Vaikų darželis-lopšelis „Giliukas“ – ant lauktų permainų slenksčio

Kaune yra vaikų darželių, kuriuos lankė dabar čia prižiūrimų vaikučių mamos, tačiau tokios įstaigos iki šiol buvo remontuojamos tik kosmetiškai, o vamzdynai, santechnika, baldai iki šiol mena sovietmetį.

Iš varvančio ir klibančio sovietmečio palikimo šiemet pradėjo iš esmės ir aktyviai vaduotis vaikų darželis-lopšelis „Giliukas“, tam tikslui panaudodamas ir miesto Savivaldybės, ir ES struktūrinių fondų finansinę paramą.

Šilainių senajame rajone „Giliuką“ (jį lanko apie 190 vaikų) nelengva aptikti – šio vaikų lopšelio – darželio teritorija ir seni pastatai skendi rudėjančių medžių apsuptyje. Lapija tik šiltu metų laiku pridengia tai, kas net 42 metus (toks „Giliuko“ amžius) laukė kapitalinio remonto, nes iki šiol patalpos buvo tvarkomos tik kosmetiškai.

„Ne paslaptis, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigose ypač stinga lėšų bendrosios paskirties patalpoms: skalbyklai, sporto salei, koridoriams, laiptinėms ir kt. suremontuoti, todėl būtent šios patalpos labiausiai neatitinka higienos reikalavimų, neaprūpintos modernia įranga. Tačiau tai tik viena iš priežasčių, paakinusi rengti projektą ES struktūrinių fondų finansinei paramai gauti.

Kitos priežastys taip pat labai svarbios: mūsų įstaigoje, kurioje ugdomi ir specialių poreikių vaikai, trūksta reikalingų sąlygų įvairių poreikių vaikams teikti švietimo pagalbą, tačiau sovietmečiu statytuose vaikų darželiuose bene svarbiausia šių dienų aktualija – šiuolaikinių higienos reikalavimų neatitinkanti jų infrastruktūra.

Dėl pastarosios priežasties tiek mūsų ugdytiniai, tiek darbuotojai patiria kasdieną daug nepatogumų“, – kalbėjo „Giliuko“ direktorė Jūratė Stakliūnienė apie darželio – lopšelio modernizavimo projektą, kurio įgyvendinimą finansiškai remia ES struktūriniai fondai pagal 2007-2013 metų Sanglaudos skatinimo veiksmų programą.

Darbus atlieka „Rūdupis“

Apie numatomus šio projekto realizavimo rezultatus kalbėjomės su „Giliuko“ direktorės pavaduotoja Vaida Noreikiene. Anot pašnekovės, „Giliuke“, kuriame veikia vienuolika vaikų grupių, bus atnaujinti keturių vaikų grupių miegamieji, aprūpinti naujais baldai, t.y. bus suremontuotos 200 kv. m užimančios patalpos, pakeistos naujomis 80 vaikų lovų. Kartu bus įrengta 33 kv. m patalpa – metodinis kabinetas, kuris bus aprūpintas stacionariais kompiuteriais, internetu, spausdintuvu, skeneriu, interaktyvia lenta, multimedia ir kita šiuolaikine įranga bei minkštais ir kietais baldais.

Atlikus 480 kv. m ploto ugdomųjų patalpų remontą, bus modernizuotos ir aprūpintos baldais keturios vaikų grupės. Įgyvendinant projektą, bus sutvarkytos visų grupių, sporto salės ir virtuvėlių sanitariniai mazgai bei, kas itin svarbu, suremontuota skalbyklos patalpa ir pakeista visa jai reikalinga įranga. Beje, dažnam kyla klausimas, kam reikalinga vaikų darželiui skalbykla, pamirštant, kad šioje įstaigoje veikia dvi savaitinės grupės (30 vaikų) su specialių poreikių vaikais. Tad be skalbyklos tokių vaikų gyvenimas darželyje būtų sunkiai įsivaizduojamas.

Išvardytus ir neminėtus, bet numatytus projekte darbus, kurių vertė 823 tūkst. Lt, jau vykdo šio objekto remonto ir atnaujinimo rangovas – bendrovė „Rūdupis“. Darbus užbaigti planuojama per porą metų.

Nepamiršti langai ir durys

„O kaip su senais langais ir durimis? Ar jie visi bus pakeisti?“ – klausė ne vienas tėvelis ir mama, atvedantys į remontuojamą darželį savo atžalas. „Langai ir durys keičiami, tačiau ne urmu, nes ES struktūriniai fondai neskiria lėšų šiems darbams – juos finansuoja miesto savivaldybė. Tikimės, kad iki metų pabaigos bus pakeisti visi seni langai ir durys į plastikinius. Neseniai gavome iš Savivaldybės pažadą, kad šiemet bus apšiltintos dvi vieno mūsų pastato sienos, liūčių metu praleidžiančios vandenį į pastatų vidų“, – džiaugėsi netrukus prasidėsiančia pastato renovacija J.Stakliūnienė.

Šią gerą naujieną patvirtino Kauno miesto Švietimo ir kultūros departamento Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio bei finansų skyriaus vedėjas Valentas Ražanskas.

Papildoma informacija

Iki 2015 metų įvairiose Lietuvos vietovėse bus atnaujinta 113 ikimokyklinio įstaigų. Jos sulauks 74 mln. Lt finansinės paramos iš ES struktūrinių fondų pagal 2007-2013 metų minėto fondo priemonę „Investicijos į ikimokyklinio ugdymo įstaigas“. Minėtiems projektams įgyvendinti miestų savivaldybės pridės 14 mln. Lt.

ES skiria lėšas ne tik ikimokyklinėms ugdymo įstaigoms renovuoti, bet ir minėtų įstaigų vadovų, auklėtojų bei įvairių kitų specialistų kvalifikacijai kelti specialiuose mokymuose. Tam skirta daugiau nei 11 mln. Lt. Per trejus metus Kaune bus apmokyta daugiau kaip trys tūkst. auklėtojų ir apie pusketvirto šimto ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovų, kitų specialistų.

Šiemet už ES struktūrinių fondų lėšas turėtų būti baigti remonto darbai šešiuose Kauno vaikų darželiuose – lopšeliuose.

Prie ES finansuojamo „Giliuko“ atnaujinimo projekto (tai sudaro 85 proc. reikiamos sumos) prisideda Kauno savivaldybė, skirdama likusias lėšas.


Šiame straipsnyje: Europa Kauno mieste

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių