos aplinkos padažnėjo onkologinių susirgimų.

RSC specialistai, gavę gyventojų prašymą, atliko detalų gyvenvietės būstų bei aplinkos radiologinį įvertinimą ir nenustatė jokių padidėjusios spinduliuotės atvejų.

Į RSC kasmet kreipiasi gyventojai su prašymais atlikti gyvenamosios aplinkos radiologinius tyrimus dėl galimo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio gyventojams, skelbiama centro pranešime.

Specialistų teigimu, apšvita gali turėti įtakos žmonių sveikatai. Net ir įprastomis gyvenimo sąlygomis gaunama apšvita gali būti onkologinių ligų bei genetinių pakitimų priežastimi. Gyventojus apšvita gali veikti planuoto jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinių naudojimo metu (profesinė ir medicininė apšvita) ir avarinės situacijos atveju. Žmonės taip pat patiria gamtinės ir dirbtinės kilmės radionuklidų skleidžiamos jonizuojančiosios spinduliuotės apšvitą (kosminės spinduliuotės, radono ir jo skilimo produktų, radionuklidų, esančių grunte, statybinėse medžiagose, radionuklidų, patekusių į organizmą su maistu, geriamuoju vandeniu ir įkvėpus ore esančių radioaktyviųjų dalelių).

RSC nuolat vykdo gyventojų gaunamos apšvitos stebėseną. Viena iš jos sudedamųjų dalių – gyvenamosios aplinkos įvertinimas radiacinės saugos požiūriu, siekiant nustatyti, ar gyventojai negauna papildomos apšvitos dėl radionuklidų gyvenamųjų namų statybai naudojamose statybinėse medžiagose, namų ūkyje naudojamuose daiktuose, trąšose ir kitur.

Visais atvejais, kilus abejonėms dėl galimos papildomos apšvitos gyvenamojoje aplinkoje, gyventojai gali kreiptis su prašymu įvertinti situaciją. RSC radiologinius tyrimus gyventojų prašymu atlieka nemokamai.


Šiame straipsnyje: radiacijaapšvita

NAUJAUSI KOMENTARAI

amekaronas

amekaronas portretas
lietuvoje yra daug radono, o ypac jo daug yra klaipedos kraste ir niekam nerupi, kaip reikia statyti namus ir valyti jau pastatytuose.

Tyrimas

Tyrimas portretas
Ne radiacini fona vien tik reiketu matuoti su alfa,beta ir gama spinduliuote,o ir mob. rysio siustuvu elektromagn. laukus,t.y.- mikrobangini spinduliavima,bet cia kaip visada objektyviu tyrimu neatlieka,cia pinigai valdo.Net ir tyrimo metu gali perspeti operatorius,kad sumazintu siustuvu galinguma,ir tuomet kaip ir viskas gerai.Dar kitas dalykas-radarai is kariniu baziu(jeigu tokios ten yra),jie taip pat kenkia.Taip,kad reikia ieskoti ne tik radiaciniu spind. saltiniu.Cia reiktu pasikviesti neutralius specialistus.O kitas dalykas,gal kam prireike numusti zemes kaina,ir paleido anti,gali buti kad jokios spinduliuotes ten nera...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių